eFotbal

Ti nestárnou! Šest nejstarších hráčů tohoto ročníku FORTUNA:LIGY

Ti nestárnou! Šest nejstarších hráčů tohoto ročníku FORTUNA:LIGY
Ti nestárnou! Šest nejstarších hráčů tohoto ročníku FORTUNA:LIGYFlashscore
Bez nadsázky jsou ikonami ligy. Slovo legenda je v jejich případě naprosto opodstatněné. Do prvního kola vyběhla hned čtveřice hráčů, které bylo přes 40 let. Nejmladší v dnešním výběru má 38. Jsou nejstaršími hráči ligy. Shodou okolností všichni v prvním kole vyhráli!
Reklama
Reklama
MICHAL KADLEC

Zdálo se, že půjde dohrát kariéru na Slovácko. Stalo se, ale dohrát je velmi slabý výraz. Hraje ve skvělé pohodě a patří k nejlepším členům mužstva.

Je první volbou do obrany. Na pozici stopera, kam ho trenér Martin Svědík přesunul z levého kraje, se cítí výborně. A také tak hraje. Na hřišti vyniká a občas po levé straně přijde jeho výpad a perfektní centr levačkou.

Tým dovedl v posledních sezonách na špici tabulky a emotivně vyhrál domácí pohár. O jízdě v Evropě, kterou si Slovácko splnilo sen, bylo také řečeno hodně. U všeho Kadlec byl, a to jako klíčová postava. 

Po sezoně mu končila smlouva a vypadalo to, že je konec. Zkušený obránce a někdejší výborný reprezentant však kariéru ještě o rok prodloužil. Fanoušci na Slovácku se tak mohou těšit ještě na minimálně jednu sezonu s legendou Kadlecem v hlavní roli. Svou misi započal hned v prvním kole, a to ve věku 38 let, 7 měsíců a 10 dnů.

Foto: 1. FC Slovácko

MILAN PETRŽELA

Druhý výtečný borec ze Slovácka. I on se vrátil poté, co ho Slovácko, respektive tehdejší Synot, vypustilo do světa. A i v tomto případě se to jihomoravskému klubu vrchovatě vrátilo.

Do klubu se vrátil v roce 2019 a od té doby válí. Je mrštný, drzý a stále rychlý. Ani o několik let mladší obránci mu mnohdy nestačí, což ostatně ukázal při famózním slalomu v prvním kole. 

Jednoduše vypadá, že nestárne. Což je dobrá zpráva pro Slovácko, o něco méně pro jeho soupeře. Trenér Martin Svědík se totiž naučil, jak ho co nejlépe využít. A dobře vidí, kdy má na hřišti dost. Proti Českým Budějovicím hrál ve věku 40 let, jednoho měsíce a čtyř dní.

Foto: 1. FC Slovácko

TOMÁŠ GRIGAR

Pan Teplice. Po příchodu ze Sparty v roce 2009 je králem mezi třemi tyčemi. Občas sice probíhaly pokusy o zabudování nové brankařské jedničky, ale Grigar je prostě jistota. 

Teplice se nebojí přivádět nové hráče, což mnohokrát dokázaly, ale pozici gólmana prostě řešit nemusí. Alespoň zatím.

Důvěře se Grigar těší u stále ještě nového trenéra Zdenka Frťaly. V základní sestavě tedy nastoupil i v prvním kole proti Plzni. Vedl si náramně, ve věku 40 let, pěti měsíců a dvaceti dnů si připsal už 112. vychytanou nulu v nejvyšší soutěži.

Foto: FK Teplice

TOMÁŠ HÜBSCHMAN

Nestárnoucí borec, ze kterého se v průběhu let stal jablonecký patriot. Prosakovaly informace, že když nechodily hráčům výplaty, finančně pomáhal. I to svědčí o jeho charakteru.

Velkou kariéru načal ve Spartě, následně se v ukrajinském Šachtaru Doněck, se kterým vyhrál třeba Pohár UEFA, stal bez nadsázky legendou.

Když se v roce 2014 vracel do Čech, do Jablonce, asi ani on sám nečekal, že v tomto dresu bude načínat sezonu 2023/24. Ale je to tak. Do prvního utkání sice nenastoupil, ale je to jen otázka času. S Josefem Jindřiškem se v minulé sezoně přetahoval o rekord nejstaršího střelce ligy. Podobný závod se dá očekávat i letos, jelikož v září slaví rodák z Prahy již dvaačtyřicáté narozeniny.

Foto: FK Jablonec

MAREK MATĚJOVSKÝ

Snad největší persona Mladé Boleslavi. A také celé ligy. Je mu sice už 41 let, ale co ztrácí v rychlosti, dohání v technice a herní inteligenci.

Ne náhodou zapsal v minulé sezoně devět asistencí, díky čemuž se stal nejlepším asistentem ligy. 

Fanoušky soupeře sice často provokuje ostřejšími zákroky, nicméně mladoboleslavští trenéři si jeho přínos nemůžou vynachválit. Načal u nich už osmou sezonu. Proti Jablonci předvedl velmi dobrý výkon.

Foto: FK Mladá Boleslav

JOSEF JINDŘIŠEK

V lize má za klokany odehraných 339 zápasů, což je nejvyšší číslo v historii. Ostatně, těch prvenství, která Jindřišek v klubu vlastní, je hned několik.

V minulé sezoně pak ukořistil jedno ligové. Díky proměněné penaltě z konce dubna se stal ve věku 42 let, 2 měsíců a 16 dní nejstarším ligovým střelcem vůbec. 

Na góly a asistence jsou na hřišti jiní. Jindřišek má namísto toho neskutečný respekt, přehled ve hře a mraky zkušeností. Dirigovat zálohu je pro něj tedy ideálním úkolem, který dokonale plní. 

V posledních sezonách se navíc podílel na několika historických momentech. V roce 2019 to byl on, kdo gólem zajistil v posledním kole remízu, tím pádem setrvání v nejvyšší soutěži. V legendárním Ďolíčku se prosadil v páté minutě nastavení a Bohemians se díky němu vyhnuli zrádné baráži. A naposledy? Starosti sice měl, tentokrát ale příjemné. Spolu se svým týmem totiž celou sezonu bojoval o čtvrté místo, které v ročníku zaručovalo účast v předkole evropských pohárů. 

To se povedlo. V generálce na evropské poháry odehrál Jindřišek v prvním kole devadesát minut, a to ve věku 42 let, pěti měsíců a osmi dnů.

Foto: Bohemians Praha 1905