eFotbal

Ticho po pěšině. Kteří hráči mimo top trojku budou po sezoně bez smlouvy?

Ticho po pěšině. Kteří hráči mimo top trojku budou po sezoně bez smlouvy?
Ticho po pěšině. Kteří hráči mimo top trojku budou po sezoně bez smlouvy?Flashscore
Ve světle reflektorů jsou fotbalisté přední trojky, tedy Sparty, Slavie a Plzně. V lize však najdeme hned několik dalších jmen, kterým po sezoně končí smlouvy. Jde především o ostřílené borce, kteří si ještě prodlužují kariéru. Kterých pět jsme vybrali?
Reklama
Reklama
THEODOR GEBRE SELASSIE

Velký otazník. Velký liberecký patriot Theodor Gebre Selassie byl na vážkách už před touto sezonou. Zvažoval, jestli bude v profesionální kariéře pokračovat, nebo ne.

„Přemýšlel jsem, co dál. Poté jsem to konzultoval i s rodinou, jestli mi umožní pokračovat v hráčské kariéře. I tam jsme se shodli. Následně už to bylo jen o tom, zda dojde k dohodě s vedením a zda mě ještě trenér bude chtít a budu mít svůj přínos na hřišti i v kabině,“ vysvětlil Gebre Selassie klubovému webu po podpisu smlouvy.

Nutno dodat, že kariéru má skvostnou. Do většího povědomí se dostal v dresu Liberce, odkud se dostal do reprezentace i Bundesligy. Tam zůstal dlouhé roky, a to v jednom dresu. Ve Werderu Brémy se stal bez nadsázky klubovou legendou a do Liberce se vracel až před minulou sezonou.

Ale co bude dál? Těžko říct. Na začátku března mu totiž skončila sezona, když mu Sparťan Lukáš Haraslín nešťastné zlomil nohu. Kapitánovi Liberce je teď šestatřicet a vzhledem k tomu, že konec zvažoval už loni, je jeho pokračování velmi nejisté.

Foto: FC Slovan Liberec

MAREK SUCHÝ

Marek Suchý fotbalově vyrostl ve Slavii, ze které se vydal do ciziny ve svých necelých dvaadvaceti letech. Nejprve hrál tři roky za ruský FK Spartak Moskva, potom dalších pět a půl roku ve švýcarské Basileji, odkud po skončení smlouvy v létě 2019 přešel do německého Augsburgu. Po dvou soutěžních ročnících v bundesligovém klubu se jako volný hráč vrátil do Česka a podepsal v Mladé Boleslavi.

„Jsem rád kvůli sobě i rodině, že se vracím do české ligy po dlouhých fotbalových letech v zahraničí a budu se snažit naplnit očekávání Mladé Boleslavi,“ říkal po návratu.

Ambice se ale Mladé Boleslavi dlouho nedaří plnit. A je otázkou, jak dlouho u toho bude ještě Suchý. Tomu k poslednímu červnu končí smlouva, nicméně pokud by odešel jinam, vznikla by v Boleslavi velká díra, jelikož Suchý je základním stavebním kamenem obrany a zápasy téměř nevynechává.

Zdroj: FK Mladá Boleslav

MAREK MATĚJOVSKÝ

Další persona Mladé Boleslavi. A také celé ligy. Je mu sice už 41 let, ale co ztrácí v rychlosti, dohání v technice a herní inteligenci. Ne náhodou má v této sezoně už devět asistencí.

Fanoušky soupeře sice často provokuje ostřejšími zákroky, nicméně ti mladoboleslavští si jeho přínos nemůžou vynachválit. Hraje u nich už sedmou sezonu, nicméně ty poslední se nesou ve stylu „na rok podepíšu, uvidím, co pak dál“.

Aplikovalo se to i před touto sezonou.

"Je pravda, že v posledních dvou letech jsem opakovaně říkal, že ta příští vypadá na poslední, a dnes to cítím obdobně. Ale jak se říká, nikdy neříkej nikdy. Teprve v průběhu sezony ji budeme vyhodnocovat podle mého zdraví, výkonu a zájmu klubu. Když nyní řeknu, že mám před sebou poslední sezonu, tak zároveň v koutku mysli si ponechávám místečko pro pochybnosti a zvažování dalšího pokračování," uvedl při posledním podpisu Matějovský.

Zdroj: FK Mladá Boleslav

TOMÁŠ NECID

Tomáš Necid je fotbalový cestovatel, nicméně po štacích v Turecku či Nizozemsku se vrátil v roce 2020 do Česka, přesněji do Bohemians.

V první sezoně byl poměrně platným hráčem, vstřelil pět branek. V té další a i současné je to horší. Důvod je jednoduchý, a sice neutuchající zdravotní patálie.

Třiatřicetiletý útočník vloni v únoru podstoupil chirurgický zákrok kolene, který si vyžádal pauzu v délce několika měsíců. V zimě už byl z operace plně zotaven, a tak se zařadil do kádru Bohemians.

Na jaro ale jenom paběrkuje, sbírá minuty spíše po desítkách. Do herního stylu trenéra Jaroslava Veselého moc nesedí, prostor dostávají rychlostní typy. Smlouvu má Necid pouze do léta.

Foto: Bohemians Praha 1905

VÍT BENEŠ

Do ligy ho vykoplo Kladno, dlouhá léta byl pak členem silného kádru Jablonce. Později v kariéře vyzkoušel dva kluby v Maďarsku, nicméně v zimě 2019 se vrátil do Česka, vybral si Olomouc.

Okamžitě se zařadil do základní sestavy, kde působí (když není zraněný) doteď. V Sigmě je pátou sezonou a na Hané se mu daří. Nicméně dost možná změní působiště.

Už loni byla jeho budoucnost nejistá a v létě mu končí smlouva. I když na Hané působí trochu nenápadně, stal se členem Klubu legend i prvním hráčem Sigmy, který začal hrát za Sigmu až po třicítce a dostal se do top 50 hráčů s největším počtem odehraných zápasů v jejím dresu.

Zdroj: SK Sigma Olomouc