eFotbal

Trávník, Lischka nebo Matoušek? Kdo všechno by se v létě mohl vrátit do Jablonce?

Trávník, Lischka nebo Matoušek? Kdo všechno by se v létě mohl vrátit do Jablonce?
Trávník, Lischka nebo Matoušek? Kdo všechno by se v létě mohl vrátit do Jablonce?Flashscore
Byť to od nich před sezonou asi nikdo nečekal, fotbalisté Jablonce jsou blízko historickému úspěchu v podobě druhého ligového místa, a tím i možnosti bojovat o Champions League. Po pátečním vítězství 4:1 nad Teplicemi mají Severočeši aktuálně náskok šesti bodů na třetí Spartu, která má však dva zápasy k dobru. A pokud svěřenci Petra Rady stříbrnou příčku udrží, je jasné, že v létě nejspíš ještě posílí. Navíc když Jablonec náhle bude tak zajímavou fotbalovou adresou. Podívejte se, kdo všechno by se tam mohl už za pár týdnů vrátit.
Reklama
Reklama

Michal Trávník (26 let, AC Sparta Praha) Velké zklamání. Tak by se dala nazvat dosavadní anabáze záložníka Michala Trávníka ve Spartě, kam přišel v létě 2019 právě z Jablonce. A zatímco na severu Čech patřil k vůbec nejlepším hráčům celé ligy, tak v Praze na svou někdejší formu bohužel vůbec nenavázal. Ba co víc, za 2231 ligových minut se v rudém dresu ještě neprosadil, což ho postupně odsunulo do role náhradníka. Letos na jaře se do základu Letenských prodral už pouze jednou a jeho pozice se k lepšímu asi hned tak nezmění. Navíc když si teď proti sobě poštval i část fanoušků tím, že se po středečním pohárovém výbuchu 0:3 v derby neodebral hned do šaten, ale na hřišti ještě s úsměvem poklábosil se svým bývalým parťákem, slávistou Tomášem Holešem, což vzhledem k výsledku vypadalo jaksi nepatřičně. A kdo ví, zda to nebude taková kuriózní tečka za Trávníkovou misí na Letné. I když má totiž ve Spartě ještě na rok smlouvu, s velkou pravděpodobností změní ovzduší už letos v létě. Jeho comeback do Jablonce tak jistě bude ve hře.

David Lischka. (23 let, AC Sparta Praha) Ze Sparty by se ale do Jablonce mohlo v létě vrátit hráčů hned několik. Tak třeba David Lischka, který se stejně jako Trávník na Letné zatím vůbec neuchytil. A i on přitom přicházel coby vytoužená posila do základní sestavy, kde ihned zaplul na pozici stopera. Defenzivní jistotou se však rozhodně nestal. Stejně jako třeba Uroš Radakovič se příliš nedokázal popasovat s tlakem a výsledkem bylo to, že se jeho první půlrok ve Spartě nesl ve znamení  řady hloupých chyb. Ty navíc Spartu často stály utkání, takže už Václav Jílek posadil Lischku na lavičku. A na ní tento talentovaný obránce vlastně zůstal až doposud. V hierarchii stoperů jsou před ním Ondřej Čelůstka, Martin Vitík, Ladislav Krejčí ml. (momentálně zraněný) i Dávid Hancko. Bude z toho těžit právě Jablonec, který se Lischku pokoušel získat zpátky už loni?

Matěj Hanousek (27 let, AC Sparta Praha) A do třetice hráč, který zářil v Jablonci, ale po příchodu na Spartu začala jeho hvězda povážlivě vyhasínat. Ani krajní zadák Matěj Hanousek zkrátka zatím neplní to, proč ho Pražané v lednu 2019 angažovali. Jeho dlouhodobým problémem je především nízká podpora ofenzivní fáze, což je ale zvlášť v systému Pavla Vrby pro beka extrémně důležitá věc. Navíc i když je Hanousek poctivý typ fotbalisty, tak vlastně v ničem tak moc nevyniká, čímž taktéž nahrává svým kritikům. A těch je už celkem dost. O jeho možném odchodu se ostatně mluvilo už v zimě a dost nahnuté to Hanousek bude mít i v letní pauze. Hodí mu laso opět Jablonec, nebo nakonec zůstane dál členem Vrbova kádru?

Luděk Pernica (30 let, FC Viktoria Plzeň) Kdyby si trenér Petr Rada musel v létě vybrat navrátilce pouze jednoho, je docela dobře možné, že by nakonec neukázal na žádného sparťana, nýbrž na mazáka Plzně Luďka Pernicu. Ostříleného stopera, který však v zimě vedení Viktorie sám požádal, aby kvůli herní vytíženosti mohl na jaře hostovat jinde. A asi nepřekvapí, že skončil v mateřském Brně, kam dorazil s jednoznačným cílem zachránit město v soutěži. Se Zbrojovkou to však stále vypadá dost všelijak a je jasné, že druhou ligu Pernica hrát nebude. V létě se má ostatně hlásit opět v Plzni, jenže co když tam s ním už nebudou až tolik počítat? Jednou z variant by pak byl návrat právě do Jablonce, kde odehrál čtyři skvělé sezony.

Jan Matoušek (22, let, SK Slavia Praha) Trenéru Radovi by se jistě líbilo, kdyby se do zeleného dresu opět oblékl i Jan Matoušek. Ofenzivní rychlík, za něhož Slavia zaplatila Příbrami v srpnu 2018 hříšných 40 milionů korun. Tedy sumu, která se sešívaným za tuto investici už vrátí jen hodně těžko. Pověst obrovského talentu totiž Matoušek v Edenu nenaplnil. Sužovaly ho zdravotní problémy i nedůvěra trenéra Jindřicha Trpišovského, který i od všech svých útočných hráčů vyžaduje stoprocentní práci směrem do defenzivy. A zrovna tohle Matouškovi nikdy příliš nevonělo. I proto odehrál za Slavii pouhopouhých sedm ligových zápasů, v nichž nezaznamenal žádný gól či asistenci. Postupně hostoval v Příbrami, Jablonci a Liberci, za který hraje v tomto ročníku. Kvůli vracejícím se zdravotním problémům tu však zatím odkopal jen 788 ligových minut a očekává se, že v létě půjde zase o dům dál. Třeba právě do Jablonce, kde se pod vedením náročného kouče Rady už dokázal aspoň na chvíli zas fotbalově nadechnout.