eFotbal

Tři derby, třikrát jinak. Připomeňte si, jak vypadaly střety gigantů v této sezoně

Tři derby, třikrát jinak. Připomeňte si, jak vypadaly střety gigantů v této sezoně
Tři derby, třikrát jinak. Připomeňte si, jak vypadaly střety gigantů v této sezoněFlashscore
O víkendu čeká celý český fotbal zápas sezony. A to bez jakékoliv nadsázky. Derby pražských S? Ještě tomu přímo o titul? To tu dlouho nebylo! Oba týmy se v tomto ročníku potkaly už třikrát. Pojďme se podívat na to, jak vypadaly tři předešlé střety nesmiřitelných rivalů.
Reklama
Reklama
PRO SLAVII RÁJ, PRO SPARTU PEKLO

Po sérii podzimních remíz Sparta konečně zabrala a vyhrála tři zápasy za sebou, přišla i čtvrtá kanonáda v Domažlicích. Následovalo derby a zdálo se, že Sparta je na vlně.

V Edenu ji ale domácí rychle vyvedli z omylu. A pojem rychle znamenal opravdu extra rychle. Slavia dala díky Jurečkovi a Hromadovi gól už v páté, respektive dvanácté minutě. A bylo hotovo. Sparta jakoby v zápase ani nebyla. Byl to mdlý výkon, který se těžko chápal.

Sešívaní přidali do poločasu ještě dvě branky a k porážce jako takové se přidalo i přídavné jméno „ostudná.“ Bylo to nejvyšší červenobílé vítězství nad Spartou od 3. října 1948. 

„Ostudný výsledek, o tom není pochyb. Nemůžeme si dovolit do derby nastoupit a hrát tímto stylem. Slavia nás potrestala a já se musím omluvit všem fanouškům. Veškerý jejich hněv a kritiku musíme přijmout,“ kál se tehdy Brian Priske.

 To jeho protějšek Jindřich Trpišovský se usmíval od ucha k uchu: „Mám velkou radost. Hráči se dotkli optimálního výkonu.“

Foto: AC Sparta Praha

BLÁZNIVÁ PŘESTŘELKA

Všichni Sparťané měli před tímto derby velká očekávání. Velká forma Priskeho družiny, do toho nepohoda Slavie na venkovních hřištích. To vše navíc doprovázely zprávy z Edenu o rozsáhlé marodce.

Byl to dokonalý zápas k tomu, aby se Sparta odpoutala od svého konkurenta. Ale nestalo se. Letná viděla strhující duel, ve kterém Slavia vedla už 2:0, vše vypadalo pro domácí špatně.

Sparta ale dokázala vyrovnat. Přesto byli sešívaní opět ve výhodě, a to, když pět minut před koncem dali gól na 3:2. Letenští ovšem odpověděli i tentokrát. Ve třetí minutě nastavení srovnali, když si vlastní branku dal Aiham Ousou.

V tabulce to v podstatě nic nezměnilo, náladu v obou táborech víceméně také ne. „Jako malé vítězství to nevidím, ale bylo důležité srovnat. Zápas jsme si ztížili tím, že jsme prohrávali nula dva, ale vyzdvihl bych, jak jsme se dokázali dostat zpátky do zápasu. Když dáte gól v posledních sekundách, máte z bodu velkou radost, samozřejmě,“ říkal tehdy sparťanský kouč Brian Priske. 

Foto: AC Sparta Praha

TRIUMF V POHÁRU NA NEPŘÁTELSKÉM ÚZEMÍ

Finále poháru jako ve snu! Pražské derby! Sparta do něj vstupovala v pozici mírného favorita, jelikož jejím posledním přemožitelem v jakémkoliv soutěžním zápase byla právě Slavia, které se to ale povedlo už v říjnu. Od té doby Sparta neprohrála ani jeden z dvaceti soutěžních utkání.

Opět se ale ukázalo, že derby favorita nemá. A že v této sezoně Spartě vzájemné souboje vůbec nechutnají. Oba týmy si v prvním poločase vypracovaly několik šancí, nicméně gólu se fanoušci dočkali až po hodině hry, kdy se životní trefou prosadil David Douděra. Hned o pět minut později bylo víceméně hotovo, když si Sparta vstřelila vlastní gól.

Slavia předvedla zkušený výkon, Sparta se naopak do zápasu nikdy pořádně nedostala. Slavia výhrou 2:0 vyrovnávala svého rivala v počtu pohárových prvenství v rámci samostatného Česka.

Foto: SK Slavia Praha