eFotbal

Události 14. kola FORTUNA:LIGY: Jirka odehrál nejlepší duel za Plzeň, Slavii kromě Olayinky pomohlo i video

Události 14. kola FORTUNA:LIGY: Jirka odehrál nejlepší duel za Plzeň, Slavii kromě Olayinky pomohlo i video
Události 14. kola FORTUNA:LIGY: Jirka odehrál nejlepší duel za Plzeň, Slavii kromě Olayinky pomohlo i videoFlashscore
Zatímco Sparta kvůli přeloženému utkání Slovácka v Evropské konferenční lize odpočívala, Plzeň si s chutí zastřílela a nedala šanci Zlínu. Podobně dopadlo i malé pražské derby, i přes počáteční vedení Bohemky s přehledem uspěla Slavia. Baník nečekaně udeřil ze vzduchu, FORTUNA:LIGA má poté nového nejlepšího střelce.
Reklama
Reklama

Nečekaný úder beků Baníku

Baník pod Pavlem Hapalem roste, což potvrdil v domácím utkání 14. kola s Mladou Boleslaví. O svém vítězství 3:1 rozhodl ze vzduchu, neboť všechny tři góly zařídili domácí hráči hlavou. Hned dva obstarali obránci – vůbec poprvé se v sezóně trefil Jiří Fleišman, druhý zásah připsal Michal Frydrych. Skóre uzavel navrátilec do sestavy domácích Almási.

„Standardní situace trénujeme od začátku sezóny, ale ne vždy se to sejde v zápasu. Dnes se to sešlo a byli jsme v místech, kde jsme měli být,“ hlásil autor první branky Michal Frydrych.

„Na poslední chvíli jsem křikl na Laca Almásiho, viděl jsem, že se chystá hlavičkovat v záklonu a já měl o něco lepší postavení. Míč mi pustil a já to trefil dobře křížem. Jsem rád, že nám to pomohlo, díky tomu jsme se mohli uklidnit,“ těšilo Frydrycha, který zažil takové malé déja-vu . Svůj první gól si totiž připsal také v domácím utkání, proti Zlínu taktéž otevíral skóre a i výsledek byl stejný, tedy 3:1.

Baník díky vítězství přeskočil svého sobotního soupeře a posunul se do prostřední skupiny. To Mladá Boleslav se těsně před koncem podzimní části propadla na jedenáctou příčku.

Foto: Wisla Kraków

Hradec odmítl poskočit na třetí místo, senzačně padl s Pardubicemi

Hradec Králové byl proti posledním Pardubicím jasným favoritem. Tuto roli ale v derby nezvládl a odmítl dočasně převzít třetí místo ligové tabulky.

Pardubicím k výhře 3:1 pomohl především Dominik Janošek, autor dvou branek, z nichž především ta první z přímého kopu stála za to. Votroci sice zásluhou Filipa Kubaly srovnali, Pavel Černý ale následně prolomil své střelecké mlčení a vše svou druhou trefou dokončil Janošek. 

„Od začátku byly Pardubice lepším mužstvem. Byly živější, pohybově lepší. Přehrály nás právě pohybem, u mnoha míčů byly dříve,“ štvalo kouče Miroslava Koubka. Jeho tým tak zůstává čtvrtý a z páté pozice už na něj dýchá Zbrojovka Brno.

Foto: FK Pardubice

Jirka ve spolupráci s Chorým odehrál nejlepší zápas za Viktorku

Plzeňská Viktorka předvádí v lize nadále spolehlivé výkony. Další vítězství si úřadující mistr připsal ve Zlíně a šlo o nejvyšší venkovní výhru Plzně na půdě Zlína v éře samostatné České republiky.

Zaskvěla se letní posila Erik Jirka. Pětadvacetiletý středopolař si připsal asistenci a především své úvodní dvě branky za Viktorkii Plzeň. „Erik ukázal, že kvalitu má, v ofenzivní činnosti je velmi dobrý. Musí ještě zapracovat na defenzivě, ale předpoklady má velké,“ netajil spokojenost Michal Bílek.

Jirkovi zdatně sekundoval Tomáš Chorý, který naopak k brance nachystal dvě parádní přihrávky. „Odehrál fantastický zápas, už před ním mi říkal, že dnes bude mít tři body,“ chválil svého spoluhráče Tomáš Chorý.

Foto: FC Viktoria Plzeň

Slavii pomohlo video a především dvougólový Olayinka

Slavia zvládla další derby, i když tentokrát se to neobešlo bez kontroverze. V Ďolíčku už po dvou minutách skóroval Roman Květ a potvrdil svou vynikající formu. Po necelých dvou minutách ale srovnal účet Peter Olayinka.

Rozhodující momenty přišly krátce před půlhodinou hry. Bohemka se dožadovala penalty po zákroku Jakuba Hromady na Erika Prekopa. Rozhodčího k posouzení možné penalty vyzvalo i video, Tomáš Klíma posoudil opakovaný záběr, penaltu ale nenařídil.

Naopak na druhé straně viděl střet Antonína Křapky s Václavem Jurečkou a pokutový kop i přes nedoporučení ze strany VARu nařídil. „Soupeř vyhrál zaslouženě, ale mám z toho ohromnou pachuť. Jestli to byla penalta, měla být i na druhé straně. Celkově metodice VARu vůbec nerozumím. Tohle mě štve. Slavia je kvalitní tým, ale takovou pomoc nepotřebuje,“ měl jasno lodivod Klokanů Jaroslav Veselý.

Domácím byla navíc zřejmě upřena ještě jedna penalta, a to ve chvíli, kdy Josef Jindřišek trefil ruku Aihama Ousoua. Trochu tak zanikl jinak vynikající výkon útočníka hostí Petera Olayinky, který si kromě vyrovnávací trefy vyměnil ve druhé půli „pozdravy“ se střídajícím Ondřejem Lingrem a celkem zapsal dvě branky a jednu asistenci.

Foto: SK Slavia Praha

Pozici nejlepšího střelce převzal Řezníček

Novým nejlepším kanonýrem FORTUNA:LIGY je po čtrnáctém kole kapitán brněnské Zbrojovky Jakub Řezníček. Zkušený čtyřiatřicetiletý útočník pomohl gólem k domácí výhře nad Libercem v poměru 3:0 a svůj aktuální účet zaokrouhlil na rovných deset zásahů.

V lize se takovou střeleckou produktivitou mohl pyšnit snad jen v sezóně 2014/15, kdy oblékal dres Příbrami a v šestnácti zápasech zaznamenal devět branek.

„Moc dobře víme, že Kuba dávat góly umí. Doufali jsme, že by mohl navázat na svou střeleckou formu z minulé sezóny, kdy byl hlavním článkem našeho postupu. A on na to navázal. Pracuje velmi dobře a spokojenost je oboustranná,“ hodnotil svého svěřence kouč Richard Dostálek. 

Řezníček v posledních pěti duelech skóroval šestkrát a bilanci si může v podzimní části ještě vylepšit v domácím utkání se Sigmou Olomouc a venkovními střetnutími v Českých Budějovicích a v Plzni.

Foto: FC Zbrojovka Brno