eFotbal

Útěk z rozumu i přes vlnu výčitek aneb Kvintet hvězd, který opustil potápějící se loď zavčasu

Útěk z rozumu i přes vlnu výčitek aneb Kvintet hvězd, který opustil potápějící se loď zavčasu
Útěk z rozumu i přes vlnu výčitek aneb Kvintet hvězd, který opustil potápějící se loď zavčasuFlashscore
V dnešní době se již celoživotní loajalita nenosí a většina hráčů během svých kariér vystřídá hned několik klubů. Pobíhají napříč Evropou a hledají vše od slávy po lepší zázemí či tučnější výplatní šeky. Vydat se za štěstím a lepšími zítřky však nelze nikomu vyčítat. Někdy se odchod vyloženě nabízí a exodus může budit skok přes palubu potápějící se lodi. Podívejme se na pět momentů v nedávné historii, kdy by šlo toto tvrzení bez problémů aplikovat.
Reklama
Reklama
5) Cristiano Ronaldo z Juventusu

Názory na jeho překvapivý letní ochod se lišily a portugalský kanonýr nakonec zamířil na Old Trafford. Poslední den letního přestupového okna oznámil svůj návrat do Manchesteru, což mnozí fanoušci Staré dámy nemohli překousnout.

V potaz je ale nutné také vnímat aktuální rozpoložení Juventusu a problémy, které vyplouvají na povrch. Po herní i výsledkové bídě hrozí za podvody s přestupy i sestup do druhé ligy, takže se ochod Ronalda jeví jako útěk zavčasu.

4) Robin van Persie z Arsenalu

Když se zářivá hvězda Arséna Wengera rozhodla přestoupit do konkurenčního Manchesteru United, mnozí fanoušci Gunners div nepálili jeho dresy. Mnozí mu to nemohou odpustit dodnes a vnímají to jako zradu či dýku, kterou vrazil do jejich zad.

Klíčový faktor při rozhodování odejít byl zoufalý boj o titul v Premier League, na který Arsenal nemohl dlouho dosáhnout. S pouhou trofejí z FA Cupu se Van Persie nemohl smířit a další tři sezony fungoval jako talisman Rudých ďáblů.

3) Fernando Torres z Liverpoolu

Přestup Fernanda Torrese z Liverpoolu za 50 milionů liber se mnohdy označuje za nevhodnou investici ze strany Chelsea, ale samotný hráč zase s tímto krokem nemohl být nespokojen. V té době se Reds ocitli v zoufalé finanční tísni a klub neměl příliš růžový výhled do dalších let.

I samotný Torres později vysvětloval svůj odchod slovy, že se cítil být klubem zrazen a nejistý ohledně své budoucnosti na Anfield Road. Přesun do Chelsea sice nebylo zcela vysněným angažmá, ale zatímco s Liverpoolem byla cesta k trofejím daleká, na Stamford Bridge se radoval z triumfu v Lize mistrů.

2) Fabio Cannavaro z Juventusu

Obránců, kteří vyhráli Zlatý míč, nabídla historie velmi málo. Fabio Cannavaro je jedním z nich a na svém kontě má celou řadu týmových i individuálních úspěchu. Korupční skandál v italském fotbale pojmenovaný jako Calciopoli však nesl svůj díl viny na jeho odchodu z Turína.

Juventus byl nucen se přesunout do Serie B a Cannavaro neměl v úmyslu se s druhou ligou smířit. Když se objevilo laso z Realu Madrid, rozhodnutí na sebe nenechalo dlouho trvat. Tři roky na San Bernabéu mu přinesly dva tituly v La Lize a několik dalších ocenění.

1) Zlatan Ibrahimovič z Juventusu

V roce 2006 to nebyl jen úprk Cannavara, ale také Zlatan Ibrahimovič si obratem balil kufry, aby se přestěhoval do Interu Milán. Opět v tom měl, stejně jako v případě Ronalda, prsty Mino Raiola, který později argumentoval tím, že jeho klient plánoval opustit Starou dámu už rok.

Toto tvrzení se zdálo být ale nepravděpodobné, neboť švédský kanonýr se Bianconeri upsal teprve v roce 2004. Již zmíněný skandál označovaný jako Calciopoli však italským fotbalem zamával a někteří funkcionáři dostali doživotní zákaz figurovat ve spojitosti s tímto sportem. Dopad se nevyhnul ani Juventusu, který kromě celé řady schopných hráčů přišel i své místo v Serii A. Je možné, že se již brzy bude historie opakovat?

Zdroj: sportskeeda.com