eFotbal

Václav Havel fandil Slavii. Dnes by ale přítel tibetského dalajlámy asi nebyl z jejích čínských majitelů nadšen

Václav Havel fandil Slavii. Dnes by ale přítel tibetského dalajlámy asi nebyl z jejích čínských majitelů nadšen
Václav Havel fandil Slavii. Dnes by ale přítel tibetského dalajlámy asi nebyl z jejích čínských majitelů nadšenFlashscore
OSOBNÍ VZPOMÍNKA NA VÁCLAVA HAVLA. V sobotu 18. prosince 2021 už je to deset let, co ve věku 75 roků zemřel poslední československý a první český prezident Václav Havel (5. října 1936 až 18. prosince 2011). Tvrdilo se o něm, že nebyl žádným velký sportovním příznivcem, ale není to tak docela pravda.
Reklama
Reklama

Třeba v neděli 30. června 1996 Havel usedl na fotbalovou tribunu. Společně s britskou královnou Alžbětou II., britským premiérem Johnem Majorem a německým kancléřem Helmutem Kohlem sledoval v londýnském Wembley památné finále ME 1996 Česko-Německo (1:2 v prodloužení). „Čeští fotbalisté udělali pro naši zem více než mnozí politici,“ prohlásil po finále Havel navzdory české porážce.

Havel: „Slavia mi byla nejsympatičtější už po válce“

Už  měsíc předtím, v neděli 26. května 1996, jsem měl čest být u toho, kdy Václav Havel dorazil na pražský Žofín, kde Slavia oslavovala mistrovský titul po dlouhých 49 letech (od roku 1947).

Slávisté překvapeně vzhlédli ke vchodu. Václava Havla tam vítal generální ředitel společnosti SK Slavia Praha - fotbal Vladimír Leška.. Prezident  se nejprve pozdravil s trenérem fotbalistů Františkem Ciprem a jeho manželkou a pak si podal ruku se všemi hráči mistrovského celku. Povídal si s Janem Suchopárkem a šibalsky mrkl na Jiřího Vávru, autora zlaté římské branky ve čtvrtfinále Poháru UEFA. Pak se přiznal, že červenobílým fandil již jako kluk.   

„Vždycky jsem fandil Slavii, už po válce mi byla nejsympatičtější. Nedovedu však vysvětlit proč,“ řekl Václav Havel na Žofíně v rozhovoru s autorem tohoto článku.

„ Nejspíš to bylo těmi jejími netradičními červenobílými dresy, které se mi už jako klukovi velmi líbily. Jako chlapec jsem obdivoval tehdejší slávistické opory, třeba Hemeleho nebo Hlaváčka. Vy nevíte, kdo to byl Hlaváček? To bylo přece mimořádně rychlé křídlo,“ poučil mladé žurnalisty Václav Havel, jinak očividně potěšený slávistickým historickým úspěchem.

 „Jsem rád, že se Slavii po letech podařilo získat mistrovský titul,“ netajil se bývalý prezident svými sympatiemi. „Jak známo, v minulé epoše to bylo přáno jiným - vyvolenějším a protežovanějším klubům,“ rýpl si Havel. „Říkáte, že to je provokativní sdělení? Tak to jsem rád, to je dobře,“ smál se uvolněný a evidentně dobře naladěný Václav Havel před 25 lety na Žofíně.

Dalajláma byl posledním Havlovým hostem

Dnes by ale patrně velký přítel tibetského dalajlámy nebyl z čínských majitelů klubu (státní firma CITIC) příliš nadšen.

Jak známo, Václav Havel coby prezident pozval do Československa duchovního představitele Tibetu, jehož území komunistická Čína okupuje už více než 60 let, hned krátce po svém prosincovém zvolení v roce 1989. Dalajláma tak Prahu jako jeden z prvních zahraničních představitelů poprvé navštívil již 3. února 1990.  

V sobotu 10. prosince 2011, téměř  symbolicky na Den lidských práv a v den výročí udělení Nobelovy ceny pro dalajlámu, se oba setkali naposledy. Strávili nejdříve nějaký čas o samotě a pak společně vystoupili před novináři. Bylo vidět, jak je Václav Havel nemocný, ale byl usměvavý a snad i šťastný ze setkání se vzácným přítelem. Týden nato, v neděli 18. prosince 2011, Václav Havel na své chalupě na Hrádečku na Trutnovsku zemřel. Jeho Svatost dalajláma byl posledním hostem a přítelem, který se s ním osobně těsně před smrtí rozloučil. 

Pavel Procházka, šéfredaktor magazínu HATTRICK