eFotbal

Van Gaal má pořádný důvod k úsměvu. S výhrami trumfl Advocaata a je novým rekordmanem Nizozemska

Van Gaal má pořádný důvod k úsměvu. S výhrami trumfl Advocaata a je novým rekordmanem Nizozemska
Van Gaal má pořádný důvod k úsměvu. S výhrami trumfl Advocaata a je novým rekordmanem NizozemskaFlashscore
Nizozemci v pondělí potvrdili na MS proti Senegalu roli favorita až v samém závěru utkání, kouč Louis van Gaal ale o vítězství svého týmu ani na chvíli nepochyboval. Podle nového rekordmana "Oranjes" je výhra 2:0 nad africkými šampiony cenná, ačkoliv jeho tým nepředvedl nejlepší výkon.
Reklama
Reklama

"Zůstával jsem v klidu, byl jsem přesvědčený o tom, že skórujeme. S koncem utkání jsme vypadali lépe, Senegalci co dvě minuty zůstávali ležet na trávníku, proto se také nastavovalo devět minut. Zaslouženě jsme zvítězili," řekl Van Gaal novinářům. Jednasedmdesátiletý trenér si připsal 38. vítězství na lavičce "Oranjes" a překonal dosavadní rekord Dicka Advocaata.

Utkání rozhodli v 84. minutě Cody Gakpo a v deváté minutě nastavení Davy Klaassen. Naopak čisté konto udržel debutant Andries Noppert, který při absenci zkušených gólmanů dostal překvapivě šanci v nizozemské bráně. "Samozřejmě umí chytat, což v zápase ukázal. Několikrát nás podržel," ocenil Van Gaal gólmana, jenž má v 28 letech na kontě pouhých 32 prvoligových utkání.

"Soupeři jsme toho mnoho nedovolili, ale nejsem spokojený s naší hrou dopředu. Byli jsme nepřesní, nedařila se nám kombinace. Proto jsme sáhli ke změnám, které nám hodně pomohly," pochvaloval si zkušený nizozemský kouč vydařená střídání.

Van Gaal nasadil do utkání po hodině hry nejlepšího střelce týmu Memphise Depaye, který byl kvůli zranění mimo hru dva měsíce. Oproti očekávání ale zasáhl už do úvodního duelu šampionátu. "Sehrál velmi důležitou roli. Po zápase jsem se ho ptal, jak je na tom, všechno bylo v pořádku. Zítra ho doktoři prohlédnou a po úterním tréninku uvidíme, zda bude připravený znovu v pátek proti Ekvádoru," uvedl Van Gaal.

Bez zraněné útočné hvězdy Sadia Maného se naopak v celém turnaji musí obejít Senegal. "Pochopitelně nám chyběl, ale o to víc se musí ukázat další útočníci," řekl senegalský kouč Aliou Cissé. "Byl to vyrovnaný zápas, podle mého názoru výsledek neodpovídá dění na hřišti. Měli jsme dvě nebo tři dobré příležitosti, ale fotbal je i o efektivitě," litoval Cissé, jehož svěřence čeká v pátek duel s domácím Katarem.

Mám štěstí na to, jaké kolem sebe mám lidi. V reprezentaci i v Arsenalu, září spokojeností Saka