eFotbal

Velká zvířata domácí branže, která půjdou na jaře do akce po pořádně dlouhé době nečinnosti

eFotbal
Velká zvířata domácí branže, která půjdou na jaře do akce po pořádně dlouhé době nečinnosti
Velká zvířata domácí branže, která půjdou na jaře do akce po pořádně dlouhé době nečinnostiFlashscore
Jarní část opětovně startující FORTUNA:LIGY se bude týkat i čtyř hodně ostřílených osobností českého fotbalu, které se jí na podzim z různých důvodů neúčastnily a když už ano, kvůli zranění toho příliš neodehrály. Na odvetnou část ročníku už se po pořádně dlouhých pauzách třepou i tyto čtyři "velká zvířata" z Mladé Boleslavi, Slavie, Plzně a Bohemians Praha 1905...
Reklama
Reklama
Milan Škoda (37 let, FK Mladá Boleslav)

Čerstvě sedmatřicetiletý ofenzivní lídr Mladé Boleslavi Milan Škoda toho v první půlce ligy odehrál kvůli laborování se zraněním tak málo, že ho Pavel Hoftych považuje za regulérní posilu.

V modrobílém trikotu naposledy nastoupil v úvodu září loňského roku a pakliže by navázal na své čtyři branky během 555 odehraných minut, opět by budil respekt všech obran v soutěži.

"Dopředu máme hráčů dost, říkám, že jako posilu vítám i Milana Škodu, který hrál na podzim jen prvních sedm kol. Teď se uzdravil, výborně trénuje a může být pro nás důležitý, ať už jako hráč základní sestavy, nebo střídající," nastínil zmíněný šéf boleslavské lavičky.

Svou aktuální formu bude moci bývalý ostrostřelec Slavie i Rizesporu předvést již v nedělním domácím klání proti Zbrojovce Brno.

Foto: FK Mladá Boleslav

Jan Bořil (32 let, SK Slavia Praha)

V lednu slavil narozeniny také sešívaný kapitán Jan Bořil, jenž si za svůj srdeční tým z vršovické Fortuna arény naposledy zahrál před rokem a čtvrt.

Někdejší bek Mladé Boleslavi i Viktorie Žižkov už se účastnil slávistického soustředění v Portugalsku a koleno už by měl mít konečně zahojené. I tak se však nevyhnul decentním úlevám, což znamená, že ho poslední lednovou neděli proti Jablonci v základní sestavě zřejmě čekat nepůjde. Jeho comeback by se tak mohl odehrát až v rámci druhé poloviny únorového dění...

"V přípravě zvládnu už všechno. Jen se mi upravují tréninkové dávky, protože jsem rok a půl netrénoval s týmem, a proto je důležité ze začátku hlídat, abych to nepřehnal. Když jsou delší kondiční tréninky nebo běhy, tak absolvuji tak padesát až šedesát procent z tréninkové dávky týmu. Začínám trénovat s týmem naplno, ale ještě na tom nejsem ideálně po fyzické stránce. Samozřejmě bych chtěl co nejdříve, ale uvidíme, jak se budu cítit třeba za měsíc," vyprávěl v první polovině ledna čtyřnásobný šampion české nejvyšší soutěže a trojnásobný vítěz MOL Cupu.

Úřadující vicemistry čekají v únoru "jen" Pardubice, Zbrojovka, Teplice a Slovácko, což se zdá být docela pohodový program.

Foto: SK Slavia Praha

Matěj Vydra (30 let, FC Viktoria Plzeň)

Třicátník Matěj Vydra absolvoval svůj poslední soutěžní zápas v dubnu loňského roku, čili zhruba devět měsíců zpět a stalo se tak ještě v barvách anglického Burnley.

Nyní už patří několik týdnů primát obhajující Viktorii Plzeň, nicméně na soustředění ve Španělsku se ho netýkal ani jeden ze čtyř přípravných duelů.

Hlavní kouč západočeského souboru Michal Bílek však na tiskové konferenci před úvodem jara s Hradcem Králové avizoval, že šanci na start má...

"Měl těžké zranění, osm měsíců je mimo. Nelze očekávat, že naskočí hned od začátku. Už na trénincích ukazuje svoji kvalitu. Je silný, rychlý, má dobré zakončení. Hrozně dlouho nehrál a možná bude chvilku trvat, než se dostane do nějaké optimální formy. Je však sebevědomý, má výbornou kariéru, hrál dlouho v Anglii. Jsme rádi, že přišel, byť jako zraněný hráč. Ale teď už se do pohody dostává a věřím tomu, že nám v jarní části hodně pomůže. V každém tréninku vypadá líp a líp. Nevylučuju, že bude připravený už do prvního ligového zápasu," avizoval expert zodpovědný za výsledky a výkony nynějšího lídra tabulky.

Foto: FC Viktoria Plzeň

Tomáš Necid (33 let, Bohemians Praha 1905)

"Klokani" v posledních týdnech zbrojili a k Botiči dorazili například Vondra, Jedlička, Čermák nebo Matoušek. Trenér Jaroslav Veselý by ale mohl poprvé v zápase trénovat ještě jedno velké jméno...

Je jím třiatřicetiletý kanonýr Tomáš Necid, jenž naposledy nastoupili za Bohemians Praha 1905 loni v únoru, což znamená, že už nešel do akce téměř rok.

Ten, který v domácích podmínkách prošel i Slavií a Jabloncem, už se však se zelenobílým mužstvem nějakou dobu připravuje a společně se svým vrstevníkem Janem Morávkem, který ještě po svém návratu z Augsburgu pod Veselým také nenastoupil, by mohl patřit k jarním trumfům aktuálně sedmého celku FORTUNA:LIGY.

Netvrdíme, že zraněními brždění nestoři neslezou ze hřiště, ale jejich žolíkovské role by v určité části zápasů rozdíl udělat mohly.

První start po dlouhé pauze absolvoval "Necka" v první polovině ledna v Uhříněvsi proti béčku Dukly a tehdy strávil na place třiatřicet minut, než ho nahradil Prekop. "Bylo to dlouhé, ale jsem rád, že jsem zpět," hlásil tehdy na svém Instagramu.

Protože se ho netýkala týmová generálka, mezi jedenácti vyvolenými ho v sobotu proti Teplicím čekat nepůjde, nicméně až do Ďolíčku přijede těsně před polovinou února Sparta, fyzicky už na tom může být zase jinak a třeba přijdou jeho první minuty právě v derby.

Foto: Bohemians Praha 1905