eFotbal

Vízek: Z mého pohledu jde v procesu hlavně o to, aby si Pelta uvědomil, že nemá takovou moc

Vízek: Z mého pohledu jde v procesu hlavně o to, aby si Pelta uvědomil, že nemá takovou moc
Vízek: Z mého pohledu jde v procesu hlavně o to, aby si Pelta uvědomil, že nemá takovou mocFlashscore
Jabloneckému majiteli Miroslavu Peltovi hrozí za machinace s přerozdělováním státních dotací devítiletý trest vězení a pokuta 25 milionů korun. Definitivní soudní rozsudek by měl padnout v listopadu či prosinci. Co si o kauze bývalého šéfa FAČR myslí tradiční komentátor tuzemského fotbalového dění Ladislav Vízek?
Reklama
Reklama

Takovou pálku by údajně nepřál ani největšímu nepříteli. "Je to fakt síla, byť si nemyslím, že Míra půjde na devět let sedět. Jestli bude odsouzený, dostane nižší sazbu. On dokola opakuje, že fotbalu pomáhal, sháněl pro něj peníze. Jenže špatným způsobem. Kazil morálku. Styl, kterým fotbal dělal, je prostě špatnej. A právě vrcholící soud je důsledek jeho prapodivného chování. Dáša Damková se po roce od zatčení Berbra dvakrát vyjádřila pro média. Říkala, že Berbrovi zůstali jen Starka s Peltou. A ještě Chvalovský. Přesně na tomto příkladu je vidět, jak nejbližší svět okolo nich byl a je zkažený. Všichni jsou nějakým způsobem ušpinění, Míra je pak překvapenej, když mu státní zástupce napálí devět let natvrdo a pětadvacet mega k tomu," komentoval olympijský vítěz z roku 1980 na stránkách Deníku Sport.

Bývalý reprezentant je moc zvědavý na rozsudek. "Po „cinklém jaru“ si prý Míra všechno odpracoval. Teď už víme, jak to myslel. Donedávna v našem státě platilo, že dotační kauzy vyšuměly do prázdna, všechno procházelo. Poslední dobou mi přijde, že i ta největší zvířata občas dostanou přes prsty, nebo dokonce klepeta. A je to dobře. Zejména pro celou společnost, o sport ani tak nejde. Z mého pohledu jde v procesu hlavně o to, aby si Pelta uvědomil, že nemá takovou moc. Respektive, i kdyby ano, měl s ní zacházet jinak. Víte, Míra má na severu Čech významné postavení. Dokonce v jarních volbách obhájil post předsedy Libereckého krajského fotbalového svazu. Za prvé, nechápu, že ho delegáti volí. Za druhé nechápu, že kandidoval. Kdyby byl očištěnej, tak prosím, ale jemu hrozilo odsouzení. Nyní už víme, že dokonce devět let. Já to prostě nechápu. Kam se poděla morálka? Sebereflexe? Chlapáctví? Tohle mě mrzí ze všeho nejvíc. Nikdo nemůže říct, že Pelta nemá fotbal rád. Ani já. Vím, že je to pro něj celej život. Byl bych rád, aby u soudu procitnul, aby pochopil, že ten náš milovanej sport se dá dělat i jinak. Mnohem lépe," doplnil na portálu isport.blesk.cz šestašedesátiletý rodák z Chlumce nad Cidlinou.

Zdroj: isport.blesk.cz