eFotbal

Vyhasínající hvězdy s druholigovým statusem, které zná díky prvoligové či reprezentační minulosti celá republika?

Vyhasínající hvězdy s druholigovým statusem, které zná díky prvoligové či reprezentační minulosti celá republika?
Vyhasínající hvězdy s druholigovým statusem, které zná díky prvoligové či reprezentační minulosti celá republika?Flashscore
Víte, co spojuje známé tváře jako Lukáš Zoubele, Martin Berkovec, Tomáš Pilík, Milan Švenger či Aleš Schuster? Všichni jmenovaní byli svého času pevnou součástí prvoligového dění, ale momentálně je zastihnete až o soutěž níž ve Fortuna:národní lize. V ní v ročníku 2021/2022 mimochodem operují i celorepublikově známé tváře s významnou minulostí nejen v elitní domácí soutěži či zahraničních ligách, ale také v národním mužstvu. Pojďme si na ně ukázat...
Reklama
Reklama
Největší jména současné FNL:

Petr Jiráček (35 let, FK Prostějov)

Možná nám dáte za pravdu, že mistr české ligy z ročníku 2010/2011 možná vytěžil ze své doznívající profesionální kariéry o něco víc, než na co měl.

Reprezentační dění se ho týkalo od roku 2012 do roku 2016 a za dotyčné období stačil nasbírat hned 28 mezinárodních vystoupení, s tím, že hodně vidět byl zejména na Euru 2012.

Nemalou stopu zanechal i v evropských pohárech, které zakusil více než dvacetkrát a to díky svému působení v Plzni, ve Spartě a ve Zlíně.

Byť si myslel, že se na moravské Letné u tamních Ševců usadí a dohraje v jejich žlutomodrém trikotu kariéru, nakonec ho jeho profesní cesta zavála do ne až tak vzdáleného Prostějova.

V něm patří k oporám kádru kouče Daniela Šmejkala, v záložník řadě nastupuje vedle dalšího exzlínského borce Roberta Bartolomeua a ve FNL uplatňuje i své zkušenosti nasbírané z bundesligových destinací Wolfsburg a Hamburk.

Lukáš Vácha (32 let, AC Sparta Praha B)

Dvojnásobný šampion české ligy z let 2012 a 2014 jako jediný ze stručného seznamu neochutnal zahraniční angažmá, ale až do svých třiceti let neměl vůbec špatnou kariéru.

Svědčí o tom ostatně i osm startů za áčko české reprezentace, což je meta, na kterou jen tak nějaký nezdárek nedosáhne.

Na prvoligové úrovni si rodák z Prahy zahrál za Baník Ostrava i Slovan Liberec, ovšem největší porci času strávil ve sparťanských službách, s tím, že v jeho strukturách se pohybuje od úvodu roku 2013.

V posledních dvou letech se tak však děje ve sparťanské rezervě, kde je pojítkem mezi koučem Michalem Horňákem a nadějnými mladíky, kteří si do budoucna dělají zálusk na první ligu.

Svou roli pokorně přijal a stalo se tak i díky zdravotním problémům, které už mu nedovolily dát fotbalu sto procent. Naposledy si kopl v nejvyšší soutěži před necelými třemi lety v prosinci 2018.

Jakub Řezníček (33 let, FC Zbrojovka Brno)

Protože už se teplickým Sklářům jeho čich na branky nehodil, příbramský rodák se poprvé po třináct let trvající prvoligové kariéře odebral do druhého patra domácího fotbalu, jímž je FNL.

A Zbrojovka s jeho návratem krok vedle neudělala, neboť za ní už během čtrnácti startů nastřílel 9 branek, což mu ve střelecké tabulce druhé ligy stačí na průběžnou druhou pozici.

Odchovanec mladoboleslavského fotbalu může ve druhém největším městě Česka uplatňovat své velmi pestré zkušenosti, které v ročníku 2018/2019 sbíral dokonce až v belgické First Divison A, v níž oblékal trikot Lokerenu.

Na domácím poli si vyzkoušel celou řadu adres včetně Dynama České Budějovice, Příbrami, Sigmy Olomouc, Viktorie Plzeň i Sparty, s tím, že krátce díky angažmá v Ružomberoku otestoval také nejvyšší soutěž u našich východních sousedů.

Nyní tvoří pod Richardem Dostálkem úderní ofenzivní trio společně s o pět let mladším Hladíkem a o sedm let mladšík Přichystalem. Trio se v dosavadním druholigovém průběhu střelecky prosadilo již osmnáctkrát.

Pavel Zavadil (43 let, FC Zbrojovka Brno)

 Protože je Zbrojovka aktuálním a jasným lídrem druholigového peletonu, proč by v tomto výčtu nemohla mít hned dva zástupce?

Však posuďte sami - copak by šlo vynechat nejstaršího hráče celé soutěže, který už jednou profesionální kariéru kvůli pozici sportovního ředitele ukončil, aby se pak na jednu ze svých bývalých hráčských adres vrátil a pokusil se jí pomoci zpět mezi elitu?

Zavadil je unikát a byť ho Richard Dostálek nevyužívá každý zápas, osm dosavadních vystoupení svůj zvuk má a jen to dokresluje skutečnost, že by mohl v profesionálním fotbale oslavit i své dubnové čtyřiačtyřicáté narozeniny.

Nynější kolega Texla s Vaňkem, jehož se však Brno bude zbavovat, zářil už před více než dvěma dekádami v Drnovicích natolik, že si ho pak z Moravy pořizovala Sparta.

I když se mu na Letné nedařilo podle představ, postupem času si vyzkoušel i to, jak chutná fotbalový chleba v Izraeli (Maccabi Haifa), Řecku (Aris Soluň) i Švédsku (Mjällby AIF, Örgryte IS a Östers IF).

Po svém návratu na českou půdu, k němuž došlo před devíti lety, už hrál olomoucký rodák s minulostí v Příbrami i Baníku Ratíškovice jen na dvou moravských adresách, a sice v Opavě a Brně.

Pakliže by se právě tomuto klubu opět podařilo proklouznout do 1. ligy, on sám by u toho ve svém věku nejspíš nebyl, nicméně kdo ví, zda mu nižší soutěže nezachutnají natolik, že je bude ještě nějakou dobu brázdit.

Gabriel radí hráčům Žižkova: Když chci být úspěšný, fotbal bolí. A to někteří na hřišti zatím nepochopiliS názory fotbalistů, kteří se nevyjadřují o ženském fotbale v dobrém světle, nesouhlasíme, zní z vedení Příbrami