eFotbal

Vyprodané stadiony, desetiletá kletba i rozhodčí u plotny aneb TOP 5 brněnských bitev se Spartou

Vyprodané stadiony, desetiletá kletba i rozhodčí u plotny aneb TOP 5 brněnských bitev se Spartou
Vyprodané stadiony, desetiletá kletba i rozhodčí u plotny aneb TOP 5 brněnských bitev se SpartouFlashscore
V sobotu se po roční odmlce opět utkají dva tradiční rivalové. Zbrojovka si v nováčkovské sezoně vede celkem solidně a se zápasem k dobru možná trochu překvapivě uzavírá skupinu o titul. Naprotii tomu Sparta se pod dánským trenérem Brianem Priskem snaží opět nahodit stroj na ligové tituly. Pojďme se podívat na pět nejzajímavějších soubojů těchto dvou soupeřů v rámci druhého největšího města Česka za poslední dobu.
Reklama
Reklama

5. Zbrojovka – Sparta 1:4, 22.8. 2020

Je to zároveň poslední vzájemné klání na stadionu v Králově Poli. Zbrojovka tehdy jako nováček (po administrativním postupu z druhé ligy) šla do nové prvoligové sezony hodně nepřipravená a dostala hned v úvodním kole tvrdý direkt od Sparty, která již od pětatřicáté minuty po druhé brance Bořka Dočkala utkání jenom dohrávala, protože vedla čtyřgólovým rozdílem a šetřila síly na další zápasy. V Brně vždy bývá s rivalem z Prahy větší než běžná návštěva a také bouřlivá kulisa. V době utkání ovšem platila covidová omezení o počtu diváků na stadionech a také proto svítila na tabuli jen návštěva 2500, což navíc bylo kapku nadhodnocené. Jedná se tak o nejnižší návštěvu těchto znesvářených soubojů.

Foto: FC Zbrojovka Brno

4. Zbrojovka – Sparta 3:3, 2.10.2016

Utkání jako na houpačce – právě tak by se dalo nazvat utkání ze sezóny 2016/17. Když v 80. minutě za domácí srovnával Přichystal skóre na 2:2, vypadalo to, že budou obě mužstva brát po bodu za remízu. Pro letenské "S" byl však bod málo, načež zvýšili úsilí, které v 88. minutě vyústilo v třetí gól v síti Brna. Konec to však stále nebyl. V poslední minutě nastavení se totiž při závaru v pokutovém území Sparty prosadil brněnský Hyčka a rozhodl o konečné dělbě bodů. Hráči Sparty však výsledek nesli velmi nelibě, protože podle nich zmíněný gól padl z ofsajdu (později potvrzeno i komisí rozhodčích). V návalu emocí se sparťané Koubek a Vácha nelichotivě vyjádřili na sociálních sítích k pomezní rozhodčí Lucii Ratajové (výroky „ke sporáku“ a „zůstat u plotny“) a vysloužili si pokutu a účast na několika trénincích s ženskými družstvy. Zmíněná rozhodující branka byla v té době probírána fakt hodně, ovšem druhý gól Sparty s největší pravděpodobností padl z postavení mimo hru také a o něm se téměř nehovořilo.

Foto: FC Zbrojovka Brno

3. Zbrojovka – Sparta 1:0, 11.5.2016

Jde o klání konané zhruba necelých 5 měsíců před výše zmíněným, při němž Sparta hrála ke konci ročníku ještě o umístění na pozicích s účastí v evropských pohárech. Zbrojovka se zase cítila na domácím hřišti velice silná. Bez bodu odtud odjížděla Plzeň i Slavia, a i proto vyhlížel celek Václava Kotala další zářez na pažbě. K tížené výhře hnal domácí vyprodaný stadion s výbornou kulisou. Když dvě minuty před koncem vstřelil Alois Hyčka vítěznou branku, stadion na Srbské doslova explodoval a dal aspoň trochu vzpomenout velkým bitvám fotbalového chrámu za Lužánkami. Letenské nakonec nulový zisk mrzet nemusel, po kolapsu tabulkového souseda totiž uhájili konečné druhé místo. 

Foto: FC Zbrojovka Brno

2. Zbrojovka – Sparta 4:2, 25.11.2007

Desetileté čekání na výhru s největším rivalem ukončila tehdejší parta pod vedením Petra Uličného ve velkém stylu. Vstřelit čtyři góly Spartě se Brnu ve zmíněném zápase povedlo vůbec poprvé a doposud naposledy v historii české ligy. V utkání se zaskvěl především tehdejší velký talent Luboš Kalouda, který ve své době zaujal nejeden evropský velkoklub. Pomyslnou tečku dal výsledku na konci utkání domácí Tomáš Polách svým nádherným gólem ze stoje ala Ronaldinho.

Foto: FC Zbrojovka Brno

1. Zbrojovka – Sparta 2:1, 27.10.1997

V úvodním odstavci sice zmiňujeme, že jde o souboje v poslední době, nicméně v tomto výčtu nelze opomenout jedno střetnutí na přelomu milénia, jemuž na stadionu za Lužánkami přihlíželo 31 730 diváků. Což je nejvyšší návštěva v Brně na Spartu v české lize a čtvrtá vůbec. Za Zbrojovku tehdy nastoupil i skóroval současný trenér moravského mužstva Richard Dostálek. Na atmosféru z 90 let už ale tamní fanoušci jenom vzpomínají a vyhlídka nového stadionu je zatím stále v nedohlednu.

Foto: FC Zbrojovka Brno