eFotbal

Zahraniční posily Sparty: Kdo je kdo a proč na ně trenér Priske vlastně ukázal?

Zahraniční posily Sparty: Kdo je kdo a proč na ně trenér Priske vlastně ukázal?
Zahraniční posily Sparty: Kdo je kdo a proč na ně trenér Priske vlastně ukázal?Flashscore
Nebývá u Sparty pravidlem, aby v této fázi přípravy měla po kupě už všechny vytoužené posily. Nyní se to ale stalo realitou. Ještě předtím, než letadlo s armádou Briana Priskeho nabere směr španělská Marbella, podepsalo vedení klubu příchod hned čtyř nových tváří. Všechny z ciziny, byť cíl stavět kádr hlavně na fotbalistech s českým pasem se tím podle sportovního ředitele Tomáše Rosického nemění. Kdo je kdo ze čtyř zahraničních mušketýrů a proč si je Sparta vyhlédla?
Reklama
Reklama
1) Kaan Kairinen (25 let, záložník)

Jako první dorazil pracovitý seveřan, jehož si do týmu vyžádal přímo trenér Brian Priske. Kairinen prošel všemi finskými mládežnickými výběry, v roce 2019 naskočil i do áčka a připsal si tam zatím sedm zápasů. Na klubové úrovni hrál v minulé sezoně za norský Lilleström, kde ve 22 duelech vstřelil jeden gól, k němu přidal tři asistence. Jeho hlavní devízou ve středu zálohy je vyváženost mezi útočnou i defenzivní složkou, schopnost rychle měnit těžiště hry. Navíc je velmi obstojný v zahrávání standardek. “Trochu ho znám ještě z Midtjyllandu, kde jsem ho potkal jako velmi mladého kluka. Od té doby se hodně posunul, začal na sobě tvrdě pracovat a vybojoval si přestup do Norska, kde patřil k nejlepším hráčům. Je to bojovník, jaké potřebujeme,“ oceňuje jeho příchod Priske.

Zdroj foto: AC Sparta Praha

[b]2) Qazim Laci (26 let, záložník)

Další posilou do střední řady se o pár dní později stal šikovný Albánec Qazim Laci. V áčku řeckého Olympiakosu sice pořádnou šanci nikdy nedostal, po odchodu do Francie ale výrazně pookřál. Stal se důležitým hráčem Ajaccia, za nějž ve 158 utkáních nastřádal hned jedenáct branek. Na podzim však ze sestavy podprůměrného celku první francouzské ligy vypadl, odchod na Letnou tak uvítaly všechny strany. Dokáže se tady prosadit, nebo to bude šlápnutí vedle? “Qazima klub sledoval už delší dobu, právě teď nastala ta správná doba ho získat. Fyzicky je na tom hodně dobře, uprostřed zálohy zastane víc postů. A má skvělou rozehrávku,“ chválí Priske albánského reprezentanta, který tak kráčí ve stopách svého krajana Herolinda Shaly. Ten se ale na Letné skoro vůbec nechytil. Jak dopadne Laci?

Zdroj foto: AC Sparta Praha

[b]3) Dimitrij Kamenovič (22 let, obránce)

Může to být trefa do černého, nebo také pořádný úlet. Ale když nic jiného, finančně tento špás Spartu bolet nebude. Srbský krajní bek Dimitrij Kamenovič byl totiž na Letnou zadarmo zapůjčen z římského Lazia, které jeho příchod považovalo za omyl. Pražané tak budou hradit pouze jeho plat. S tím, že když se osvědčí, bude mu hostování do konce sezony prodlouženo až do léta příštího roku. A pak se může změnit v přestup. Co si od něj v Praze slibují? Důraz, variabilitu, chuť dokázat, že ho Italové odstřihli neprávem. Ale také schopnost pomoci tam, kde Spartu na podzim často bolela pata. “Kamenoviče sledovalo skautské oddělení Sparty už delší dobu. Má skvělou levou nohu, hrát může na kraji obrany i na stoperu. Poznal prostředí velkého klubu a já věřím, že nám může být dost prospěšný,“ podotkl dánský lodivod.

Zdroj foto: AC Sparta Praha

4) Awer Mabil (27 let, záložník)

A konečně hráč, který na první dobrou vypadá ze všech posil nejzajímavěji. Australský záložník Awer Mabil hrál i na mistrovství světa v Kataru, jako každého správného Protinožce ho zdobí hlavně famózní rychlost. Navíc umí přejít jeden na jednoho, rád se mazlí s míčem.

Přesto je samozřejmě varováním, že stejně jako Kamenovič nebo Laci toho na podzim moc neodehrál. V létě totiž z Midtyjyllandu přestoupil do španělského Cádizu, kde mu pšenka příliš nekvetla. Naskočil k šesti utkáním, bodově se neprosadil. “Znám ho z Dánska, věřím, že se tady prosadí. Hrál i na šampionátu v Kataru, to mluví samo za sebe. Z pozice křídla sbírá spoustu gólů a hlavně asistencí,“ řekl na adresu Mabiliho Priske. 

Zdroj foto: AC Sparta Praha