eFotbal

Zahrát si proti Ronaldovi, to je zážitek pro všechny. Ale my ho chceme porazit, to si budeme pamatovat do smrti, věděl Hašek

Zahrát si proti Ronaldovi, to je zážitek pro všechny. Ale my ho chceme porazit, to si budeme pamatovat do smrti, věděl Hašek
Zahrát si proti Ronaldovi, to je zážitek pro všechny. Ale my ho chceme porazit, to si budeme pamatovat do smrti, věděl HašekFlashscore
Respekt k síle Portugalska, ale také sebevědomí a odhodlání, že Česko má na to, aby s favoritem Eura uhrálo dobrý výsledek. V takovém rozpoložení půjde český tým do úterního duelu Eura v Lipsku. „Portugalsko má hráče, kteří nastupují v nejlepších klubech světa a jsou tam nejlepší. Musíme jim čelit týmovým výkonem. Zahrát si proti Ronaldovi bude pro všechny zážitek, ale my ho chceme porazit. Na to bychom nezapomněli do konce života," uvedl kouč Ivan Hašek na tiskové konferenci.
Reklama
Reklama

Čechy čeká v úterý v Lipsku od 21:00 zahajovací zápas skupiny F. Všichni hráči i realizační tým si uvědomují síli soupeře, ale to neznamená, že půjdou do duelu v poraženecké náladě. "Náš cíl je postup ze skupiny. Do zápasu jdeme od první minuty s hlavou nahoře," burcoval kapitán týmu Tomáš Souček. "Každý bod s takovým soupeřem bude samozřejmě dobrý," doplnil.

Sám se po soustředění v Rakousku necítil zdravotně v pohodě. "Abych řekl pravdu, když jsem sem přijel, nebo to úplně ideální. Ale musím poděkovat klukům, všem fyzioterapeutům, masérům i dalším, jak se o mě starají. Zvlášť (fyzioterapeut) Martin Janoušek udělal skvělou práci. Dnes jdu do tréninku, cítím se dobře a věřím, že to tak bude i zítra," prohlásil Souček.

Aby Česko mohlo myslet na dobrý výsledek, hodilo by se mu, aby na výkony z posledního Eura navázal kanonýr Patrik Schick. "Je to střelec, když dostane prostor, umí dát gól. Věříme, že si přenese do reprezentace formu z Leverkusenu," přeje si kapitán. Věří také, že i on pomůže týmu svou zkušeností, když v Premier League může nastupovat proti největším hvězdám.

Souček si chválí prostředí v Lipsku i atmosféru v týmu. Třeba, když dostali hráči vzkazy od svých nejbližších ke dni otců. "Moc to potěší, jednou už jsme podobné vzkazy dostali ve West Hamu. Rodiny nás nejvíce podporují, ale také to nejvíce odnášejí. Tajné přání od nich bylo fajn,, nabudí nás to. Hrajeme za celou zemi i naše nejbližší," tvrdí kapitán národního týmu.

Česká reprezentace porazila Portugalsko na Euru jen v prvním ze tří vzájemných duelů, v roce 1996 ve čtvrtfinále zvítězila 1:0 po legendárním lobu Karla Poborského. "Zrovna s Karlem jsme se viděli asi minutu před tiskovou konferencí přímo tady na stadionu. Věřím, že nám přinese štěstí i on. Tenhle Karlův gól je asi, jako když Antonín Panenka dal gól ve finále v roce 1976. Taky se o něm stále mluví a všichni si to ukazujeme doteď. Bylo by krásné, kdyby se něco takového stalo i zítra," uvedl Souček s úsměvem.

Legendární Poborský Ronalda nešetří! Přeji si, aby byl v základu, bude jedním z nejslabších článků Portugalska, tvrdí

V podobném duchu, tedy plný odhodlání byl i trenér národního týmu Ivan Hašek. "Portugalsko má hráče v nejlepších klubech světa, jsou tam mezi nejlepšími," upozornil nejprve. "Ale my chceme vyhrát, chceme, aby se Ronaldo neprosadil. To si budete pamatovat celý život, chtěl bych, abychom si říkali, že jsme porazili Ronalda," plánoval.

Na dotaz, jakou důležitost připisuje prvnímu duelu, reagoval Hašem opatrně. "První zápas bude důležitý, ale nic nerozhoduje, nejdůležitější bude ten poslední zápas a my bychom chtěli, abychom ho odehráli co nejpozději," poznamenal Hašek. "Je jasné, že Portugalci mají v týmu známé hráče, jsou to hvězdy svých týmů a my jim musíme čelit týmovým výkonem," dodal.

Ohledně zahajovací sestavy zůstal i přes naléhání novinářů tajemný. "Nemůžu říct, kdo nastoupí. Nikdy to nedělím. Nastoupit mohou všichni, nemáme obavy někoho nasadit," prohlásil ohledně toho, jak bude vypadat základní jedenáctka, který dostane šance v Lipsku. "Uričtě máme přestavu o sestavě, ale finální rozhodnutí padne až po tréninku, kdy se budeme hráčů ptát, jak se cítí. Je jasné, že musíme být v utkání aktivní. Kdyby to bylo jinak, tak nemáme šanci. To bychom mohli jít rovnou s hlavou dolů ze hřiště. Musíme být odvážní," hlásil Hašek s tím, že bude tým připraven na všechny herní varianty Portugalska. "Budeme připravení na vše zareagovat," uvedl.