eFotbal

Zářící Brňané v lize? Kromě Krejčího také Šural či Mazuch

Zářící Brňané v lize? Kromě Krejčího také Šural či Mazuch
Zářící Brňané v lize? Kromě Krejčího také Šural či MazuchFlashscore
Brněnská Zbrojovka je sice v poslední době spíše terčem posměchu, nic to ale nemění na solidně fungující akademii. Ta totiž v posledních letech vyslala do ligy hned několik výrazných postav. Které to jsou?
Reklama
Reklama
JOSEF ŠURAL

Útočník Josef Šural, hrdý produkt brněnské akademie. V A-týmu debutoval už v osmnácti letech. V mateřském klubu strávil dvě sezony, ve kterých odehrál 37 ligových zápasů, v nichž dal dvě branky. Kariéru mu pak pozastavila zlomenina nohy.

Po sezoně 2010/11 přestoupil do Liberce, kde si okamžitě dokázal vybojovat místo v základní sestavě a stal se jedním z klíčových hráčů týmu. Pod Ještědem nakonec vydržel čtyři a půl sezony, načež v lednu 2016 zamířil do Sparty. Během angažmá na severu Čech se dočkal i pozvánky do reprezentace a zahrál si také na Euru ve Francii.

V lednu roku 2019 se vydal na svou první zahraniční štaci - zamířil do tureckého Alanyasporu. Na konci dubna roku 2019 však podlehl vážným zraněním po autohavárii.

Foto: AC Sparta Praha

ONDŘEJ MAZUCH

V Brně začínal jako čtrnáctiletý. Do ligového kádru byl vytažen v létě 2006. Už v zimě o rok později o něj projevilo zájem několik evropských velkoklubů a Mazuch si vybral Leverkusen. Součástí přestupu za 40 miliónů korun byla podmínka, že Mazuch bude ještě jeden a půl roku hostovat v Brně.

Leverkusen však nedodržel termín splátek a Brno Mazucha v létě 2007 prodalo do Fiorentiny. V létě 2009 poslala Fiorentina Mazucha na roční hostování do Anderlechtu. Do Anderlechtu nakonec přestoupil a strávil zde dvě sezóny.  

Od roku 2012 pak necelé tři sezony hájil barvy ukrajinského Dněpropetrovsku, kde v březnu roku 2015 utrpěl vážné zranění kolena. Poté, co mu v létě vypršela smlouva, podepsal v prosinci roku 2015 kontrakt ve Spartě. 

Následně přišel ještě jeden pokus v zahraničí, kdy si po dobrých výkonech vysloužil zkoušku v anglickém Hullu, kde uspěl. Po návratu z ostrovů pobyl nějaký čas v Mladé Boleslavi, pak byl hráčem Teplic.

Foto: FK Teplice

DOMINIK JANOŠEK

Do velkého fotbalu nakouknul právě díky Zbrojovce, která ho vychovala. Když v lednu 2018 přišlo Slovácko, Janošek ale neváhal. „Zbrojovka mi nenabídla novou smlouvu, takže jsem šel. Byla to správná volba, pan trenér Kordula mě naučil, jak hrát dospělý fotbal,“ vysvětloval nedávno pro eFotbal.

Janošek ale litovat nemusel. V kádru Slovácka, které tehdy bojovalo o udržení, se usadil a stal se stabilním členem kádru. Na jihu Moravy zaujal ligovou špičku. Nejrychleji zareagovala Plzeň, kam nakonec v létě 2018 zamířil, dohodnuto bylo následné roční hostování v Uherském Hradišti.

Ve Viktorce si od něj hodně slibovali, Dominik Janošek se ale příliš neprosadil. Hostoval v Mladé Boleslavi, Zlíně či Baníku a od léta je hráčem Pardubic. Na východě Čech se dostal do skvělé pohody, je jedním z tahounů týmu a vstřelil osm branek. Kromě toho byl desátým nejvytíženějším hráčem v lize.

Foto: Radoslav Klier

LADISLAV KREJČÍ

Čtyřiadvacetiletý Ladislav Krejčí vyměnil moravskou metropoli za Letnou v roce 2019. Ligový debut si odbyl už v říjnu roku 2016 právě proti Spartě, o necelé dva roky později zaznamenal první branku v nejvyšší soutěži, když se trefil do sítě Teplic.

O málokterém ligovém hráči se teď mluví víc. Ve Spartě je jasným lídrem i kapitánem. Střílí spoustu branek a nepřehlédnete ho na hřišti ani mimo něj. K zápasům za Spartu přidal také reprezentační. Národní dres hrdě oblékal i ve všech mládežnických kategoriích.

Na kontě má ligové zlato i zisk poháru. Jediné minus? Náchylnost na zranění.

Foto: AC Sparta Praha