eFotbal

Zázračné dítě Wirtz je v současnosti desátým nejdražším fotbalistou narozeným v tomto století

Zázračné dítě Wirtz je v současnosti desátým nejdražším fotbalistou narozeným v tomto století
Zázračné dítě Wirtz je v současnosti desátým nejdražším fotbalistou narozeným v tomto stoletíFlashscore
Paradoxně vydělal na tom, že v době, kdy se učil kopat do hraček, byla fotbalová reprezentace jeho země poprvé ve své historii k smíchu. Vždyť i české „béčko“ s ní na EURO 2004 zatočilo. Něco se muselo změnit. A právě Florian Wirtz a jeho vrstevníci jsou přímým důkazem toho, že změny, které naši západní sousedé tehdy udělali, za to stály.
Reklama
Reklama

Začátkem století si Německo procházelo hlubokou fotbalovou depresí a vědělo, že pokud se z ní má někdy probrat, musí začít úplně odspodu – od dětí. Poučilo se z mnoha případových studií úspěšných států, kompletně překopalo mládežnický systém akademií v zemi a nainvestovalo do něj nemalé prostředky. Výsledek? O dekádu později vyhrálo mistrovství světa a dnes patří mezi největší producenty fotbalových talentů na světě.

Z „devadesátkových“ dětí můžeme jmenovat borce jako Kimmich, Sané, Werner, Goretzka, Ter Stegen, Brandt či Draxler, jež už ale pomalu začínají nahrazovat chlapci, kteří v době velké německé revoluce ještě ani nebyli na světě nebo se teprve učili chodit. Zkrátka, narodili se ve správný čas na správném místě. Nejznámějších z nich je bezesporu Kai Havertz (1999), ale už se objevují i další. Jamal Musiala (2003), Youssoufa Moukoko (2004), Karim Adeyemi (2002) nebo Florina Wirtz (2003).

Stále ještě sedmnáctiletý odchovanec 1. FC Kolín, odkud jej Bayer Leverkusen vykoupil v lednu roku 2020 za směšných 200 tisíc eur, je v současné době dokonce desátým nejdražším fotbalistou narozeným v tomto století. A to mezi nimi patří k úplně nejmladším. V bundeslize debutoval pouhé dva týdny po oslavě sedmnáctých narozenin, čímž překonal dosavadní klubový rekord Kaie Havertze. Právě po něm také brzy převzal místo v základní sestavě klubu německého farmaceutického koncernu i neoficiální titul největšího německého talentu.

NEJMLADŠÍ STŘELEC V HISTORII

A když o tří týdny později vstřelil svůj první „dospělý“ gól do sítě Bayernu Mnichov, stal se na chvíli dokonce nejmladším střelcem v  historii bundesligy. Jenže hned v následující sezoně jeho zápis do dějin „odstřelil“ jiný produkt německé revoluce – kometa Borussie Dortmund Youssoufa Moukoko, jenž může Wirtze brzy připravit (a zřejmě i připraví) ještě o jeden rekordní počin – nastřílení pěti bundesligových branek ještě před dovršením osmnácti let, což se zatím nikdy nikomu jinému nepovedlo. Moukoko už ale má na kontě tři góly, a to teprve nedávno oslavil šestnácté narozeniny. 

Byť Čechům je Wirtz zatím stále celkem neznámý, jeho hodnota podle serveru transfermarkt.de je už teď téměř čtyřikrát vyšší než hodnota o rok staršího Adama Hložka, jenž je považován za vůbec největší talent českého fotbalu posledních deseti let. S cenovkou pětačtyřicet milionů eur Wirtz strčí do kapsy i aktuálně nejdražšího českého fotbalistu Tomáše Součka, a to mezi dospělými hraje teprve druhou sezonu. Ano, musí být vážně výjimečný. 

Už v Kolíně, kde se Wirtz od sedmi do šestnácti let učil fotbalovému řemeslu, o něm tamní noviny Kölner Express psaly jako o nejlepším záložníkovi, který klubem prošel za posledních třicet let. A v šoku z jeho schopností byli i jeho tehdejší trenéři. Nejvíc na sebe upozornil v roce 2019, kdy se spoluhráči z kategorie U-17 (za kterou hrál už od čtrnácti) vyhráli svou divizi dorostenecké ligy a následně porazili i Bayern Mnichov a Borussii Dortmund, aby se stali německými dorosteneckými šampiony.

V památném kolínském tažení tehdy Wirtz sehrál ústřední roli (v deseti zápasech nastřílel osm gólů). „Tehdy se ukázalo, jak velkým hráčem jednou může být. Jeho jediným snem bylo stát se profesionálním fotbalistou, a právě v téhle sezoně udělal největší krok k jeho splnění,“ vzpomíná tehdejší kouč Markus Daun, jenž vyzdvihuje zejména jeho „hravost“ a nikdy neutuchající touhu se zlepšovat a posovat své cíle.

Po mistrovské sezoně začali do Kolína volat skauti z Bayernu, Borussie, RB Lipska, a dokonce i z Liverpoolu. Nejvážněji však vypadal zájem z Leverkusenu, jenž navíc mohl slíbit i okamžité zařazení do áčka, neb už počítal s prodejem Havertze do Chelsea, který zároveň dokonale posloužil jako příhodná reference kvalitní práce klubu s mladými hráči a následné nebránění jim v dalším kariérním posunu…

Celý příběh německého supertalentu si přečtete v novém čísle časopisu HATTRICK, které je právě teď na stáncích. S Ondřejem Kúdelou na titulní straně!