eFotbal

10 nejhodnotnějších brankářů světa dle agentury CIES

10 nejhodnotnějších brankářů světa dle agentury CIES
10 nejhodnotnějších brankářů světa dle agentury CIESFlashscore
Uznávaná analytická agentura CIES Football Observatory vydala seznam 10 nejhodnotnějších gólmanů současnosti. Najdeme mezi nimi zástupce všech pěti nejlepších soutěží i jedničku portugalské reprezentace.
Reklama
Reklama

Hned první jméno na seznamu překvapí. Vůbec nejvyšší hodnotu totiž agentura CIES připisuje aktuální jedničce Arsenalu Aaronu Ramsdalovi. Hráč, který do TOP klubu přišel před dvěma sezónami, v žebříčku těsně porazil Gianluigiho Donnarummu z PSG. U obou brankářů hraje roli jejich věk. Ramsdalovi je 25 let a Donnarumma je dokonce o rok mladší. Nicméně, jednička PSG a italské reprezentace chytá v nejlepších klubech o poznání déle (za AC Milán začal pravidelně nastupovat už v sezoně 2015/16).

Další pozice v nejlepší pětce jsou obsazeny brazilskými jedničkami Liverpoolu a Manchesterem City. Mezi Alissona a Edersona se ještě vmáčkl Diogo Costa. Jediný brankář ve výběru, který působí mimo TOP 5 evropských lig, zažil opravdu fenomenální sezonu. V dresu Porta obdržel v lize pouze 22 branek a vychytal 16 čistých kont, v čemž (společně z Alexem Meretem) dominuje ostatním brankářům výběru.

Na pozicích 6-10 nalezneme jedničky madridských velkoklubů, dvojici solidních brankářů z italské nejvyšší soutěže a překvapivě i Gregora Kobela z Dortmundu. Vyššímu umístění Thibauta Courtoise (6.místo) a Jana Oblaka (8.místo) stojí v cestě věk, který se (stejně jako v případě Alissona a Edersona) pohybuje okolo čísla 30. Andre Onana z Interu Milán a Alex Meret z Neapole pomohli svým klubům ke skvělým umístěním v lize, respektive v Lize mistrů. Vysloužili si tak devátou a desátou pozici výběru. Zmíněného Kobela nalezneme na sedmé pozici.

10 nejhodnotnějších brankářů světa: