eFotbal

Ambiciózní projekty, které nevyšly. Kde jsou Drnovice, Blšany nebo Hlavice teď?

Ambiciózní projekty, které nevyšly. Kde jsou Drnovice, Blšany nebo Hlavice teď?
Ambiciózní projekty, které nevyšly. Kde jsou Drnovice, Blšany nebo Hlavice teď?Flashscore
„Prachy, dorazily prachy. Nějakej bulharskej podnikatel.V kravíně holky pletly svetry na export. A on začal vrážet do klubu. Rozumíš? Nový kabiny, jasně, výřivky… Šup, trenér s A-licencí… Vesnice - 150 obyvatel - a kopou divizi. No, jak to mohlo asi dopadnout? Jak dlouho jim to trvalo? Sezónu. Pak ten Bulhar utek.“ Pamatujete na slova Jardy Kužela z dnes již kultovního seriálu Okresní přebor? Několik ambiciózních projektů v českém fotbale v minulosti opravdu vzniklo. Jak jsou na tom kluby jako Drnovice nebo Blšany nyní?
Reklama
Reklama

Drnovice

Klub, který sídlil v jihomoravské obci Drnovice na Vyškovsku, měl na vesnické poměry krásný stadion a perfektní zázemí pro více jak 6 000 diváků. V minulosti si několikrát zahrál i českou nejvyšší soutěž a nahlédl i do  evropských pohárů. Naposledy to však bylo v sezóně 2004/2005, kdy do ligy postoupil společně s Mladou Boleslaví. Poté nastaly finanční problémy a fotbal v Drnovicích zanikl.

K odkazu fotbalových Drnovic se nyní hlásí klub FKD, který na stadionu rovněž hraje v okresním přeboru Vyškov. Rezerva FKD pak působí ve III. třídě skupiny A okresního přeboru Vyškov.

V letošní sezóně se však do Drnovic vrátil i profesionální fotbal. Svá domácí utkání zde hraje druholigový Vyškov, který má za cíl jediné. Záchranu. Toho času je Vyškov na jedenáctém místě s deseti body.

Blšany

Další někdejší prvoligový účastník. Blšany působily v prvoligové soutěži až do roku 2006. Po sestupu z ligy však fotbal v Blšanech postupně upadal a v roce 2016 klub se stadionem pro 2 300 diváků zanikl.

Od roku 2020 hraje v Blšanech krajský přebor Slavoj Žatec.

SK Hlavice

Když v sezóně 2007/2008 postoupila fotbalová Hlavice z divize do třetí nejvyšší české fotbalové soutěže, byla z toho velká událost. Nikdo ale nevěděl, jak to skončí. „Vesnice se sto padesáti obyvateli přece nemůže hrát třetí ligu,“ říkali si mnozí. „Určitě nastane podobná situace jako kdysi s Drnovicemi nebo s Blšany…“ A přesně tak se stalo. Tehdejší předseda klubu, a shodou okolností i předseda a ředitel firmy Chemiko, která sídlí v Rychnově u Jablonce nad Jizerou, ing. Vilém Němec se totiž rozhodl investovat do klubu velké peníze. Ty ale pak došly a v sezóně 2012/2013 Hlavice skončila ve třetí lize na posledním místě.

Nyní klub, který svého času vyřadil z českého poháru Mladou Boleslav a svedl velké bitvy například s Viktorií Plzeň nebo Českými Budějovicemi, působí ve III. třídě – jih okresního přeboru Liberec.

FK Dobrovice

Klub z Mladoboleslavska má za zády oporu v podobě Dobrovického cukrovaru. V letech 2015-2019 hrál klub opírající se právě o cukrovar třetí nejvyšší českou soutěž. Poté ale v cukrovaru nastaly finanční problémy, které s sebou nesly i odhlášení ČFL. Toho času hraje FK Dobrovice krajský přebor Středních Čech.