eFotbal

Baník v předkole Konferenční ligy vyzve estonský Kalev, či arménské Urartu. Mladá Boleslav vyrazí do Litvy

Baník v předkole Konferenční ligy vyzve estonský Kalev, či arménské Urartu. Mladá Boleslav vyrazí do Litvy
Baník v předkole Konferenční ligy vyzve estonský Kalev, či arménské Urartu. Mladá Boleslav vyrazí do LitvyFlashscore
Fotbalisté Mladé Boleslavi se ve 2. předkole Konferenční ligy utkají s litevským Transinvestem. Baník Ostrava narazí na estonský Kalev, nebo arménský tým Urartu. České kluby sehrají první zápasy 25. července doma, odvety jsou na programu o týden později. Rozhodl o tom dnešní los v Nyonu.
Reklama
Reklama

Baník se v evropských pohárech představí po 14 letech, Středočeši po pěti. Slezané si účast vysloužili díky čtvrtému místu z uplynulé sezony. Mladá Boleslav v kvalifikačním utkání o Konferenční ligu zdolala Hradec Králové.

Největším úspěchem Slezanů v evropských soutěžích jsou čtvrtfinále Poháru UEFA (v sezoně 1974/75, dnes Evropská liga), Poháru mistrů evropských zemí (1980/81, dnešní Liga mistrů) a semifinále již neexistujícího Poháru vítězů pohárů (1978/79).

Skupinu evropských pohárů si Baník ještě nikdy nezahrál. V samostatné historii zvládl pouze jediné z šesti předkol. V ročníku 2010/11 nejprve ve 2. předkole Evropské ligy vyřadil gruzínskou Georgii, poté ale nestačil na běloruský Dněpr Mogilev.

Mladá Boleslav se probojovala do pohárové skupiny dvakrát, v obou případech (v sezonách 2006/07 a 2007/08) si zahrála Pohár UEFA/EL. Od té doby pokaždé skončila v předkolech. Naposledy v létě 2019 vyřadila ve 2. předkole Ordabasy Šymkent z Kazachstánu, pak ale neuspěla s rumunským FCSB.

Ostrava s Mladou Boleslaví musí zvládnout tři předkola, aby se dostaly do hlavní fáze, kterou si poprvé zahraje 36 týmů. Největším úspěchem českých mužstev v soutěži jsou čtvrtfinálové účasti Slavie (2021/22) a Plzně (2023/24). Konferenční ligu čeká čtvrtá sezona, UEFA z názvu vypustila slovo "Evropská".

CESTA NA ISLAND, ČI DO IRSKA. SPARTA UŽ VÍ, PROTI KOMU SE MŮŽE UTKAT V BOJI O LIGU MISTRŮ