eFotbal

Bestie na trhu: Kam zamíří Håland?

Bestie na trhu: Kam zamíří Håland?
Bestie na trhu: Kam zamíří Håland?Flashscore
Padesát jedna gólů v padesáti čtyřech zápasech. Z pohledu čísel je na celém světě jeden jediný lepší útočník, ale tomu už táhne na třiatřicet, a tak není divu, že na Erlinga Brauta Hålanda stojí frontu úplně každý, kdo to s fotbalem myslí vážně. Kam se „bestie“ v létě vydá?
Reklama
Reklama

Snad jen o Kylianovi Mbappém se toho v posledních měsících napsalo tolik jako o dvacetiletém norském ostrostřelci Erlingu Brautu Hålandovi, kterému nikdo neřekne jinak než „bestie.“ Svou mohutnou, 194 centimetrů vysokou, postavou, bojovým výrazem, těžkým, byť neuvěřitelně rychlým pohybem, a hlavně absencí jakéhokoli slitování krvelačnou bestii skutečně připomíná. A právě pro všechny tyhle vlastnosti jej teď chtějí na svůj řetěz přivázat všechny evropské kluby.

Podle specializovaného webu Transfermarkt.de by si měly připravit zhruba 110 milionů eur (2,9 miliardy korun), ale jestli Håland v létě někam odejde, tak to i navzdory pandemii bude za ještě větší balík. Dortmund sice ústy svého sportovního ředitele Michaela Zorce oficiálně hlásí, že má s Erlingem dlouhodobé plány, ale podle německého časopisu Kicker je od částky 175 milionů eur (4,6 miliardy korun) ochoten smlouvat. 

CO BUDE S MBAPPÉM?

Tím by z Hålanda udělal třetího nejdražšího fotbalistu historie, hned za Neymarem (222 milionů eur) a právě Kylianem Mbappém (180 milionů eur), kteří jsou prý jednou nohou na cestě z Paříže, která z nich před lety nejdražší fotbalisty planety udělala. A spolehlivého střelce by za ně rozhodně potřebovala. Podle nejnovějších zpráv si ale v případě odchodu Mbappého dělá zálusk spíše na Cristiana Ronalda.

Håland má nyní v Dortmundu podepsanou smlouvu až do roku 2024, jenže už příští rok vejde v platnost výstupní klauzule, která komukoli umožní jej získat za „pouhých“ pětasedmdesát milionů eur (necelé dvě miliardy). Pro Dortmund je tedy klíčové vyjednat letos co nejlepší cenu, protože v prodloužení smlouvy s vylepšenou výstupní klauzulí počítat asi nemůže. Na druhé straně by potenciální zájemci samozřejmě rádi ušetřili a počkali na příští léto, ale zase nebudou chtít riskovat, že jim „bestii“ za výhodnějších podmínek někdo vyfoukne. Jedno je jasné. Budou to šachy!

A jaké všechny kluby se do jedné z nejsledovanějších partií na fotbalovém trhu zapojí? Hålandův otec Alf-Inge a agent Mino Raiola už byli v kontaktu se zástupci Barcelony, kteří jim údajně představili „rozvojový plán“ katalánského velkoklubu, v němž by měl mít Erling výsostní postavení. Následně se přesunuli soukromým letadlem do Madridu, kde je zase prezident Realu Ramón Calderón lákal na bohatou historii klubu a jedinečnou příležitost, která „zvýší Hålandovu popularitu“ a bude skvělým odrazovým můstkem do velké kariéry. 

Oba španělské kluby v současné době střelecky táhnou borci po třicítce a jak v Madridu, tak v Barceloně si moc dobře uvědomují, že potřebují omladit. Podle všeho by ale raději počkaly až na příští léto, kdy bude Håland k mání zhruba za polovinu, a za podmínek, které vyhlásil Dortmund pro letošek, se do „tendru“ spíše pouštět nebudou. Nakonec, Real by se prý chtěl zaměřit právě na koupi Kyliana Mbappého, který už své kvality na nejvyšší úrovni prokazuje pět let.

Dalšími zájemci, s nimiž je Hålanda zastupující duo v kontaktu, jsou oba kluby z Manchesteru a londýnská Chelsea, která ve velkém nakupovala už minulé léto, když mimo jiné právě z bundesligy přivedla Kaie Havertze a Tima Wernera, a peněz má stále na rozhazování. Podle německého deníku Bild se ale Håland na angažmá v Chelsea příliš netváří – chce prý jedině do „top“ klubu, mezi které současnou Chelsea neřadí.

VE STOPÁCH SVÉHO OTCE

Na druhou stranu Manchester City, v jehož dresu v minulosti nastupoval i jeho otec, je prý dostatečným lákadlem. Spolupráce s koučem Guardiolou, který se navíc po sezoně bude muset rozloučit s dlouholetým hroťákem Sergiem Agüerem, a pravidelné boje o triumf v Premier League i Lize mistrů, to je to, po čem jeho srdce prahne. Otázkou je, zdali by do herního stylu, kterým se „citizens“ dlouhodobě prezentují, zapadl.

To by mu naopak zcela jistě mohli slíbit neméně ambiciózní „rudí ďáblové“, kteří navíc loni v létě „ušetřili“ sto milionů eur za neuskutečněný nákup Hålandova spoluhráče z Dortmundu Jadona Sancha. 

Celý článek i s infografikou pravděpodobnosti toho, jaký dres bude Håland oblékat v sezoně 2021/2022, najdete v novém čísle časopisu HATTRICK, který je právě teď na stáncích. S Lukou Modričem na titulní straně!