eFotbal

Bídná série Manchesteru City pokračuje, Liverpool nezaváhal a je Arsenalu v zádech

Bídná série Manchesteru City pokračuje, Liverpool nezaváhal a je Arsenalu v zádech
Bídná série Manchesteru City pokračuje, Liverpool nezaváhal a je Arsenalu v zádechFlashscore
Liverpoolu vyhrál ve středu 2:0 na hřišti posledního Sheffieldu United a i po 15. kole anglické ligy udrží druhé místo o dva body za vedoucím Arsenalem. Vítězný gól vstřelil v 37. minutě po rohovém kopu kapitán Virgil van Dijk, pojistku přidal v nastavení Dominik Szoboszlai. Manchester City po třech remízách v anglické lize dokonce prohrál na půdě Aston Villy 0:1 a klesl na průběžnou čtvrtou příčku. Manchester United pak vyhrál doma 2:1 nad Chelsea.
Reklama
Reklama
Venkovní bilanci Liverpoolu vylepšil van Dijk

Navzdory očekávané převaze Reds načali utkání první velkou šancí domácí. Po odvrácení rohu prchla dvojice hráčů The Blades kolem nejistých zadáků Liverpoolu, tváří v tvář gólmanovi ale dokázal atakovaný James McAfee trefit pouze hlídaný střed brány. Hosté již měli nadále utkání pod kontrolou a odměnou jim byla branka ze 37. minuty, kdy se s ne zrovna čistým svědomím prosadil van Dijk. Kapitán zakončoval placírkou po rohu úplně sám i proto, že bránícímu sokovi podrazil při rozběhu nohy, videorozhodčí ale nepovažovali kontakt za dostatečný.

foto: © FC Liverpool

Druhé dějství začalo tam, kde první skončilo, tedy pod taktovkou týmu z Anfield Road. V 56. minutě mohl přidat svůj 200. gól za Liverpool Mohamed Salah, po dobře načasovaném náběhu na přesný roh Trenta Alexandera-Arnolda ale zamířil pouze do rádiusu skvěle připraveného brankáře. Navzdory jasné převaze si svěřenci kouče Kloppa ze hry mnoho šancí nevytvářeli, až v 78. minutě se v jedné ocitl střídající Darwin Núňez. Povedenou průnikovkou se prezentoval Alexander-Arnold, ostrou střelu uruguayského kanonýra ale zlikvidoval pohotově vyběhnuvší Wesley Foderingham. Pojišťující trefu přidal v samotném závěru Dominik Szoboszlai, pro kterého vybojoval balon znovu hraničním zákrokem Núňez

Brighton zlomil domácí remízové prokletí

Utkání se rozjíždělo velmi pomalu, během první čtvrthodiny nebyla k vidění žádná šance. První náznak nějaké příležitosti si připsal Brentford, když v 16. minutě vyslal zajímavou přihrávku do vápna Frank Onyeka, nicméně jejím adresátem byl připravený Jason Steele. O slovo se o chvíli později přihlásil německý reprezentant Gross, avšak ten z bezprostřední blízkosti nevyužil kvalitního centru mladíka Hinshelwooda. Jako první ovšem skórovaly Včely, po faulu Jana Paula van Heckeho dostal k dispozici pokutový kop Mbeumo, jenž si bez problémů poradil. Na jeho trefu si velmi rychle připravil odpověď Gross, který znovu ukázal, jak kvalitní má střelu ze střední vzdálenosti.

Po změně stran ale dle očekávání dominovali domácí Seagulls. Kaoru Mitoma skvěle vyslal Grosse, jenž přesným centrem našel Hinshelwooda a odchovanec Brightonu poslal svůj tým do vedení. Svěřenci Thomase Franka po inkasované brance těžko hledali cestu k pokutovému území Brightonu. Ten stále v zápase dirigoval tempo a vytvářel si zajímavé situace. Jednu z nich měl mladík Simon Adingra, jenže jeho dobře mířený pokus vytáhl reflexivním zákrokem Mark Flekken.

Recept na Crystal Palace našel Senesi

Jako první zahrozili Londýňané. Jordan Ayew vyzkoušel své štěstí z dálky a zamířil přesně do levé šibenice, Neto ovšem vytáhl skvělý zákrok. Na druhé straně ukázal své brankářské kvality i Sam Johnstone, když lapil pumelici Antoineho Semenya. Šanci zasáhnout však anglický brankář neměl proti hlavičce Senesiho z bezprostřední blízkosti. K vyrovnání měl blízko Odsonne Édouard, když dorážel střelu, ale do cesty mu obětavě skočil jeden z obránců. Poslední slovo si chtěl v první půli vzít Justin Kluivert, jenž diváky ohromil povedenou individuální akcí. Zakončení mu nicméně nevyšlo a minul.

Orli chtěli jednobrankové manko stáhnout hned zpočátku druhého poločasu, a proto se pustili aktivně vpřed. Jefferson Lerma obdržel balon na hranici vápna a bez váhání pálil, jeho pokus však skončil pouze na pravé tyči. Při následujícím střeleckém pokusu mířil Kolumbijec nad břevno Netovy brány. Třešně se ve druhé půli takřka nepotkaly s míčem, i přesto dokázaly těsný výsledek udržet a v nastavení navíc přidaly pojišťující gól. Rychlý protiútok hostů zakončoval hlavou do odkryté brány Kieffer Moore.

Útok Fulhamu naplnil gólovou kvótu

Poprvé o sobě dali vědět hráči Forest. Po čtvrthodině hry se s ničím nepáral Divock Origi a zkusil vypálit z dálky, jeho střelecké zakončení ovšem těsně minulo pravou tyč. Ještě blíže gólu byl ve 26. minutě na druhé straně hřiště Andreas Pereira, když z volného přímého kopu vyslal ránu přesně do levé části konstrukce branky hostujícího gólmana. Po půlhodině už se mohli The Whites radovat z prvního úspěšného zásahu. Willian poslal z levé strany milimetrový centr, který z hranice malého vápna s přehledem uklidil Iwobi. Několik minut poté se po skvělé přihrávce Pereiry objevil sám za obranou Jiménez a přidal druhou trefu svého týmu.

Na gól z první půle navázal chvíli po začátku druhého dějství Jiménez, když po překonání několika obránců i gólmana zakončil patičkou do prázdné brány. Domácí nepolevovali a neustále se hnali dopředu. Výsledkem toho byl druhý zásah Iwobiho, který dokázal v 74. minutě ranou k levé tyči překonat Odyssease Vlachodimose. V závěru utkání se po zaváhání v rozehrávce dostal do další nebezpečné situace Tom Cairney, jeho střelecké zakončení z hranice penaltového puntíku bylo dalším z neřešitelných pro hostujícího gólmana, a díky tomu se tak mohl radovat z první trefy v sezoně.

Aston Villa poskočila už i před mistra

Živý start utkání měli poněkud překvapivě na svědomí domácí. Již v šesté minutě si povedenou dlouhou přihrávku převzal u vápna Bailey, na jeho následném zakončení ale Ederson předvedl své reflexy stejně jako minutu poté u rány Paua Torrese z hranice pokutového území. O pouhé tři minuty později nadvakrát testoval pozornost Emiliana Martíneze na druhé straně Haaland, ani brankář Villans se ale nenechal zahanbit. The Lions se odmítali nechat zastínit úřadujícími mistry a neúnavně se tlačili dopředu, časté odebírání míče konstruktivně rozehrávajících Citizens jim ale kýžený gól v prvním dějství nepřineslo.

Rozehrávka týmu z Manchesteru vybízela k aktivnímu napadání i ve druhém poločase. V 64. minutě díky tomu mohl poslat Aston Villu do vedení John McGinn. Nejdříve si Skot balon náramně zasekl před dobíhajícím obráncem, následný obstřel mu ale příliš nesedl. Guardiola si byl vědom toho, že jeho svěřenci tahají za kratší konec, jako první tedy zavelel ke změně on. Pohromě, jejímž poslem byla pravačka Baileyho, ale zamezit nedokázal. V zápase, kde oba brankáři odmítali být překonáni, musela k otevření skóre pomoci teč, nicméně Jamajčan i přesto zasloužil pochvalu za předcházející práci s míčem.

Šlágr s Chelsea opanoval McTominay

Hned ve třetí minutě duelu měl šanci Rasmus Höjlund, svůj první gól v nejvyšší anglické soutěži z ní ale nevytěžil, neboť Robert Sánchez vystavil jeho střele z úhlu stopku. Kurz zápasu poté mohl změnit Fernandes, který dostal příležitost zahrávat pokutový kop po faulu Enza Fernándeze. Ten však portugalský středopolař naprosto odbyl, a Sánchez si tak připsal další důležitý zákrok. O chvíli později se na druhé straně objevil v dobré příležitosti Mychajlo Mudryk, trefil ale pouze tyč. Úvodní branku střetnutí tak vsítil až McTominay, jenž se uvnitř vápna zmocnil odraženého míče a přízemní ranou ho bez rozpaků poslal za záda Sáncheze. Do konce poločasu se pak stihl vyznamenat André Onana. Ten ve stoprocentní příležitosti vychytal osamoceného Nicolase Jacksona. Ani kamerunský gólman ale nedokázal zamezit vyrovnávací střele Cola Palmera, který se trefil přesně k tyči.

Po změně stran se uvnitř malého vápna dostal do obrovské šance Jackson, svou hlavičku však nasměroval nepochopitelně nad břevno. V 69. minutě naopak prokázal skvělou efektivitu při hře ve vzduchu McTominay, jenž uklidil do hostující branky měkoučký centr Alejandra Garnacha. Urostlý Skot mohl po špatné Sánchezově rozehrávce krátce nato zkompletovat hattrick, ve slibné šanci ale pálil mimo tři tyče. Krátce před koncem měl naopak na kopačce vyrovnání Fernández, jenže před bránou United ve velké příležitosti promáchl.

Anglická fotbalová liga - 15. kolo:

Brighton - Brentford 2:1 (31. Gross, 52. Hinshelwood - 27. Mbeumo z pen.), Crystal Palace - Bournemouth 0:2 (25. Senesi, 90.+1 Moore),Fulham - Nottingham 5:0 (30. a 74. Iwobi, 34. a 54. Jiménez, 86. Cairney)Sheffield United - Liverpool 0:2 (37. Van Dijk, 90.+4 Szoboszlai)Aston Villa - Manchester City 1:0 (74. Bailey)Manchester United - Chelsea 2:1 (19. a 69. McTominay - 45. Palmer)

Tabulka:

Poznámka: Everton přišel o 10 bodů jako trest za porušení finančních pravidel.

Pět potenciálních náhrad za čím dál častěji kritizovaného Ten Haga