eFotbal

Bitva o Prahu už je velmi blízko. Pět klíčových otázek před největším zápasem, jaký může česká liga nabídnout

Bitva o Prahu už je velmi blízko. Pět klíčových otázek před největším zápasem, jaký může česká liga nabídnout
Bitva o Prahu už je velmi blízko. Pět klíčových otázek před největším zápasem, jaký může česká liga nabídnoutFlashscore
Jednoznačným šlágrem 13. kola FORTUNA:LIGY je bezesporu derby pražských „S“. Favoritem je i přes vzrůstající formu Sparty domácí Slavia, tu ale vzhledem k posledním duelům nečeká vůbec nic jednoduchého už jen z toho důvodu, že letenský obr nenašel přemožitele už dvanáct zápasů v řadě. Souboj aktuálně druhého a třetího celku soutěže nabízí i několik klíčových otázek, na které nám odpoví až nedělní zápas. O jaké se konkrétně jedná?
Reklama
Reklama
Bude nejlepší střelec Tecl v základní sestavě?

S devíti góly nejlepší střelec FORTUNA:LIGY Stanislav Tecl dostal pro středeční pohárové utkání s Duklou Praha volno, poločasová mizérie ale přiměla kouče Jindřicha Trpišovského k jeho nasazení. Tecl se v závěru utkání prosadil a ukončil své nejdelší letošní střelecké mlčení, které trvalo čtyři zápasy.

Otázkou nicméně je, zda bude v neděli v základní sestavě. Bývalý forvard Jabloce i Viktorie se totiž v náročnějších duelech (proti Hradci Králové, Slovácku a Plzni) střelecky neprosadil. 

Od první minuty by měl v ofenzivě startovat expres Ondřej Lingr, gól v pohárovém utkání zaznamenali také Peter Olayinka a Ewerton, otázkou je poté Václav Jurečka, jenž nastartoval duel s Mladou Boleslaví a připsal si první ligový gól za Slavii. Ten proti Dukle odpočíval.

Foto: SK Slavia Praha

Jak moc bude do utkání vstupovat systém VAR?

Systém VAR v letošní sezóně už několikrát sporně zasáhl. Spartě odebral několik možných pokutových kopů, Slavii byla hned třikrát potvrzena červená karta. Především ta poslední ale byla značně nejistá.

U videa budou Tomáš Klíma a Petr Caletka, kteří by měli pomáhat hlavnímu rozhodčímu Miroslavu Zelinkovi. Na něj Sparta nemá ideální vzpomínky, kdy v dubnu roku 2021 Zelinka výrazně ovlivnil duel s Pardubicemi. Od té chvíle byl Spartou vetován, takovou možnost ale kluby letos nemají. 

Foto: Profimedia.cz

Kdo se lépe popere s početnou marodkou?

Marodka je početná u obou klubů. Hůře je na tom Slavia, jež má mimo hned deset hráčů. Mimo hru jsou na dlouhou dobu David Hovorka, Jan Bořil a Ivan Schranz, tedy hráči, kteří by za normálních okolností byli v základní sestavě. Nastoupit nebude moci ani Tomáš Holeš, který se na podzim v sestavě Slavie pravděpodobně neobjeví. 

Mimo hru jsou také Lukáš Provod, Eduardo Santos, Aleš Mandous a také Oscar Dorley, u něj ale problémem není zranění, nýbrž červená karta z předchozího utkání proti Mladé Boleslavi. S otazníkem je start Petra Ševčíka. Ten chybí od nepovedeného domácího souboje s Kluží, v neděli by ale mohl být alespoň na lavičce.

Na opačné straně zůstávají mimo Ondřej Čelůstka, Andreas Vindheim a Jakub Pešek. Nejistý je start kapitána Ladislava Krejčího, problémy má v posledních týdnech Jakub Jankto a kouč Priske řeší i zdravotní stav Asgera Sörensena. Ten má v posledních zápasech dobrou střeleckou formu, ale po ráně v Brně stále není stoprocentně fit.

Foto: SK Slavia Praha

Potopí Kuchta své bývalé spoluhráče?

Je naprosto zřejmé, že Jan Kuchta v základní sestavě Sparty chybět nebude. Střelec dvaatřiceti branek v dresu sešívaných se po konci v Rusku překvapivě přesunul do Sparty Praha, ideální start ale neměl.

Hned na úvod přišla červená karta a následný trest, v posledních třech duelech ale Kuchta zaznamenal čtyři branky a konečně o sobě dává více vědět. 

Ačkoliv pětadvacetiletý útočník ve své kariéře hrál v české lize za Bohemians 1905, Slovácko, Teplice či Liberec, proti Slavii zatím neodehrál kvůli dohodě o hostování jediné střetnutí. V neděli v Edenu tak na něj čeká premiéra a sparťané věří, že to bude premiéra úspěšná. 

Foto: AC Sparta Praha

Inkasuje Slavia branku ze vzduchu?

Sparťané sestřelí Slavii ve vzduchu," pronesl na začátku týdne Ivan Hašek. Právě ve vzduchu mají nyní hosté obrovské možnosti. Proti Hradci Králové udeřili po dvou standardních situacích, kdy se trefili Asger Sörensen a Jan Kuchta. 

Dvě branky ze vzduchu inkasovalo od Sparty i Brno. Vynikajícími centry se prezentuje Casper Höjer, jenž na konci první půle našel od rohového praporku Jana Kuchta a ten se nemýlil. Po pauze pro změnu přímý kop rozehrál Lukáš Sadílek a hlavou skóroval také Ladislav Krejčí.

A nejinak tomu bylo i v posledním ligovém utkání proti Pardubicím. Parádní centr Höjera z rohu v další branku proměnil Sörensen, Höjer si připsal už sedmou asistenci. Osmnáct minut před koncem se přesným centrem prezentoval Sadílek a první ligový gól v sezóně zaznamenal také Martin Minčev. Slavii tak v neděli rozhodně nečeká jednoduchá práce. 

Foto: AC Sparta Praha