eFotbal

Brabec neřekl ne Psotkovi. Oba věří, že se ženský fotbal na domácí i mezinárodní scéně dočká dalšího vzestupu

Brabec neřekl ne Psotkovi. Oba věří, že se ženský fotbal na domácí i mezinárodní scéně dočká dalšího vzestupu
Brabec neřekl ne Psotkovi. Oba věří, že se ženský fotbal na domácí i mezinárodní scéně dočká dalšího vzestupuFlashscore
Do této chvíle působil Erich Brabec na několika trenérských pozicích v mládežnickém i seniorském fotbale včetně asistentské role v Bohemians Praha 1905. Nyní je však před ním úplně nová profesní výzva...
Reklama
Reklama

Šestačtyřicetiletý odborník, který začínal u sparťanské mládeže a později seděl i na trenérské lavičce druholigové Vlašimi, se stal novým vedoucím Úseku ženského fotbalu FAČR a v jeho gesci budou jak domácí soutěže, tak oblast reprezentací.

"FAČR má zakotven jako jeden ze základních strategických cílů ve sportovní oblasti také maximální podporu a celkový rozvoj českého ženského fotbalu. Věříme, že Erich Brabec díky bohatým zkušenostem z hráčské a později trenérské kariéry může k jejich naplnění významně pomoci. A náš ženský fotbal se na domácí i mezinárodní scéně dočká dalšího vzestupu," pronesl na serveru facr.fotbal.cz generální sekretář Michal Valtr.

Jednání vedl technický ředitel FAČR Zdeněk Psotka. "Chtěli jsme kvalitně obsadit všechny úseky v rámci sportovního oddělení asociace což se s příchodem Ericha Brabce podařilo také v řídící pozici u ženského fotbalu. Jsem rád, že jsme dospěli k dohodě, Erich má velkou chuť do práce a dále se vzdělává v rámci studia managementu pod záštitou UEFA. Úsek ženského fotbalu tak z hlediska řízení chceme i s Erichovým přispěním uchopit tak, aby se postupně dále zkvalitňovaly domácí soutěže, jejich napojení na oblast reprezentací a komunikace s kluby. A samozřejmě také procesy v rámci náborů mladých hráček, jejich výchovy a celkový rozvoj ženského mládežnického fotbalu. Vrcholem pyramidy pak jsou pochopitelně úspěchy českých klubů na mezinárodní scéně a našich reprezentačních týmů," zaznělo z úst odborníka, jenž dříve vedl Sigmu či Senici a jakožto sportovní ředitel pracoval ve Viktorii Plzeň.

Sám exreprezentant Česka s bohatými zahraničními zkušenostmi z Ruska, Turecka, Rakouska, Švýcarska i Slovenska si oné nabídky dost považuje. "Když mě v závěru minulého kalendářního roku oslovil technický ředitel asociace Zdeněk Psotka, velmi mě to zaujalo. I proto, že na konci své trenérské etapy v Bohemians Praha 1905 jsem si své uplatnění v některé z manažerských rolí ve fotbale uměl představit. Teď do sebe všechno zapadlo. Vzhledem k tomu, že jsem zahájil studium sportovního managementu pod záštitou UEFA, je toto skvělá možnost skloubit teorii s praxí a moc se na to těším. V prostředí asociace se pohybuju od začátku letošního roku, snažím se co nejlépe zorientovat a věřím, že společnými silami najdeme způsob, jak český ženský fotbal po všech stránkách ještě více posunout dopředu," vzkázal někdejší stoper obou slavných pražských "S".

Trojnásobný vítěz české ligy, který sbíral primáty v letech 2008, 2009 a 2010, je přesvědčen o tom, že má český ženský fotbal před sebou pěknou budoucnost. "Ženský fotbal má obecně obrovský potenciál, v Česku nevyjímaje. V posledních letech je celosvětový progres velmi výrazný a chceme udělat maximum, aby se mu ještě více dařilo také v českých podmínkách. Máme před sebou krátkodobé cíle, které se týkají reprezentačních týmů: velmi bychom si přáli postupy na závěrečné turnaje. Pevně věříme, že se toho premiérového dočká také reprezentační „A“ tým. Střednědobé cíle jsou o tom, abychom nastavili a vytvořili takové zázemí, které k fotbalu přivede co největší počet dívek. Velmi důležitá bude v této oblasti zejména spolupráce mezi kluby, reprezentací a asociací," doplnil Brabec.

TOP 10 rozdílových mužů FORTUNA:LIGY, kteří se mohou pochlubit nejčastějším ziskem ocenění "hráč zápasu"