eFotbal

Bundesliga vstupuje do své šedesáté sezony. V čem nad ostatními elitními soutěžemi vyčnívá?

Bundesliga vstupuje do své šedesáté sezony. V čem nad ostatními elitními soutěžemi vyčnívá?
Bundesliga vstupuje do své šedesáté sezony. V čem nad ostatními elitními soutěžemi vyčnívá?Flashscore
Německá Bundesliga slaví své šedesáté narozeniny. Stejně jako tomu bylo v rámci její premiérové sezony v roce 1963, nastupují do úvodního zápasu ročníku Brémy. V historicky první sezoně se proti nim postavil Dortmund, zítra se utkají s Bayernem. Pojďme se s pomocí deníku Marca podívat na tři faktory, ve kterých německá nejvyšší soutěž nad ostatními elitními šampionáty vyniká.
Reklama
Reklama
Divácká návštěvnost

“V první a druhé lize máme 36 týmů. Každý z nich má naprosto unikátní kulturu. Naše kluby mají určitou mantru, která je činí jinými,“ pronesl pyšně na úkor nejvyšších dvou německých soutěží vedoucí PR úseku Bundesligy Tom Julian.

Něco na jeho slovech bude. Bundesliga historicky patří na čelo všech evropských soutěží, co se týče divácké návštěvnosti. Jak uvádí portál SportsLens, v loňské sezoně si našlo na průměrný zápas německé nejvyšší soutěže cestu necelých 43 000 diváků, čemuž pomáhá i přijatelná průměrná cena lístku v podobě 26 eur.

Z TOP 5 evropských lig se loni jediná Premier League dostala těsně nad hodnotu 40 000 návštěvníků na zápas. V Itálii, Španělsku a Francii nechodilo v průměru ani 30 000 diváků.

Zdroj: Borussia Dortmund

Prodej talentů

V Německu se líhnou a rozvíjejí talenti. Dokazují to údaje z webu transfermarkt.com. V aktuálně probíhajícím přestupním období odešly z Bundesligy hotové superhvězdy ve věku do 23 let. Pokud vezmeme v úvahu pouze tři nejdražší (Bellingham, Gvardiol, Szoboszlai), vydělaly německé kluby neuvěřitelných 263 milionů eur.

Kdybychom se vrátili o několik sezon zpět, mohli bychom do výčtu přidat jména jako Haaland, Dembélé, Havertz nebo De Bruyne. Německá nejvyšší soutěž neprodává za draho pouze domácí talenty.

Deník Marca uvádí, že v posledním bundesligovém ročníku vstřelili hráči do 20 let neuvěřitelných 41 branek. I tento fakt láká na německý trh elitní klubové značky.

Zdroj: Borussia Dortmund

Střílení branek

Posledním faktorem, který Bundesligu staví před ostatní elitní soutěže, jsou vstřelené branky. V německé nejvyšší soutěži jich v konkurenci Anglie, Francie, Itálie a Španělska padá vůbec nejvíce.

Web worldfootball.net si vede statistiku počtu vstřelených branek na zápas v každé sezoně od vzniku těchto soutěží. Od zmíněného roku 1963 se Bundesliga pohybuje na hodnotě 3,06. Ostatní TOP soutěže vykazují o poznání horší hodnoty – vůbec nejméně bylo naměřeno italské Serii A (2,56).

Střílení branek v německé lize mohlo pomoci i to, kolik úspěšných trenérů a herních stylů tato soutěž odkojila. Jména jako Jürgen Klopp, Thomas Tuchel či Hansi Flick a termíny jako gegenpressing nebo tranzice, mají svůj počátek právě v Bundeslize.

Zdroj: FC Bayern Munich