eFotbal

Byl to jeden z našich nejemotivnějších zápasů, hlásil Ukrajinec Zinčenko. Tým chválil i prezident Zelenskyj

Byl to jeden z našich nejemotivnějších zápasů, hlásil Ukrajinec Zinčenko. Tým chválil i prezident Zelenskyj
Byl to jeden z našich nejemotivnějších zápasů, hlásil Ukrajinec Zinčenko. Tým chválil i prezident ZelenskyjFlashscore
Ukrajinští fotbalisté věnovali postup na evropský šampionát krajanům a vojákům, kteří už více než dva roky čelí ruské vojenské agresi. Svěřenci kouče Serhije Rebrova v úterním finálovém utkání play off zdolali v polské Vratislavi 2:1 Island a na závěrečný turnaj prošli počtvrté za sebou. Reprezentaci pogratuloval i prezident Volodymyr Zelenskyj.
Reklama
Reklama

Ukrajinci museli proti Islandu otáčet skóre stejně jako ve čtvrtek v úvodním kole play off na hřišti Bosny a Hercegoviny. Seveřany poslal do vedení po půlhodině výstavní ránou Albert Gudmundsson. V 54. minutě se z hranice vápna trefil Viktor Cyhankov a šest minut před koncem rozhodl podobnou střelou Mychajlo Mudryk.

"Byl to jeden z našich nejemotivnějších zápasů. Jsem nesmírně hrdý, že jsem Ukrajinec a že jsem stejné krve jako ti, kteří se nebojí položit svůj život za svobodu naší země," citovala agentura Reuters jednoho z kapitánů týmu Oleksandra Zinčenka. "Musíme o tom neustále mluvit, každý den. Jenom takhle můžeme přispět k vítězství," přidal záložník nebo levý bek londýnského Arsenalu.

"Děkuji celému týmu! Za důležité vítězství a postup na Euro. Za povzbuzení celé země. Za to, že znovu dokázali, že i když se Ukrajinci potýkají s problémy, tak se nevzdají, bojují až do konce a nakonec určitě zvítězí," napsal Zelenskyj na sociální síti X.

KDYŽ JE I SCUDETTO MÁLO. NIKDY V ŽIVOTĚ JSEM NEBYL TAK ŠŤASTNÝ JAKO DNES, ŘEKL PO POSTUPU GRUZIE NA ME KVARACCHELIJA

Čtvrtfinalisté posledního Eura musejí od začátku ruské invaze na Ukrajinu hrát domácí zápasy mimo svou zemi. Azyl našli na různých stadionech v Německu, Polsku nebo na Slovensku. Říjnový zápas se Severní Makedonií odehráli na pražské Letné.

"Jsem šťastný, jak jsme to v této těžké době zvládli. Celé play off bylo nervy drásající. Před zápasem i po něm jsme tvrdili, že musíme vyhrát pro naši zemi, pro celý ukrajinský lid a vojáky, kteří nás brání. Všichni dobře chápeme, jak důležité je dnešní vítězství," uvedl trenér Rebrov.

Jeho tým po dvou letech částečně napravil neúspěch v baráži o postup na mistrovství světa, ve které vypadl s Walesem. Ukrajina se na Euru v Německu střetne ve skupině E na úvod s Rumunskem a dále se Slovenskem a Belgií.

Foto: Ukrajinská fotbalová reprezentace