eFotbal

Češi kvalifikaci MS 2022 vypustili, ve hře je zachraňuje Liga národů. Hlavní bude březnová baráž, tu musí hrát nejsilnější tým

Češi kvalifikaci MS 2022 vypustili, ve hře je zachraňuje Liga národů. Hlavní bude březnová baráž, tu musí hrát nejsilnější tým
Češi kvalifikaci MS 2022 vypustili, ve hře je zachraňuje Liga národů. Hlavní bude březnová baráž, tu musí hrát nejsilnější týmFlashscore
Co si budeme namlouvat? Po čtvrteční hubené ostravské výhře nad Běloruskem (1:0) se nedělní bruselská porážka v kvalifikaci MS 2022 s Belgií očekávala, a to včetně toho  poměru branek (0:3). I jednomu z nejlepších národních týmů na světě sice chyběl De Bruyne a další hráči, ovšem jedenadvacet českých absencí včetně z Walesu potrestaného nejlepšího střelce Schicka a ztráta formy nedávných EUROopor musely být znát.
Reklama
Reklama

Ten počet chybějících jen dokumentuje, že mnozí Češi (hráči a ostatně i fanoušci) tuhle kvalifikaci po březnové ztrátě pěti bodů (domácí remíza s Belgií 1:1 a prohra ve Walesu 0:1) již odepsali a vypustili. Protože jediným přímým postupujícím na listopadový až prosincový šampionát v Kataru v roce 20022 budou podle všeho nejsilnější Belgičané. Češi se pak v nejsilnějším možném složení musejí soustředit na březnovou baráž, kterou jim podle všeho zajistí loňský postupový úspěch v Lize národů, a to i kdyby v této kvalifikační skupině skončili třeba poslední.  

Velký paradox: Čechy zachraňuje Wales...

Zopakujme si, co jsme tu psali už před půl rokem, tedy po březnové prohře 0:1 ve Walesu. Totiž že přímý postup na šampionát do Kataru si zajistí deset vítězů jednotlivých skupin. Deset mužstev na druhých místech postoupí do baráže. A teď pozor!  V ní dostanou šanci ještě dva nejvýše postavení vítězové skupin v loňské podzimní Lize národů, kteří v kvalifikaci MS 2022 neuspějí. A v tom je právě velká výhoda i pro český tým, protože jednu skupinu Ligy národů rovněž vyhrál.

Česko totiž mezi čtrnácti vítězi skupin skončilo celkově na sedmém místě. V praxi to může vypadat následovně:  lze s úspěchem předpokládat, že nejlepší týmy z elitní divize Ligy národů a vítězové svých skupin Belgie, Francie, Itálie a Španělsko obsadí v probíhající kvalifikaci MS 2002 ve své skupině první nebo druhou příčku. A pokud si první nebo druhé místo tabulky uhrají ještě alespoň Rakousko (tomu to moc nejde, po sobotní prorážce 2:5 v Izraeli je ve své skupině F až čtvrté za Dánskem, Izraelem a Skotskem) nebo Wales, Česko půjde do baráže o světový šampionát i v případě, že by ve své kvalifikační skupině skončilo poslední. A jelikož byl Wales vylosován právě do „české“ skupiny, když v ní bude druhý, jdou Češi do baráže třeba i z toho posledního místa.

Proto jsem se podivoval, když místní média smutnila kvůli tomu, že v nedělním odpoledním utkání s Běloruskem otočili Walesané díky Baleovu hattricku v nastavení stav z 0:2 na 3:2. Ano, nebylo by špatné vybojovat si barážovou účast už v kvalifikaci, skončit v ní na druhém místě, tedy porazit 8. října v Praze-Edenu Wales a vylepšit si skóre ve zbývajících zápasech s Běloruskem a Estonskem (pokud Belgie vyhraje i ve Walesu, bude to jedno).  Ovšem, když  se to nepovede, je třeba, aby byl právě Wales druhý a nikdo další (Bělorusko) se do toho nemotal.  Takže ta jeho výhra nad Běloruskem nebyla ve svém kontextu tak „marná“.

Jak dostat Kašu do pěkné kaše

Jinak nedělní zápas v Belgii (a vlastně i ten čtvrteční proti Bělorusku) přinesl několik odpovědí a několik otázek.

Odpovědi

1. Bez Schicka Češi neumějí dávat góly (viz čtvrteční bezradnost a nedělní Vydrova neschopnost dát – za stavu 0:2 - gól i z jasné tutovky).

2. Do března 2022 je nutné stabilizovat stoperskou dvojici (patrně s Kúdelou). A vlastně celou obrannou čtveřici (hlavně její levý kraj).

3. Pokud slávisté či exslávisté, na nichž stál úspěch v Lize národů a částečně i na EURO, jsou z formy (Král, Holeš, v neděli překvapivě  i Souček a Coufal) nebo marodí (Bořil, Masopust a hlavně Provod s Kúdelou), nedávný systém se zhroutí.

4. Na druhou stranu je možné těžit z herního vzestupu Sparty – Pešek a Hložek patřili v Bruselu k nejlepším zjevům českého celku.

 Otázky:

1. Brankář Staněk z Plzně nakonec po té, co za stavu 0:1 vystřídal zraněného Vaclíka, nezachytal špatně. Je ale opravdu nutné v národním týmu stavět gólmana, který po dlouhé pauze odchytal v lize jediný zápas (0:1 s Hradcem Králové)? To už mohl být v nominaci Mandous, jehož ve Slavii zatím nepustili do brány, přestože Kolářovi to na podzim vůbec nešlo. 

2. Bylo správné udusit ve vlastní šťávě debutujícího plzeňského stopera Kašu a poslat ho do nerovného souboje s obrem Lukakuem? Výsledek? Prsty ve dvou gólech a nešikovné malé domů, kvůli niž se zranil brankář Vaclík (Lukaku mu v souboji nešetrně šlápl na nohu). Kritici často  Šilhavému vyčítají jeho přílišnou konzervativnost, ovšem tahy se Staňkem a Kašou byly naopak extrémně „nekonzervativní“.

3. Proč opětovně nebyl nominován nejlepší obránce a nahrávač kyperské ligy Jan Lecjaks, někdejší kapitán české „21“? Mimochodem dvojnásobný chorvatský mistr a čerstvý kyperský šampion s Omonií Nikósie. Že hraje nejvyšší soutěž „jen“ na Kypru? Ano, to druhý celek z hlavního města, APOEL Nikósie, také a jak rázně vyřadil v roce 2017 Slavii z Ligy mistrů! Navíc Lecjaks je levák a nemusel by to „šmrdlat“ před nohu jako Matějů či jiní praváci na levém kraji obrany (i Kadeřábek a Bořil, dříve Limberský).

4. Proč se v národním týmu „oživují duchy“ některých hráčů za zenitem výkonnosti? Mám na mysli Tecla či Zmrhala. Že při absenci jedenadvaceti hráčů nejsou lidi? Ale jsou. Třeba Lecjakse už jsem jmenoval. Než tohle, je  lepší – hlavně v ofenzivě - dát šanci mladíkům z „21“.

Postup na MS 2022? Být lépe připravení na březnovou loterii

Kapitán Tomáš Souček po prohře 0:3 v Bruselu konstatoval, že české mužstvo je schopno podat mnohem lepší výkon. Ano, to je, včetně jeho samotného, Ovšem musí být kompletní a opory musejí být ve formě. A to by se mělo stát v březnu 2022 v baráži! Už proto, že postoupit na MS se samostatnému Česku povedlo zatím jen jednou – v roce 2006 na šampionát v Německu (trenér Jaroslav Šilhavý u toho byl jako Brücknerův asistent). 

Bude to ale velmi těžké, Z dvanácti barážistů do Kataru postoupí z březnového play off (24. až 29. března 2022)  jen tři nejlepší. Hraje se  totiž nejprve semifinále (šest utkání) a pak finále (tři střetnutí). A to jen na jeden zápas, jehož pořadatele určí los... Takže to bude i velká loterie.