eFotbal

Češi remizovali na Euru s Gruzií a připsali si první bod. Na penaltu soupeře odpověděl šťastnou trefou Schick

Češi remizovali na Euru s Gruzií a připsali si první bod. Na penaltu soupeře odpověděl šťastnou trefou Schick
Češi remizovali na Euru s Gruzií a připsali si první bod. Na penaltu soupeře odpověděl šťastnou trefou SchickFlashscore
Čeští fotbalisté remizovali na Euru v sobotním utkání s Gruzií 1:1 a po porážce s Portugalskem 1:2 si tak připsali do tabulky první bod. Soupeře poslal do vedení z pokutového kopu v nastavení první půle Mikautadze. Po přestávce srovnal kanonýr Patrik Schick, jemuž se odrazil míč od hrudníku a zastavil se až v síti. Pokud chtějí Češi pomýšlet na postup, potřebují vyhrát v posledním utkání skupiny proti Turecku.
Reklama
Reklama

Svěřenci Ivana Haška ve svém úvodním vystoupení vsadili proti Portugalcům na očekávané defenzivní pojetí hry, které i díky brance Lukáše Provoda dlouho neslo ovoce. Favorit však nakonec duel po dvou smolných odrazech od Hranáče otočil. Proti Gruzii již národní tým potřeboval bezpodmínečně bodovat. Outsider skupiny F měl nicméně stejnou motivaci, neboť při své premiéře na Euru podlehl v atraktivní bitvě Turecku.

Čeští fotbalisté mohli otevřít skóre už ve třetí minutě, kdy se po dlouhém autu Vladimíra Coufala zjevil ve vápně Mamardashviliho nikým nehlídaný Adam Hložek, po kterém se snažil o dorážku ještě Schick. Gruzínský gólman se ale proti duu z Leverkusenu zaskvěl. Ve 23. minutě už míč v gruzínské síti skončil, avšak branka nemohla být uznána kvůli ruce zakončujícího Hložka. Gruzie se během prvního poločasu nedostala k jediné střele ze hry, po smolném zásahu rukou Hranáče v pokutovém území ale v nastavení kopala penaltu, kterou Mikautadze bezpečně proměnil. Z další české akce mohl rychle odpovědět Schick, jeho střela k levé tyči ale postrádala potřebnou razanci.

Po pauze byli čeští reprezentanti nebezpeční zejména ze standardních situací. Po jednom z rohů se dokázal v 59. minutě prosadit ze šťastné dorážky Schick, kterému se po hlavičce střídajícího Ondřeje Lingra povedlo hrudí dostat míč za záda Mamardashviliho. Další minuty se stejně jako v prvním poločase nesly v duchu marného českého dobývání pevné gruzínské obrany, která stála zejména na výtečném výkonu gólmana Mamardashviliho. Nedlouho po vstřelené brance musel hřiště kvůli svalovému zranění opustit Schick, jehož další účast na evropském šampionátu se ocitla v ohrožení. Ve zbylém průběhu zápasu se už svěřenci trenéra Haška prosadit nedokázali.

Gruzínci tak nemile překvapili české fanoušky a připsali si premiérový bod na evropském šampionátu. Reprezentanti země ze Zakavkazska zakončí skupinové putování 26. června v Gelsenkirchenu s Portugalci, zatímco Češi budou ve stejný čas v Hamburku potřebovat výhru nad Tureckem.

Hrát se v sobotu budou také utkání Turecko - Portugalsko a ve skupině E Belgie - Rumunsko.

[b]EURO 2024Skupina FGRUZIE - ČESKO 1:1 ONLINE ZE ZÁPASU ZDE

Branky: 45.+4 Mikautadze z pen. - 59. Schick. Rozhodčí: Siebert - Seidel, Foltyn - Fritz (video, všichni Něm.). ŽK: Kašija, Gvelesiani, Mekvabišvili, Kočorašvili - Coufal, Provod, D. Jurásek, Holeš, Souček.Gruzie: Mamardašvili - Kvirkvelija (82. Gvelesiani), Kašija, Dvali - Kakabadze, Davitašvili (62. Čakvetadze), Mekvabišvili, Kočorašvili, Citaišvili (62. Ločošvili) - Mikautadze (88. Kvilitaja), Kvaracchelija (82. Lobžanidze). Trenér: Sagnol.Česko: Staněk - Holeš, Hranáč, Ladislav Krejčí II - Coufal, Provod (82. Barák), Souček, D. Jurásek (82. Ševčík) - Černý (55. M. Jurásek), Hložek (55. Lingr) - Schick (68. Chytil). Trenér: Hašek.

Tabulka: