eFotbal

Česká trenérská stopa na Slovensku? Zbyli jen dva!

Česká trenérská stopa na Slovensku? Zbyli jen dva!
Česká trenérská stopa na Slovensku? Zbyli jen dva!Flashscore
Vzájemná spolupráce na fotbalové trase Česko – Slovensko roky fungovala. A to i trenérsky. Mnoho českých koučů působilo pod Tatrami, nicméně v této sezoně zbyla jen dvě jména. Obě ale ve velmi zajímavých klubech.
Reklama
Reklama
JAROSLAV HYNEK

Pro některé fanoušky to může být neznámé jméno. Ale je to zkušený trenér, který momentálně působí v Žilině, kde cepuje velmi mladý tým.

A na to je vlastně zvyklý. Mezi juniory se pohyboval už na začátku své kariéry, kdy se podílel na vedení týmů do osmnácti či devatenácti let v Sigmě Olomouc či Baníku Ostrava.

Následně přešel do Dukly, kde se přes stejné kategorie a pozici asistenta trenéra stal dokonce hlavním koučem prvního týmu. Na této pozici vydržel od září 2016 do června 2018.

Pak se trochu vytratil. Šel dělat asistenta do národního týmu žen. Nejprve působil jako asistent v kategoriích do devatenácti let, v lednu 2019 pak dostal příležitost vést jako hlavní trenér výběr do sedmnácti let.

Následně ale přišel zajímavý přesun. Před rokem si ho vybrala ambiciózní Žilina. Mnozí se tomu divili, dost možná s tím nepočítal ani sám Hynek. Nicméně stalo se a ukázalo se, že slovenský celkem nepřemýšlel prvoplánově, ale koncepčně.

Sám Hynek se totiž považuje za trenéra, jenž je schopný pracovat v dodržování dlouhodobě koncepční práce s hráči. Kromě toho je velmi učenlivý, rád hledá nové trendy a jak bylo řečeno, práce s mladými je mu vlastní.

V červnu byl totiž věkový průměr kádru Žiliny maličko nad 21 let. To je všeříkající. Ve své první sezoně za hranicemi dokázal Hynek dovést Žilinu na čtvrté místo (po play off). Léto měl Hynek obohacené o poháry. Přes estonskou Levadii jeho tým přešel, na silný Gent už neměl nárok.

ROMAN SKUHRAVÝ

Ročník 1975? Stejně jako Hynek! A i Skuhravý vede velmi zajímavý tým. Podbrezová sice nezarytým fanouškům moc říkat nemusí, ale vězte, že jde o zajímavý klub.

Skuhravý dovedl tým mezi slovenskou elitu ze druhé ligy. A hned ve své druhé sezoně, té minulé, zaujal celou soutěž. Po základní části jeho týmu patřilo čtvrté místo, což byl parádní úspěch.

Shodou okolností i Skuhravý má za sebou minulost v pražské Dukle, kde odtrénoval přes osmdesát zápasů. Kromě toho u nás vedl Opavu, Jablonec nebo Varnsdorf.

Nicméně větší plody práce sklízí až na Slovensku, přesněji ve městě, které má 3,5 tisíce obyvatel a kterému dominují tamní železárny.

Ty jsou sice významným partnerem klubu, ale zběsilé nákupy zahraničních hráčů nečekejte. Naopak, tým i Skuhravý staví primárně na Slovácích. A pokud to jde, odchovancích.

"Netajíme se tím, že chceme být úspěšní. Naší ambicí je čelit nejlepším, bojovat s nimi. Jsme ale připraveni i na to, že to nemusí být tak jednoduché. Musíme přiznat, že změny v kádru byly před sezonou zásadní a tým je výrazně omlazený. Máme respekt k lize i k soupeřům," poznamenal Skuhravý pro šport.sk.

Zatím si ale může mnout ruce. Dva zápasy, dvě výhry, šest vstřelených branek a první místo v tabulce.