eFotbal

Chorvaté před zraky odpočívajícího Ronalda odhalili slabiny favorita české skupiny

Chorvaté před zraky odpočívajícího Ronalda odhalili slabiny favorita české skupiny
Chorvaté před zraky odpočívajícího Ronalda odhalili slabiny favorita české skupinyFlashscore
Srbští fotbalisté v přípravě na mistrovství Evropy v Německu zvítězili ve Švédsku 3:0. Maďarsko doma stejným poměrem zdolalo Izrael. V duelu dvou účastníků šampionátu remizovalo Švýcarsko s Rakouskem 1:1. Stejný výsledek přinesl také zápas Slovinska s Bulharskem. Portugalsko, které je největším favoritem české kvalifikační skupiny, prohrálo bez odpočívajícího Ronalda s Chorvatskem 1:2.
Reklama
Reklama

První soupeř českého týmu na nadcházejícím Euru zvolil netradiční taktiku a před vypuknutím šampionátu si naplánoval tři přátelská střetnutí. To s Finskem přineslo očekávanou výhru a čtyři góly, proti bronzovému týmu z posledního mistrovství světa však měl přijít těžší test. Sami Chorvaté už za sebou část přípravy měli, když v Rijece bez problému zdolali Severní Makedonii.

Hosté vstoupili do utkání aktivně, což vedlo už v osmé minutě k faulu Vitinhy v pokutovém území. K penaltě se nemohl postavit nikdo jiný než čerstvý vítěz Ligy mistrů Modrič, jenž poslal míč nekompromisně k levé tyči. Ofenzivní choutky ukázal ve 21. minutě i obránce Manchesteru City Joško Gvardiol, který se dostal do vápna soupeře a nechybělo mnoho, aby jeho obstřel skončil v brance. Vatreni byli po celý první poločas nebezpečnějším týmem. Po půlhodině hry zahrozil hlavičkou znovu Gvardiol, opět ale nemířil mezi tři tyče. Stejně na tom ovšem byli Portugalci, kteří v první půli nevystřelili na branku.

Do druhé půle však nastoupili lépe svěřenci Roberta Martíneze. Zapříčinilo to především několikanásobné střídání španělského trenéra, jenž mimo jiné poslal na trávník Nélsona Semeda a Dioga Jotu. Tato dvojice se téměř ihned po příchodu na hřiště postarala o vyrovnání, když pravý bek přichystal skvělou přihrávku na útočníka Liverpoolu, který doklepl míč z bezprostřední blízkosti do sítě. Portugalsku radost příliš dlouho nevydržela, neboť v 56. minutě poslal Chorvaty zpět do vedení Budimir. Lví podíl měl na trefě Mario Pašalič, jehož tvrdá pumelice ze střední vzálenosti orazítkovala břevno, balon se ale následně odrazil právě k forvardovi Osasuny, jenž už se nemýlil. Inkasovaný gól nakopl domácí k velké aktivitě, což vedlo k několika dobrým šancím, hosté ovšem menší tlak ustáli a naopak v závěru mohli zvýšit svůj náskok. Luka Sučič si však vylámal zuby na Diogu Costovi.

Portugalci tedy ve druhém přátelském zápase před mistrovstvím Evropy nečekaně prohráli. Na závěr přípravy se tentokrát už nejspíše i s Ronaldem postaví 11. června Irsku. Chorvaté o čtyři dny později vstoupí do šampionátu duelem v Berlíně se Španěly.

Srbsko nasázelo Švédsku tři branky

Den po senzační páteční porážce Anglie s Islandem (0:1) se představili také další účastníci skupiny C. Srbsko se při hladké výhře ve Švédsku mohlo spolehnout na osvědčené střelce, trefili se Sergej Milinkovič-Savič, Aleksandar Mitrovič a Dušan Tadič. Slovinsku nestačil gól kanonýra Andraže Šporara, s Bulharskem se rozešlo smírně.

Maďaři v úterý prohráli v Irsku a jejich série bez porážky se zastavila na 14 zápasech. V Debrecínu se dnes rehabilitovali vítězstvím nad Izraelem, dva góly zaznamenal Barnabas Varga. Ve skupině A narazí také na Švýcary, kteří si remízou s Rakouskem připsali čtvrtý zápas bez porážky.

Přípravná utkání před mistrovstvím Evropy:

Lublaň: Slovinsko - Bulharsko 1:1 (1:1)Branky: 14. Šporar - 4. Despodov z pen.

Stockholm: Švédsko - Srbsko 0:3 (0:1)Branky: 18. S. Milinkovič-Savič, 60. Mitrovič, 70. Tadič.

St. Gallen: Švýcarsko - Rakousko 1:1 (1:1)Branky: 26. Widmer - 5. Baumgartner.

Debrecín: Maďarsko - Izrael 3:0 (3:0)Branky: 19. a 22. Varga, 11. Sallai.

Oeiras: Portugalsko - Chorvatsko 1:2 (0:1)Branky: 48. Jota - 8. Modrič z pen., 56. Budimir.

Bröndby: Dánsko - Norsko 3:1 (2:0)Branky: 12. Höjbjerg, 21. Vestergaard, 90. Poulsen - 72. Haaland.

Brusel: Belgie - Lucembursko 3:0 (1:0)Branky: 42. z pen. a 57. Lukaku, 81. Trossard.

Mallorca: Španělsko - Severní Irsko 5:1 (4:1)Branky: 12. a 29. Pedri, 18. Morata, 35. Ruiz, 60. Oyarzabal - 2. Ballard.

Přípravné utkání:Kišiněv: Moldavsko - Kypr 3:2 (1:0)Branky: 44. Motpan, 71. Stina, 78. Bogaciuc - 51. Spoljaric, 53. Pittas.

Liepaja: Litva - Lotyšsko 2:0 (0:0)Branky: 49. Kučys, 71. Dolžnikov.

Tallinn: Estonsko - Faerské ostrovy 4:1 (1:1)Branky: 43. Tamm, 50. Anier, 83. Tur, 89. Kuraksin - 24. Knudsen.

College Station: Mexiko - Brazílie 2:3 (0:1)Branky: 73. Quiňones, 90.+2 Martínez - 5. Pereira, 54. Martinelli, 90.+6 Endrick.

Nominace na Euro 2024: Podívejte se, jak vypadají soupisky všech týmu na ME v Německu