eFotbal

Chtěli jsme ještě jednou přepsat historii, ale výsledek je spravedlivý, zaznělo z úst kouče Maroka

Chtěli jsme ještě jednou přepsat historii, ale výsledek je spravedlivý, zaznělo z úst kouče Maroka
Chtěli jsme ještě jednou přepsat historii, ale výsledek je spravedlivý, zaznělo z úst kouče MarokaFlashscore
Trenér marockých reprezentantů Valíd Radžradžuí byl navzdory porážce v utkání o třetí místo na mistrovství světa s Chorvatskem (1:2) na svůj tým hrdý. Sedmačtyřicetiletý kouč stejně jako po semifinálové prohře s Francií cítil, že jeho mužstvo bylo s velkým množstvím zraněných hráčů už na pokraji sil. Čtvrtým místem přesto dosáhlo na nejlepší africký výsledek v historii. Radžradžuí je přesvědčený o tom, že se africké týmy budou nadále zlepšovat.
Reklama
Reklama

„Je to hořká porážka, ale výsledek je spravedlivý. Chorvatům gratuluji k bronzu, získali zaslouženou medaili," uznal Radžradžuí na tiskové konferenci. „Jsme zklamaní, chtěli jsme ještě jednou přepsat historii. I tak jsme ale hrdí na to, co jsme dokázali. Dostali jsme se mezi čtyři nejlepší týmy světa," poznamenal kouč, který převzal národní tým teprve v srpnu.

Zatímco úvodní vzájemné utkání ve skupině skončilo 0:0, dnes už v úvodní desetiminutovce skórovali Joško Gvardiol a další obránce Ašraf Darí. Těsně před pauzou rozhodl Mislav Oršič a Chorvaté medailově navázali na stříbro z minulého šampionátu.

Maroko stejně jako v semifinále s Francií (0:2) inkasovalo dvakrát, ačkoliv v předchozích osmi duelech pod Radžradžuím dostalo jediný gól. Na vině byla i zranění obránců. Do zápasu o třetí místo nemohli zasáhnout tři členové obvyklé defenzivní řady a v průběhu utkání se navíc zranili i oba náhradní stopeři Darí s Džavádem Jamíkem.

„Udělali jsme pro úspěch maximum, ale bylo to nad naše síly. Měli jsme hodně zraněných hráčů, ke kterým během utkání přibyli další. Hráči už byli unavení," přiznal Radžradžuí, jehož tým odehrál sedm duelů během 25 dní.

Na minulém šampionátu v roce 2018 v Rusku neprošel žádný africký tým ze skupiny. V Kataru vedle historického marockého postupu do semifinále byl v play off i Senegal, který prohrál v osmifinále s Anglií. Podle Radžradžuího bude úspěchů afrických týmů přibývat i díky změně formátu MS, na kterém bude od roku 2026 hrát 48 týmů.

„Pouze skrz takovou zkušenost můžete růst. Potřebujeme se dostávat na šampionát pravidelně, hrát vyřazovací fázi. Od dalšího turnaje už bude hrát devět nebo deset afrických týmů a jsem přesvědčený o tom, že jednoho dne se dočkáme afrických mistrů světa," prohlásil marocký trenér.

„Ukázali jsme, že africké týmy mohou svádět rovnocenné bitvy s nejlepšími týmy světa. Na měsíc jsme sjednotili naši zemi, všichni byli šťastní. Naše děti teď mohou snít o tom, že se z nich stanou fotbalisté a povede se jim podobný úspěch na mistrovství světa," dodal Radžradžuí.