eFotbal

Čísla jdou proti českému mistrovi. Sparta už v Turecku nezvítězila téměř 35 let a pětkrát po sobě tam prohrála

Čísla jdou proti českému mistrovi. Sparta už v Turecku nezvítězila téměř 35 let a pětkrát po sobě tam prohrála
Čísla jdou proti českému mistrovi. Sparta už v Turecku nezvítězila téměř 35 let a pětkrát po sobě tam prohrálaFlashscore
Hráči Sparty jako první z českých týmů vstoupí do vyřazovací fáze evropských pohárů. Ve čtvrtek se v Istanbulu utkají s Galatasarayem v úvodním zápase 2. kola Evropské ligy. Pro Pražany to bude druhé soutěžní utkání v jarní části sezony po sobotní ligové výhře v Karviné 3:0. Duel má výkop v 18:45 SEČ, odveta na vyprodané Letné se odehraje příští čtvrtek.
Reklama
Reklama
Konec ve Slavii? Když mě někde nechtějí, tak jdu dál, komentuje Hovorka. Je znovu sparťanem

"Galatasaray je rozhodně týmem s vysokou kvalitou, s velkou ofenzivní silou a skvělými individualitami. V Istanbulu nás čeká fantastická kulisa. Na druhou stranu víme, že doma na Letné můžeme dosáhnout čehokoliv," uvedl dánský trenér Sparty Brian Priske.

Galatasaray a Sparta se v pohárech dosud utkaly čtyřikrát. Poprvé v předkole Poháru UEFA (dnešní Evropské ligy) v sezoně 1995/96, kdy Pražané postoupili dál po domácí výhře 3:1 a venkovní remíze 1:1. Naposledy se soupeři utkali v ročníku 1997/98 ve skupině Ligy mistrů. Sparta doma zvítězila 3:0 a v Istanbulu prohrála 0:2. Trenér Galatasaraye Okan Buruk do prvních dvou vzájemných zápasů zasáhl krátce jako střídající hráč, duely v Lize mistrů strávil na lavičce.

Letenští neporazili v pohárech turecké týmy pětkrát v řadě, z toho čtyřikrát prohráli. Od výhry na hřišti Fenerbahce v září 1989 nezvítězili v Turecku v žádném z šesti zápasů a pětkrát po sobě tam prohráli.

Zajímavosti:

- trenér Galatasaraye Buruk do prvních 2 vzájemných zápasů zasáhl jako střídající hráč, duely v LM strávil na lavičce

- Galatasaray neprohrál v pohárech s českými mužstvy v posledních 3 utkáních

- Sparta neporazila v pohárech turecké týmy 5x v řadě (z toho 4 prohry)

- Sparta od září 1989 a triumfu 2:1 na hřišti jiného istanbulského celku Fenerbahce nevyhrála v Turecku 6 pohárových zápasů za sebou (z toho 5 porážek v řadě)

- Galatasaray je díky triumfu v Poháru UEFA (dnes EL) v roce 2000 jediný turecký vítěz evropského poháru, v tom samém roce navíc získal i Superpohár UEFA (u obou triumfů nechyběl Buruk)

- Galatasaray je v jarní vyřazovací části pohárů po 2 letech, úvodní vyřazovací kolo přešel naposledy v roce 2013 v LM proti Schalke

- také Sparta startuje v jarní části pohárů ve 2. z posledních 3 sezon (ve vyřazovací fázi EL po 7 letech), úvodní vyřazovací kolo naposledy zvládla v únoru 2016 v EL proti Krasnodaru

- Galatasaray doma v této pohárové sezoně prohrál jediný z 6 zápasů, v minulých 3 však nevyhrál (z toho 2 remízy)

- Sparta minule zvítězila venku v pohárech poprvé od listopadu 2020 a sérii 12 utkání

- Galatasaray od prosincové prohry na hřišti FC Kodaň nenašel přemožitele ve 12 soutěžních zápasech, z nichž posledních 8 vyhrál

- Galatasaray doma v tomto ročníku prohrál jediný z 21 soutěžních duelů, v posledních 9 tam zvítězil a 7x po sobě tam nastřílel minimálně 2 branky

 Galatasaray přešel do Evropské ligy ze skupiny Ligy mistrů, kde v konkurenci Bayernu Mnichov, FC Kodaň a Manchesteru United obsadil třetí místo. Sparta na podzim skončila ve skupině Evropské ligy druhá za Glasgow Rangers a před Betisem Sevilla a Arisem Limassol. Do vyřazovací fáze soutěže postoupila poprvé od roku 2017.

Galatasarayi se v této sezoně mimořádně daří doma, kde prohráli jediný z 21 soutěžních duelů a v posledních devíti zvítězili. Od prosincové prohry na hřišti FC Kodaň nenašli přemožitele ve 12 soutěžních zápasech, z nichž v minulých osmi triumfovali. Na Spartu se naladili sobotní výhrou 2:0 nad Basaksehirem.

"Teď je na řadě Evropa, i v ní chceme dosáhnout úspěchu, což je v genech Galatasaraye. Spartu chceme porazit," prohlásil Buruk, který v roce 2000 ovládl s istanbulským celkem Pohár UEFA i Superpohár UEFA.

Předpokládané sestavy:

Galatasaray: Muslera - Ayhan, Sánchez, Nelsson, Kutlu - Demirbay, Torreira - Yilmaz, Mertens, Zaha - Icardi.

Sparta: Vindahl - Sörensen, Panák, Krejčí - Preciado, Solbakken, Kairinen, Ryneš - Karabec, Birmančevič - Kuchta.

Absence: Oliveira, Ziyech (oba zranění), Aktürkoglu, Bardakci (oba nejistý start) - Haraslín, Pavelka (oba nejistý start).

Galatasaray i Sparta jsou úřadujícími mistry svých zemí a zároveň historicky nejúspěšnějšími týmy v počtu titulů. Momentálně vedou domácí soutěže před svými městskými rivaly (Fenerbahce a Slavií). Oba celky jsou v jarní vyřazovací části pohárů po dvou letech.

Turecké mužstvo zvládlo úvodní vyřazovací kolo pohárů naposledy v roce 2013 v Lize mistrů proti Schalke, Sparta zase v únoru 2016 v Evropské lize proti Krasnodaru.

Poprvé v samostatné historii si na jaře zahrají poháry tři české týmy. Slavia s Plzní díky prvenství ve skupině vstoupí do vyřazovací fáze až v březnovém osmifinále - červenobílí v Evropské lize a Viktoria v Konferenční lize.