eFotbal

Co bude s českými brankáři? Bez angažmá jsou repre jedničky i hrdina z Anglie

Co bude s českými brankáři? Bez angažmá jsou repre jedničky i hrdina z Anglie
Co bude s českými brankáři? Bez angažmá jsou repre jedničky i hrdina z AnglieFlashscore
Zkušeností mají na rozdávání, úspěchů posbírali také dost. Teď by si ale mohli podat jeden stejný inzerát. Brankář hledá nový klub, značka: spěchá. Hned pět českých gólmanů, kteří dlouhodobě působili v zahraničí, je od 1. července na volné noze, když jim vypršely v jejich působišti smlouvy a oni se nedohodli na nových smlouvách. Na čekané jsou Tomáš Vaclík, Jiří Pavlenka, Václav Hladký, Tomáš Koubek a Tomáš Holý.
Reklama
Reklama

Dlouhé roky působil v německé bundeslize Jiří Pavlenka. Pro mnohé fanoušky Brém je klubovou legendou. Za sedm let odchytal dohromady v dresu Werderu 221 zápasů, nenechal ho ve štychu, ani když spadl do druhé nejvyšší soutěže. Teď ale v klubu končí a německá média mají jasno, že se bude stěhovat do Saúdské Arábie.

Naznačil to třeba portál listu Bild. Jde prý o ryze pragmatické rozhodnutí. „V Brémách už žádné sportovní vyhlídky nemá. V hierarchii ho přeskočil Michael Zetterer,“ píše redaktor Tobias Feldhoff.

foto: © SV Werder Bremen

S bundesligou se rozloučí také Tomáš Koubek, jenž byl dlouhou dobu brankářskou dvojkou v Augsburgu a na hřiště se dostal až v závěru této sezony. „Je rozhodnutý, že v Augsburgu končí. Prioritou pro něj zůstává západní Evropa,“ informoval novinář Luděk Mádl před časem na platformě X.

Z Německa Koubek odchází po pěti letech, přičemž v klubu neměl nikdy pevnou pozici. Snad kromě první sezony, ve které odchytal 25 utkání. V těch dalších přidal jen jen dvanáct dalších zářezů. „Je čas na přesun někam, kde budu pravidelně chytat. Jednoduché rozhodnutí to ale nebylo," uvedl Koubek pro oficiální stránky Augsburgu.

Bývalý reprezentant Koubek končí v Augsburgu. Chci najít novou výzvu. Cílem je víc chytat, přiznal

Ve velké nejistotě je již nějakou dobu pětatřicetiletý Tomáš Vaclík, jemuž nevyšel přesun do USA. Sezonu ve španělské druhé lize. V Albacete ale pokračovat nebude, aktuálně si hledá si nový klub.

"Za všechno moc děkuji. Bylo mi potěšením bojovat za tento klub," napsal Vaclík. "Moc děkuji spoluhráčům, trenérům, všem lidem v klubu i ve městě za vaši podporu a lásku," dodal český gólman a vše doplnil ikonkou, která má v očích srdíčka. Fanoušci mu na sociálních sítích děkovali za skvělé služby, na gólmana pršela chvála, stejně se ale s klubem rozloučil.

foto: © Albacete Balompié

Velkým tématem byl na Ostrovech Václav Hladký, jenž se stal klíčovým hráčem Ipswiche, který senzačně postoupil do Premier League. Novou smlouvu na východě Anglie nepodepsal, byť měl o to velký zájem. Jenže se v klubu nedohodl na podmínkách nového kontraktu, a tak musí hledat nové působiště.

Nepříjemné překvapení, Hladkého pohádka nemá šťastný konec. Zkušený gólman končí v Ipswichi a hledá angažmá

V Anglii skončil také Tomáš Holý. Alespoň prozatím. Odchovanci Hradce, který se mihnul také ve Spartě či Zlíně, vypršela smlouva v třetiligovém Carlislie. Zatímco před rokem s klubem v euforii slavil postup do League One, v tomto ročníku odchytal v lize jen sedmnáct utkání.

„Nastal čas na návrat domů,“ přiznal Holý pro portál inFotbal.cz. Web také zmiňuje konkrétní kluby, které měly projevit zájem – Duklu Praha, Mladou Boleslav nebo Liberec. Úplně nezatracuje ani zahraničí. „Ozvaly se týmy z Kypru či Polska.“

Ve stopách Jaroše či Kováře. Na českého gólmana United čeká další hostování, rýsují se přední skotské týmy