eFotbal

Čtyři důvody, proč Arsenal po devíti kolech vévodí Premier League

Čtyři důvody, proč Arsenal po devíti kolech vévodí Premier League
Čtyři důvody, proč Arsenal po devíti kolech vévodí Premier LeagueFlashscore
Takový začátek si příznivci Gunners možná ani nevysnili. Po devíti kolech jejich tým dominuje tabulce nejvyšší anglické soutěže, se skalpy Liverpoolu i Tottenhamu a ztrátou pouhých tří bodů ze 27 možných. Arsenal jede. Jaké jsou příčiny tohoto skvělého startu?
Reklama
Reklama
Konečně pořádný útočník

zdroj: Arsenal FC

Při vší úctě k Aubameyangovi, Lacazettemu nebo řadě mládežnických zkoušek, Gabriel Jesus je jiná kategorie. Ve střelecké tabulce je s pěti góly (a třemi asistencemi) pravda na třetině produkce Erlinga Haalanda a hledí i na záda třeba Harrymu Kaneovi, jeho práce nicméně dává prostor druhé vlně a statistici upozorňují na to, že Arsenal má i díky přínosu Jesuse v průměru o dvě střely na bránu za zápas více než v minulé sezóně. 

Xhaka ve velké formě

zdroj: Arsenal FC

Švýcarský záložník to od fanoušků Gunners dlouhodobě schytával, v této sezóně jej nicméně fandové Arsenalu mohou vynášet do nebes. Reprezentant země helvétského kříže nastupuje na pozici středního defenzivního záložníka v rozestavení 4-2-3-1, ale často postupuje vysoko na hřiště, kde pomáhá Martinu Odegaardovi na pozici středního útočného záložníka a dodává míče z kraje hřiště do nebezpečných prostorů. V sedmi zápasech, které odehrál, vstřelil gól a na tři přihrál. Devětadvacetiletý hráč si dosud vytvořil 14 velkých šancí. 

Arsenal se drží na balónu

zdroj: Arsenal FC

Arteta trénuje a vede své hráče k tomu, aby více drželi míč, což jim následně umožňuje kontrolovat hru. Tento plán měl španělský stratég zřejmě dlouhodobě, teď se jej ale podle všeho konečně daří realizovat. Držení míče v posledních sedmi zápasech: proti Brentfordu - 64 %, proti Manchesteru United - 60 %, proti Aston Ville - 59 %, proti Fulhamu - 72 %, proti Bournemouthu - 58 %, proti Tottenhamu - 65 %. Až Kloppovi svěřenci dostali Arsenal pod padesát procent. Ani to jim nicméně na výhru nestačilo. Arsenal začíná být v zápasech jasně dominantní.

Sázka na mladíky se začíná vyplácet. Dozrávají

zdroj: Arsenal FC

Jasně, je příliš brzo, a hráče typu Saky nebo Odegaarda může v jejich věku postihnout výpadek formy. Nicméně je bezesporu, že mladé jádro Gunners je na začátku sezóny vyladěno opravdu skvěle. Ve velké formě hraje třeba Ben White, který si říká o místo v Kataru, do zápasu s Liverpoolem nastoupil skvěle při svém prvním startu v Premier League v této sezóně Tomiyasu. Martinelli ve velkém naplňuje superlativy, které se k jeho talentu lepily v posledních sezónách, Odergaard též rozkvétá. A Saka? Darmo mluvit. Ten od penalty ve Wembley, kterou nedal v rozstřelu finále Eura, rozjel opravdu ve velkém.