eFotbal

Čtyři důvody, proč by Southgate vůbec nemusel odjet s Anglií na blížící se šampionát v Kataru

Čtyři důvody, proč by Southgate vůbec nemusel odjet s Anglií na blížící se šampionát v Kataru
Čtyři důvody, proč by Southgate vůbec nemusel odjet s Anglií na blížící se šampionát v KataruFlashscore
Nejen Česká republika okusila hořkost sestupu z elitní skupiny Ligy národů. Z nejlepší společnosti se musely pakovat také Rakousko, Wales nebo dokonce i Anglie, která má na blížícím se turnaji v Kataru patřit mezi horké favority na mistrovskou trofej. Ostrovní veřejnost má ale smíšené pocity z výkonů stejně jako kouč Gareth Southgate, jenže je to právě on, pod kým se nebezpečně kývá trenérská židle. Bude dvaapadesátiletý kouč odvolán ještě před nadcházejícím světovým šampionátem nebo tlak ustojí a důvěru si uchová? Podívejme se na čtyři důvody podle webu Sportskeeda, proč by měla Anglie zvážit angažování nového stratéga.
Reklama
Reklama
4) Špatná práce s mládeží

Přes veškerou svou počáteční víru v co nejefektivnější využívání mladých talentů nakonec anglický stratég od svého plánu výrazně uhnul a začal vsázet spíše na vyzkoušené tváře. Za posledních pět let je možné registrovat celou řadu mladíků říkající si svými výkony v klubech o šanci za národní výběr, přesto se jim však zatím příliš prostoru nedostalo. Své by o tom mohli vyprávět třeba Fikayo Tomori, Bukayo Saka, Mason Mount nebo Trent Alexander-Arnold.

3) Výběr sestavy podle osobních sympatií

V únoru roku 2017 se Southgate nechal slyšet skrze list Daily Telegraph, že si hráče nebude nikdy vybírat podle osobních sympatií. Svému slibu ale nakonec nedostál, neboť v posledních letech se množí názory, že si hráče vybírá se zaujatostí bez ohledu na jejich aktuální formu. Důkazem může být třeba zařazení Harryho Maguirea do základní sestavy posledních utkání Ligy národů, přestože se mu dlouhodobě nedaří ani v národním týmu, už vůbec pak v barvách Manchesteru United.

2) Prapodivně volené strategie

Dvaapadesátiletý manažer Gareth Southgate působí na lavičce anglické reprezentace vyhaslým dojmem, což už možná před rokem stálo tuto ostrovní velmoc titul na Euru před vlastním publikem. Three Lions se umí dostat do vedení, ale poté se ukolébá náskokem a vytrácí se hlad si výsledek pojistit. Trenér často budí dojem stratéga, který se snaží hrát na jistotu. Mnohá střídání nepřinesla oživení, spíše podtrhla prapodivně volenou strategii, která nepřináší ovoce.

1) Nevýrazná identita týmu

Southgate má za sebou výsledky, ale cenné trofeje se mu zatím vyhýbají. Anglii dovedl na mistrovství světa 2018 v Rusku do semifinále, na posunutém Euru v roce 2021 dokonce až do finále. Mnohdy to však byly cesty hodně trnité, která nabídly celou řadu postřehů, že s ostrovní velmocí není zase až tak všechno v pořádku. Dobré umístění zaručilo trenérovi podporu, ale druhá strana mince ukazuje spíše na fakt, že tento tým šest let pod jeho taktovkou nemá vlastní identitu a jeho herní rukopis je velmi nečitelný. Pro zemi, která disponuje tolika zajímavými talenty, může být toto zjištění až alarmující.