eFotbal

Čtyři různí vítězové za čtyři po sobě jdoucí ligové ročníky: Česku se to povedlo před 10 sezonami. Které větší evropské soutěži nikdy?

Čtyři různí vítězové za čtyři po sobě jdoucí ligové ročníky: Česku se to povedlo před 10 sezonami. Které větší evropské soutěži nikdy?
Čtyři různí vítězové za čtyři po sobě jdoucí ligové ročníky: Česku se to povedlo před 10 sezonami. Které větší evropské soutěži nikdy?Flashscore
Twitterový zpravodaj These Football Times přišel se zajímavou statistikou, jak je to dlouho, kdy v konkrétní fotbalové soutěži vyhrály čtyři po sobě jdoucí sezony čtyři různé týmy. České nejvyšší soutěži se to povedlo před 10 sezonami. Která z TOP 5 evropských soutěží tomuto žebříčku vévodí a které z větších evropských soutěží se to nepodařilo nikdy?
Reklama
Reklama

Čtyři po sobě jdoucí sezony - čtyři různí vítězové. Určité měřítko různorodosti fotbalových soutěží, stanovené twitterovým zpravodajem These Football Times, vzbudilo ve fotbalové komunitě zájem. Kdo by to byl řekl, že mezi TOP 5 ligami může být až 27 sezon rozdílu a že soutěži, která je dlouhodobě hodnocena v hned závěsu za Anglií, Španělskem, Německem, Francií a Itálií, se to nepodařilo nikdy.

V rámci TOP 5 fotbalových lig (Anglie, Španělsko, Německo, Francie a Itálie) žebříčku vévodí italská Serie A. Scudetto Neapole zapříčinilo, že Serie A měla v poslední čtyřech sezonách čtyři různé vítěze - Neapol, AC Milán, Inter Milán a Juventus. V žebříčku u této soutěže tím pádem svítí nula. Číslovku menší jak deset si může připsat také Anglie (6) a Francie (9). Od ročníku 2012/13 do ročníku 2015/16 vyhráli Premier League postupně fotbalisté Manchesteru United, Manchesteru City, Chelsea a tehdejšího překvapení z Leicesteru. U Ligue 1 svítí číslovka 9. Francouzská nejvyšší soutěž tuto statistiku zapsala v období 2007-2013. Nespokojila se pouze se čtyřmi různými vítězi, jelikož tuto sérii protáhla na šest. Titul postupně slavili hráči Lyonu, Bordeaux, Marseille, Lille, Montpellier a PSG. 

Abychom se dopátrali po čtyřech různých po sobě jdoucích vítězích Bundesligy a LaLigy, musíme tak učinit hlouběji v minulosti. Španělská nejvyšší soutěž zapsala čtyři různé vítěze mezi sezonami 1998/99 a 2001/02 (20 sezon zpět), konkrétně Barcelonu, Deportivo La Coruňu, Real Madrid a Valencii. Bundesliga toto naposledy zvládla před 27 sezonami (1990/91 - 1994/95). Dokonce pět různých vítězů trofeje neslo jména Kaiserslautern, Stuttgart, Brémy, Bayern a Dortmund.

Absolutním rekordmanem této statistiky je ovšem portugalská nejvyšší soutěž, které se to nepodařilo nikdy. Silný trojzubec Porto, Benfica a Sporting toto prozatím nedopustil. Za zmínku stojí taktéž skotská série, která je stará 67 sezon. Týmy Celticu a Rangers mezi sebe v padesátých letech 20. století pustily Aberdeen a Hibernian.

Čtyři různé po sobě jdoucí vítěze pamatuje i česká nejvyšší soutěž. Před 10 sezonami se to podařilo tandemu Slavia - Sparta - Plzeň - Liberec.