eFotbal

Debakly i velká překvapení: Čtyři nejzajímavější manchesterská derby za posledních třicet let

Debakly i velká překvapení: Čtyři nejzajímavější manchesterská derby za posledních třicet let
Debakly i velká překvapení: Čtyři nejzajímavější manchesterská derby za posledních třicet letFlashscore
Věhlasem zřejmě trochu pokulhává za severolondýnským mezi Arsenalem a Tottenhamem, liverpoolským mezi FC a Evertonem nebo glasgowským mezi Celticem a Rangers. I tak ale derby v Manchesteru píše zajímavé kapitoly. V sobotu napíše soupeření mezi United a CIty 186. kapitolu. Které z těchto novodobých derby stojí za připomenutí?
Reklama
Reklama
Listopad 1993: Manchester City - Manchester United 2:3

United za sebou měli čerstvé vyřazení z Ligy mistrů od Galatasaray, což jim fandové domácích neodolali připomenout a přiítali je popěvkem reflektující bolestivý průběh zápasu s Turky: “Vedete 2-0 a naráz jste v p****i!” Poté co se díky Niallu Quinnovi dostali do dvougólového vedení, nálada se v domách ochozech ještě zlepšila. A pak dohnala fandy City karma. Eric Cantona dvěma góly srovnal a Roy Keane ve svém prvním derby následně dal uvítacímu popěvku nový rozměr.

Duben 2001: Manchester United - Manchester City 1:1

Na tento zápas se nevzpomíná kvůli fotbalu, ale kvůli vyvrcholení  čtyřletého sporu mezi Royem Keanem a Alf-Inge Haalandem. Příběh je známý: Keane, který byl stále rozzuřený poté, co ho Haland v září 1997 obvinil z předstírání zranění, zatímco Nor hrál za Leeds, si na hráči City vybil svou frustraci ohavným zákrokem. Keane byl původně potrestán zákazem činnosti na tři zápasy a pokutou 5 tisíc liber, ale když později ve své autobiografii přiznal, že "čekal dost dlouho... abych ho sejmul, bylo jasné, že nešlo o náhodu. Faul pak zastínil nepříliš zajímavý fotbal, kde góly dávali Teddy Sherringham a Steve Howie.

Říjen 2011: Manchester United - Manchester City 1:6

Mělo se jednat o test ambic City, nakonec šlo spíše o test nervů a schopnosti unést ostudu pro fandy United. Svěřenci Roberta Manciniho United rozložili na prvočinitele, takže rozzuřený Fergie litoval svého "nejhoršího dne" ve vedení klubu. "Budeme reagovat, o tom není pochyb," soptil po zápase. Mario Balotelli prolomil nerozhodný stav ve 22. minutě  a náležitě to oslavil tričkem s nápisem "Proč vždycky já?" na přední straně. A ano, byl za to potrestán.   

Duben 2018: Manchester City - Manchester United 2:3

Všechno bylo nachystáno na oslavu. Guardiolovo City mělo náskok na Mourinhovo United 13 bodů a vítězství jim mělo zajistit titul. Fandové domácích oslavy zahájili už před zápasem kdy hráče vítaly modré dýmovnice a pokřiky "Champiooooneeees." A ani scénář zápasu nebyl nejprve nepříznivý, Kompany a Gundogan v prvním poločase poslali City do dvojgólového vedení a fanoušci Red Devils zažívali svou vlastní verzi pekla. V druhém poločase se nicméně servíroval jiný chod. Pogba dvěma góly srovnal a Chris Smalling se následně stal neočekávaným hrdinou. City titul nakonec samozřejmě získali, v tento  den ale lídři Premier League zažili nevídanou potupu.

zdroj: fourfourtwo.com