eFotbal

Derby pražských "S" či souboj rozjetého Hradce s Českými Budějovicemi. Nedělní program Fortuna:Ligy bude pestrý

Derby pražských "S" či souboj rozjetého Hradce s Českými Budějovicemi. Nedělní program Fortuna:Ligy bude pestrý
Derby pražských "S" či souboj rozjetého Hradce s Českými Budějovicemi. Nedělní program Fortuna:Ligy bude pestrýFlashscore
Nedělní dohrávky třináctého kola určitě mají co nabídnout. Fotbalový den započne boj dvou uchazečů o Evropskou ligu a to Hradec Králové a České Budějovice, které budou domácí. Den pak uzavře derby pražských S.
Reklama
Reklama

České Budějovice - Hradec Králové, 15:00

České Budějovice se po čtyřech dnech znovu představí na Střeleckém ostrově, tentokrát v lize proti Hradci Králové. Oba celky jsou v dobrém rozpoložení, což dokázaly postupem do osmifinále MOL Cupu.

Jihočeské mužstvo ve středu vyřadilo v domácím poháru Vlašim a potvrdilo zlepšenou výkonnost, když neprohrálo posledních pět soutěžních zápasů (4-1-0). České Budějovice se posunuly těsně za skupinu o titul, aby se však na těchto místech udržely, musí se zlepšit doma – Dynamo je před vlastními fanoušky se ziskem pouhých dvou bodů nejhorším týmem FORTUNA:LIGY (0-2-4).

Hradec Králové v MOL Cupu naplnil pozici favorita s třetiligovým Chlumcem nad Cidlinou a zaznamenal třetí po sobě jdoucí výhru ve všech soutěžích – pokaždé se alespoň jednou prosadil v obou poločasech. "Votroci" se pokusí na venkovní pohárový triumf navázat i v lize, kde na hřištích soupeřů dvakrát za sebou vyšli naprázdno a připsali si tam jenom 40 % (6) z možných 15 bodů.

České Budějovice z minulých tří vzájemných ligových utkání získaly pouze dva body, předtím ale Hradec Králové čtyřikrát v řadě porazily – vždy s rozdílem jednoho gólu. Hradec si z předešlých dvou duelů v jihočeské metropoli odvezl čtyři body a v obou případech tam skóroval mezi 30. až 60. minutou.

Koho sledovat: Lukáš Čmelík pečetil vítězství v Teplicích a se třemi brankami je nejlepším střelcem Českých Budějovic v lize – když se prosadil, jeho celek bodoval (2-1-0). Daniel Vašulín (Hradec Králové) rozhodl poslední ligový zápas s Brnem a skóroval také ve zmíněném pohárovém klání – tři ze čtyř gólů v sezoně vsítil po přestávce.

FK Mladá Boleslav - Bohemians Praha, 16:00

Mladá Boleslav po postupu do osmifinále MOL Cupu potřebuje zabrat i v lize, dalším soupeřem jsou Bohemians 1905. Dočkají se svěřenci trenéra Pavla Hoftycha prvního domácího ligového vítězství?

Středočeský tým v pohárové soutěži snadno vyřadil druholigový Prostějov a ukončil třízápasovou sérii bez výhry (0-1-2), která stojí za propadem do skupiny o udržení. Mladá Boleslav zůstává za očekáváním hlavně kvůli trápení doma, kde v tomto ročníku FORTUNA:LIGY dosud nevyhrála (0-3-2).

Bohemians ve třetím kole MOL Cupu otočili nepříznivě se vyvíjející utkání s Třincem a přemožitele nepoznali v šestém po sobě jdoucím zápase ve všech soutěžích (4-2-0). "Klokani" v posledních čtyřech kolech pravidelně střídají venkovní výhru a domácí remízu, takže se překvapivě drží ve skupině o titul. Bohemka na hřištích soupeřů v lize neprohrála a připsala si tam 84,21 % (16) z celkových 19 bodů.

Mladá Boleslav předchozí tři vzájemné ligové duely neprohrála a z toho dvakrát Bohemians porazila. Mladoboleslavský celek doma nad Bohemkou pětkrát za sebou vyhrál a ve čtyřech utkáních vstřelil 3+ gólu.

Koho sledovat: Tomáš Ladra rozhodl pohárový zápas s Prostějovem a potvrdil, že když se v sezoně prosadí, Mladá Boleslav naplno boduje (3-0-0). Roman Květ (Bohemians) v předešlém venkovním klání vsítil hattrick a s pěti brankami je nejlepším střelcem svého týmu.

1.FC Slovácko - FK Teplice, 16:00

Slovácko a Teplice postoupily do jarního osmifinále MOL Cupu, úspěšný výsledek nyní budou chtít přenést na ligovou scénu. Oba soupeři mají stejný počet 13 bodů a nachází se ve skupině o udržení.

Svěřenci trenéra Martina Svědíka v pohárovém zápase nadělili Varnsdorfu "šestku" a alespoň částečně tím nechali zapomenout na porážku 1:3 s Baníkem Ostrava, po níž mají na kontě jedinou výhru z posledních osmi kol (1-2-5). Slovácko tři z těchto porážek zaznamenalo na stadionu Miroslava Valenty, kde v lize pouze jednou zvítězilo a vybojovalo tam jenom 30,77 % (4) z celkových 13 bodů.

Teplice rozdílem třídy přešly ve 3. kole MOL Cupu přes Příbram a stejný výsledek by potřebovaly zopakovat v ligové soutěži, protože vyhrály jediné z uplynulých pěti střetnutí (1-2-2). Severočeský celek venku v lize pouze jednou naplno bodoval (1-1-3) a spolu se Zlínem je tam druhý nejhorší (4).

Slovácko neprohrálo předchozích šest vzájemných ligových zápasů a čtyřikrát za sebou nad Teplicemi zvítězilo – třikrát s čistým kontem. Hosté se dvakrát v řadě vraceli z Uherského Hradiště s prázdnou, předtím tam ale čtyřikrát po sobě neprohráli a z toho si třikrát odvezli bod za remízu (dvakrát 1:1).

Koho sledovat: Ondřej Mihálik (Slovácko) skóroval proti Varnsdorfu a dočkal se prvního gólu od konce srpna. Filip Žák je s pěti brankami nejlepším střelcem Teplic, jedinkrát se však prosadil venku.

Slavia Praha - Sparta Praha, 19:00

Třinácté kolo FORTUNA:LIGY uzavře 304. pražské derby mezi Slavií a Spartou. Odehraje se přímý souboj o druhé místo, svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského mají na rivala dvoubodový náskok. Slávisté doma v lize zůstávají stoprocentní, letenský tým naopak ještě neprohrál na hřištích soupeřů.

Slavia před týdnem, navzdory brzkému vyloučení Oscara Dorleyho, dotáhla do vítězného konce zápas s Mladou Boleslaví a ukončila sérii tří po sobě jdoucích soutěžních porážek. Vršovický klub si následně zvedl sebevědomí také postupem přes jiný pražský celek Duklu do osmifinále MOL Cupu. Právě domácí prostředí může být v derby rozhodujícím faktorem – Slavia před vlastními fanoušky opanovala všech šest ligových utkání při skóre 28:3 a vybojovala tam 72 % (18) z celkových 25 bodů.

Sparta ve třetím kole domácího poháru přesvědčivě vyřadila třetiligové Domažlice a vyhrála čtvrtý soutěžní zápas v řadě, šňůru bez porážky prodloužila dokonce na 12 utkání (7-5-0). Mužstvo trenéra Briana Priskeho, jehož na lavičce Sparty čeká první souboj se Slavií, nastoupí do derby s vědomím, že venku v lize nepoznalo přemožitele (3-2-0) a získalo tam pouze o bod méně (11) než na Letné (12).

Slavia zvítězila v jediném ze čtyř vzájemných zápasů v loňské sezoně a ve zbývajících třech Spartě podlehla (včetně MOL Cupu). Sparta minulé ligové střetnutí na Slavii vyhrála, předtím tam ale devětkrát za sebou naplno nebodovala (0-4-5) a z toho pětkrát vyšla střelecky naprázdno.

Koho sledovat: Ondřej Lingr rozhodl duel s Mladou Boleslaví a vsítil vítězný gól Slavie při poslední výhře nad Spartou – všechny čtyři ligové branky v ročníku vstřelil doma. Jan Kuchta (Sparta) se v uplynulých třech kolech čtyřikrát prosadil a nyní se poprvé vrátí do Edenu jako soupeř.

Zdroj: Livesport.cz

Slovácko to má těžké spíš psychicky, než fyzicky, myslí si zkušený Libor Kozák