eFotbal

Duel Slavia-MB řídili někdejší fanda Viktorky a antisparťan s plzeňským masérem, jehož ženou je fotbalistka Plzně

Duel Slavia-MB řídili někdejší fanda Viktorky a antisparťan s plzeňským masérem, jehož ženou je fotbalistka Plzně
Duel Slavia-MB řídili někdejší fanda Viktorky a antisparťan s plzeňským masérem, jehož ženou je fotbalistka PlzněFlashscore
Velké diskuse vyvolal úvod nedělního ligového utkání Slavia-Mladá Boleslav (2:1), v němž za stavu 1:0 nařídil hlavní rozhodčí Michal Křepský diskutabilní penaltu za držení středočeského útočníka Skaláka a vyloučil slávistického stopera Ousoua. VAR Ladislav Szikszay mu penaltový verdikt potvrdil, ovšem opravil jej v případě vyloučeného hráče, tím byl jiný obránce červenobílých - Oscar. Nejen tento verdikt ovšem vzrušil fanoušky z řad Slavie, ale i Sparty.
Reklama
Reklama

Vyšlo totiž najevo, že dvaatřicetiletý sudí, jinak městský policista z Olomouce Křepský, se na Facebooku před lety projevoval jako nadšený fanoušek Viktorie Plzeň a také antisparťan (Sparta v roce 2011 bojovala s Viktorkou o titul). A o šest let starší VAR  Szikszay, jehož jméno opakovaně proběhlo v souvislosti s aktivitami Romana Berbra i v policejním spisu kauzy „Šváb“, je zase sportovním masérem z Plzně, pracujícím ve Fyziocentru Hanžlová. To založila jeho současná manželka Hana Szikszay (rozená Hanžlová), bývalá dlouholetá ligová fotbalistka Viktorie Plzeň, která pro tento klub několik let i pracovala.  

(Ne)zásadní pochybení a (ne)logické kolečko

Vraťme se ještě k nedělnímu penaltovému verdiktu v Edenu. Michal Křepský v pozápasovém rozhovoru velmi sebevědomě řekl, že to pro něj byla jasná penalta, protože Oscar Skaláka evidentně držel za ramena a že si ho jen spletl s Ousouem, což mu sdělil od videa VAR Ladislav Szikszay.  Už včera jsme v rubrice Procházka ligovým děním konstatovali, že splést si malého Afričana Oscara s bílým obrem Ousouem je vskutku pozoruhodný výkon mladého nadějného arbitra. 

Zpomalené záběry i fotografie ovšem ukázaly, že ještě před Oscarovým faulem držel naopak Skalák slávistického obránce za dres. Podle našich zdrojů to měl VAR Szikszay po utkání i připustit, ale jelikož fakt, že Křepský Skalákovo držení soupeře za triko jako faul nevyhodnotil, nebyl podle videoasistenta závažným pochybením sudího. A proto jej v penaltovém rozhodnutí  nijak neopravil.

Ovšem závažným pochybením hlavního rozhodčího bylo, že si Křepský spletl hráče, který fauloval, takže vznikají vážné pochybnosti o tom, co vůbec viděl. Podle Křepského totiž Skaláka nefauloval Oscar, ale Ousou, jenž u tohoto souboje ani nebyl. Výše zmíněné vysvětlení o závažném nepochybení je ve světle této záměny osob vskutku zajímavým „masérovým logickým kolečkem“ v duchu některých posledních výkonů a výroků „Melody Boys“ nominovaných Příhodovou komisí rozhodčích. Možná by se to mělo vykládat i na seminářích rozhodčích. Nejlépe na Silvestra. 

Zdroj: Facebook.com

Křepský křepčil, když Teplice vedly nad Spartou: „Jahá, já mám radost!“

Už v pondělí přinesl server Ruik článek s názvem „Poškodil Slavii rozhodčí fandící Plzni? Fanoušci sešívaných našli příspěvky sudího Křepského, vyjadřoval se i ke Spartě“. 

Příznivci Slavie totiž našli na Facebooku jedenáct let staré příspěvky Michala Křepského, jak v srpnu 2011 nadšeně oslavuje výhry i tehdy mistrovské Plzně.

Viktorii fandil na dálku už v jejím boji o titul. Příznivci Sparty objevili i příspěvky tenkrát jedenaadvacetiletého Křepského z 2. května 2011, kdy Letenští  hráli ligové utkání v Teplicích. A když tam prohrávali 0:2, křepčil Křepský u Facebooku: „Teplice! Sparta je v pi*i! Jahá, já mám radost!“  Když pak Sparta snížila (a v závěru vyrovnala na konečných 2:2), ulevil si Křepský slovem „Kurňa“ a čtyřmi vykřičníky.

Může jít o hříchy mládí sudího, který začínal s fotbalem v Sigmě Olomouc a v 1. HFK Olomouc a hrál v té době malou kopanou za tým FC Vikingové. Budiž. Jak ale napsal na Twitter fanoušek Zdeněk Koutský: „Nemůžu uvěřit tomu, že týpek píská první ligu a ani si nesmaže historické posty. Bože. Radku Příhodu, rozpusťte to.“  Policista, který po sobě nesmaže stopy… 

„Rozhodčí, který v Edenu pískal teprve svůj desátý ligový zápas, měl po celý utkání poměrně zvláštní metr, otáčel situace, až to někdy bylo i pro nezaujatého diváka překvapivé. Pokud je sudí skutečně fanouškem některého týmu, ať už Slavie, Plzně či Sparty, asi by neměl rozhodovat její zápasy nebo jejich rivalů,“ zakončil svůj pondělní článek na Ruik.cz  jeho autor Jiří Malý. Být Radkem Příhodou asi bych nyní Křepského nenasazoval na utkání Sparty. To by mohlo být slovy pana rozhodčího v… Víme kde. 

Zdroj: Facebook.com

Szikszaye do ligy tlačil Berbr

Jméno rozhodčího Ladislava Szikszaye se hned krátce po Berbrově zatčení v říjnu 2020 objevilo ve zveřejněných pasážích obvinění z policejního spisu „Šváb“. 

Policisté v něm mj. uvedli: Fotbalovým funkcionářům Berbr slíbil výhodu spočívající v postupu rozhodčích Ladislava Szikszaye, Michala Volfa, Jiřího Ulricha ml., působících v jejich krajských fotbalových svazech, k rozhodování v soutěžních utkáních Fortuna:ligy a Fortuna:národní ligy.“  A dále: „Ačkoliv k takovému rozhodování  Roman Berber neměl z titulu své funkce oficiální oprávnění, prostřednictvím předsedy Komise rozhodčích pro Čechy Martina Schrötera ovlivnil složení nominační listiny rozhodčích a složení nominační listiny delegátů a dále následné rozhodnutí Komise rozhodčích FAČR o jejich postupu.“ 

A Ladislav Szikszay v sezoně 2020/2021, krátce před Berbrovým zatčením, skutečně postoupil mezi českou rozhodcovskou elitu. „Nic o tom nevím. „Nemám žádné informace. Nikdo se mnou o tom nemluvil. Sleduji, co se píše, ale já jsem na nic takového nenarazil,“ řekl přede dvěma lety pro server Lidovky.cz Ladislav Szikszay, který stejně jako Berbr pochází z Plzeňského kraje. „Samozřejmě se známe, ale za celou kariéru jsme spolu mluvili jednou dvakrát. Vícekrát ne,“ dodal v říjnu 2020 pro Lidovky.cz Szikszay.

Mával i „cinknutý“ zápas Vyšehradu

Lidovky si všímaly i kauzy Vyšehrad, v němž se Szikszayovo jméno v souvislosti s Berbrem rovněž objevilo. „Ne vždy došlo na finanční vyrovnání. To byl případ třetiligového souboje Vyšehradu s FK Litoměřicko v červnu 2019. Rogoz požadoval po Berbrovi, aby zařídil výměnu sudích určených pro tento zápas. Promazané kolečko se ihned roztočilo. ‚Roman Berbr využil svého vlivu a dominantního postavení ve fotbalovém prostředí a na základě požadavku Romana Rogoze nařídil Václavovi Kohoutovi, členovi Komise rozhodčích pro Čechy, který rozepisoval nominace rozhodčích na jednotlivá utkání, požadovanou změnu rozhodčích provést,“ uvedli detektivové. Vyvolenými se měli stát Marek Janoch a asistenti Tomáš Grimm a Ladislav Szikszay,“ napsal server Lidovky.cz přede dvěma lety. 

Ten zápas byl  „cinknutý“ přes trestně stíhaného litoměřického manažera Martinu Pýchu, který měl za úplatek zařídit, aby za jeho klub nastoupili slabší hráči a náhradníci.

Szikszay do kauzy „Berbr“, resp. „Šváb“ nakonec nespadl. Ovšem další jmenovaní západočeští rozhodčí a jeho parťáci Janoch a Grimm, kteří se proslavili na známých fotografiích jako fanoušci Viktorie Plzeň,  jsou ve sledované fotbalové kauze trestně stíhání. 

Tomáš Grimm dokonce patří s Berbrem, Rogozem a Káníkem k tzv. hlavní „velké čtyřce“, polepšil si však tím, že už v listopadu 2020 požádal o status spolupracujícího obviněného.  

Masérem v centru, které založila hráčka Viktorie Plzeň

Ladislav Szikszay pracoval a nadále pracuje pro plzeňské Fyziocentrum Hanžlová jako sportovní masér (nyní i jako jednatel). Jeho zakladatelkou je jeho manželka, třiatřicetiletá Bc. Hana Szikszay, rozená Hanžlová. Tato vystudovaná fyzioterapeutka, která si nyní plní mateřské povinnosti, působila čtrnáct let jako hráčka (obránkyně) ligového týmu Viktorie Plzeň. Pro něj podle svých webových stránek v letech 2011 až 2019 také pracovala (jako fyzioterapeutka a masérka). 

Ostatně se na těchto stránkách stále prezentuje na fotografii v dresu Viktorie Plzeň , s níž se mj. stala českou juniorskou vicemistryní. A hráčkám Viktorky na webu nadále nabízí zvýhodněné služby.

Nic proti tomu. Ale je vhodné, aby rozhodčí – a to bez ohledu na předchozí Berbrovu podporu - v takovémto evidentním rodinném střetu zájmů rozhodoval ligové zápasy konkurentů Viktorie Plzeň? O plzeňských utkáních ani nemluvě. Přesto byl Szikszay 15. května 2022 na nadstavbové ligové střetnutí  Plzeň-Ostrava 1:0 nominován jako VAR. Při něm se zrovna konaly oslavy šestého plzeňského titulu.  

Od transparentnosti k povinnému mlčení?

Radek Příhoda a členové „jeho“ komise rozhodčích to nemají lehké. Nejsou lidi, všude samé staré struktury,  ti noví mají také nějakou minulost nebo jim schází zkušenosti a výkonnost. Ale je vhodné, aby důležité zápasy plzeňských konkurentů rozhodoval někdejší velký fanda Viktorky, navíc projevující se jako antisparťan, a u videa mu seděl manžel a obchodní partner a spolupracovník fotbalistky Viktorie Plzeň, která členům tohoto klubu nadále nabízí zvýhodněné služby? 

Radek Příhoda se v čele Komise rozhodčích FAČR jevil jako velká naděje českého ligového fotbalu. Po nástupu do své funkce hlásal transparentnost a mj. chtěl, aby sudí své verdikty vysvětlovali v médiích. Teď měl podle našich informací na posledním zasedání Ligového výboru LFA přijít s tím, že by jeho komise činnost rozhodčích hodnotila až po každém pátém kole. A místopředseda LFA a majitel Viktorie Plzeň Adolf Šádek jej měl doplnit tím, že by se nikdo ze zainteresovaných nesměl 48 hodin po utkání k výkonu sudích jakkoli vyjadřovat.  

Naštěstí to neprošlo. Zatím.

Csaplár rýpe do Slavie a ví, proč z ní odešel přítel Nezmar. Ten, co ho chtěl Berbr do Plzně a co rasisticky urážel hráče