eFotbal

Dukla i Vlašim touží po třech triumfech v řadě. Udělá něco Sparta B se statusem nejhoršího útoku soutěže?

Dukla i Vlašim touží po třech triumfech v řadě. Udělá něco Sparta B se statusem nejhoršího útoku soutěže?
Dukla i Vlašim touží po třech triumfech v řadě. Udělá něco Sparta B se statusem nejhoršího útoku soutěže?Flashscore
Dvacáté kolo druhé české ligy se odehraje ve třech dnech. Zatímco v pátek se budou podávat dva duely, v sobotu proběhnou tři zápasy a stejný počet utkání se odehraje i v neděli. Vše se zahájí u řeky Litavky, kam kvůli vedoucí Příbrami dorazí Holeňákův Varnsdorf a víkendový program F:NL bude končit na jihu země, s tím, že tečku za celým programem udělají Táborsko s Karvinou. Jedním z hlavních magnetů kola by mohl být "drnovický" střet Vyškova s Duklou. Minimálně na papíře.
Reklama
Reklama
Příbram - Varnsdorf

F:NL se po reprezentační přestávce rozběhne zápasem mezi Příbramí a Varnsdorfem. Udrží svěřenci trenéra Dušana Uhrina mladšího domácí neporazitelnost a zvýší náskok na čele tabulky?

Příbram naposledy vyhrála 2:0 v Prostějově a po úvodním jarním nezdaru v Karviné podruhé za sebou zvítězila s čistým kontem, čímž si upevnila pozici na prvním místě, kde má tříbodový náskok na nejbližšího pronásledovatele. Středočeské mužstvo doma ve druhé lize jako jediné nepoznalo přemožitele, vybojovalo tam však pouze o tři body více (20) než na hřištích soupeřů (17).

Varnsdorf před dvěma týdny prohrál v Třinci a ze dvou utkání po zimní pauze zapsal jediný bod, když shodně inkasoval v nastaveném čase, přesto se nachází jenom čtyři body od baráže, navíc má k dobru odložený zápas s Duklou Praha. Družina trenéra Miroslava Holeňáka venku v předchozích pěti duelech FNL střídá porážku s remízou a celkově vzato tam získala pouze 21,43 % (6) z 28 bodů.

Příbram prohrála jediné z pěti vzájemných druholigových utkání a z toho třikrát Varnsdorf porazila. Hostující celek při obou návštěvách Příbrami otevřel skóre, náskok ale dlouho neudržel a odvezl si pouze bod.

Koho sledovat: Tomáš Wágner se v posledních dvou kolech třikrát prosadil a s 12 góly je nejlepším střelcem soutěže – jedinkrát se nepodílel na výhře Příbrami (6-1-0). Abdullahi Tanko má za Varnsdorf na kontě pět branek ve FNL, od října však bilanci nevylepšil a pouze jednu vsítil mimo vlastní stadion.

Zajímavost: Příbram má s 33 vstřelenými góly nejlepší útok soutěže a zároveň se může spoléhat i na nejpevnější obranu (13).

Největší útočnou hrozbu F:NL vede u Litavky Bednář. Kteří střelci by mu ještě mohli očekávanou korunu vzít?Jihlava - Sparta B

Podaří se Jihlavě ukončit čekání na vítězství proti Spartě Praha B? Pro oba soupeře jde o důležitý souboj, neboť předposlední rezerva prvoligového týmu se může na Vysočinu bodově dotáhnout.

Jihlava v Táboře dotáhla manko a odvezla si bod za remízu 1:1, takže se ani ve třetím jarním zápase nedočkala výhry, zároveň však prodloužila sérii bez porážky na čtyři druholigová utkání (1-3-0). Svěřenci trenéra Ondřeje Smetany potřebují zabrat hlavně doma, kde jsou se ziskem 10 bodů nejhorší.

Sparťanské béčko v minulém kole získalo bod za bezgólovou remízu v Chrudimi, podruhé za sebou nezvítězilo a neskórovalo (celkem 201 minut), proto zůstává na druhém místě od konce. Letenští mladíci venku dvakrát po sobě nebodovali a z deseti zápasů na půdách soupeřů ani jednou neremizovali (3-0-7).

Jihlava neprohrála uplynulých šest vzájemných střetnutí ve Fotbalové národní lize (FNL) a ve čtyřech z nich Spartu B porazila. Sparťanská rezerva vyhrála jediný z osmi duelů na jihlavském stadionu (1-2-5).

Koho sledovat: Jakub Selnar z penalty vyrovnal proti Táborsku a podílel se na 52,38 % (11) z celkových 21 druholigových branek Jihlavy (4+7). Tomáš Schánělec za Spartu B nastupuje pravidelně, jako útočník se ale pouze jednou prosadil, kromě toho v podzimním vzájemném měření sil zaznamenal asistenci.

Zajímavost: Sparťanské béčko ve 47,37 % (9) z 19 zápasů FNL neskórovalo a se 17 vstřelenými góly má nejhorší útok soutěže (spolu s Táborskem a Opavou).

Chrudim - Prostějov

Chrudim se podruhé za sebou představí na vlastním stadionu, tentokrát bude hostit Prostějov. Oba celky půjdou do sobotního dopoledního střetnutí se stejným cílem – zaznamenat první jarní výhru.

Svěřenci trenéra Radka Kronďáka neudrželi vedení nad Táborskem a po remíze 1:1 si počtvrté v řadě rozdělili body se soupeřem – Chrudim je s osmi nerozhodnými výsledky nejčastěji remizujícím týmem druhé ligy (spolu s Táborskem) – sérii bez vítězství prodloužili dokonce na sedm zápasů (0-6-1). Východočeši přesto zůstávají v horní polovině tabulky, od pásma sestupu je však dělí pouze pět bodů.

Prostějov před reprezentační přestávkou prohrál s Příbramí, když i ve třetím jarním utkání jako první inkasoval (0-1-2) a do 20. kola Fotbalové národní ligy (FNL) vstupoval jenom s tříbodovým náskokem na poslední místo. Hanácký klub venku prohrál jediný z předchozích čtyř zápasů (1-2-1), navzdory tomu má na hřištích soupeřů co zlepšovat, neboť tam získal pouze třetinu (9) z možných 27 bodů.

Vzájemná druholigová bilance je naprosto vyrovnaná, pět z devíti střetnutí mezi Chrudimí a Prostějovem přineslo nerozhodný výsledek (čtyřikrát 1:1). Hostující celek si ze čtyř zápasů na východě Čech odvezl stejný bodový zisk.

Koho sledovat: Jan Záviška zařídil Chrudimi remízu s Táborskem a se šesti góly si stanovil nové osobní maximum ve FNL. Stejný počet branek má na kontě prostějovský Jan Koudelka, k tomu přidal ještě tři asistence, na jaře se ale do statistik nezapsal.

Zajímavost: Sedm z posledních osmi vzájemných utkání nabídlo celkem méně než 2,5 gólu.

Vyškov - Dukla

Udržet jarní druholigovou neporazitelnost budou chtít Vyškov a Dukla Praha. Zatímco však svěřenci trenéra Jana Trousila nahání vedoucí Příbram, bývalý prvoligový celek se nachází uprostřed tabulky.

Vyškov nejtěsnějším poměrem vyhrál těžký duel na hřišti Líšně a sérii bez porážky ve Fotbalové národní lize (FNL) prodloužil na devět zápasů (4-5-0), čímž se drží v kontaktu s vedoucí Příbramí, za níž po 19 kolech zaostával o tři body. Hanácké mužstvo bojuje o postup mezi elitu navzdory tomu, že domácí utkání hraje v drnovickém azylu, odkud se ale jedinkrát v sezoně vracelo s prázdnou (6-2-1).

Dukla po vítězství nad Třincem zvládla rovněž druhý domácí zápas proti Slavii Praha B a posunula se do nahuštěného středu tabulky, z něhož však měla před víkendem blíže k sestupovému pásmu (3) než k barážovým příčkám (8). Jestliže si chce dejvický klub udržet naději na návrat do nejvyšší soutěže, potřebuje se výrazně zlepšit venku, kde je se ziskem čtyř bodů druhý nejhorší (po Slavii B).

Vyškov nevyhrál ani jedno ze tří vzájemných druholigových střetnutí a dvakrát Dukle body přenechal. Pražský tým v minulém ročníku v Drnovicích remizoval 1:1, oba góly tehdy padly po přestávce.

Koho sledovat: Bienvenue Kanakimana ve zmíněném klání otevřel skóre a s devíti brankami je nejlepším střelcem Vyškova, po zimní přestávce ale ve čtyřech startech "nebodoval". Pouze o jeden přesný zásah méně má na kontě Lukáš Matějka, jenž pro Duklu rozhodl podzimní vzájemný souboj a jednou se prosadil také při vítězství 4:1 nad Slavií B – jenom tři góly vsítil na půdách soupeřů.

Zajímavost: Dukla může poprvé od srpna 2021 zaznamenat tři po sobě jdoucí výhry ve FNL.

Vlašim - Třinec

Navázat na výhru z posledního kola Fotbalové národní ligy (FNL) se pokusí Vlašim a Třinec. Prodlouží svěřenci trenéra Martina Hyského vítěznou sérii a oplatí soupeři podzimní porážku?

Vlašim před dvěma týdny vyhrála 1:0 v Opavě a podruhé v řadě triumfovala s čistým kontem, čímž se posunula do středu tabulky, stále se však musí ohlížet za sebe, protože na začátku tohoto kola měla na sestupové pásmo jenom tříbodový náskok. Loňský účastník baráže o postup do nejvyšší soutěže z úvodních tří domácích zápasů nezískal ani bod, od té doby ale před vlastními fanoušky neprohrál (4-2-3).

Třinec do vítězného konce dotáhl utkání proti Varnsdorfu a poprvé na jaře nevyšel naprázdno, zároveň ukončil pětizápasové čekání na výhru (0-2-3). "Slezský bílý balet" do 20. kola druhé ligy vstupoval pouze o skóre nad pásmem sestupu a k posunu na bezpečnější příčky se potřebuje zlepšit hlavně na soupeřových hřištích, odkud si přivezl jenom 28,57 % (6) z celkových 21 bodů.

Vlašim sice podzimní vzájemné střetnutí prohrála, předtím však s Třincem pětkrát v řadě bodovala a z toho čtyřikrát zvítězila – třikrát s rozdílem jednoho gólu. Slezské mužstvo opanovalo tři z předchozích pěti duelů ve Vlašimi (3-0-2).

Koho sledovat: Jan Suchan dvěma brankami zajistil Vlašimi poslední domácí výhru nad Spartou B a s 11 góly si stanovil nové osobní maximum ve FNL, navíc si připsal ještě pět asistencí. Jakub Habusta (Třinec) rozhodl zápas s Varnsdorfem a mezi střelci se objevil poprvé od dubna loňského roku.

Zajímavost: Vlašim může po roce zaznamenat tři po sobě jdoucí druholigová vítězství.

Sigma B - Líšeň

Sigma Olomouc B se vrací na Andrův stadion, tentokrát poměří síly s Líšní. Jestliže rezerva prvoligového klubu potřebuje body k záchraně, brněnský celek je považován za spolufavorita na postup z Fotbalové národní ligy (FNL).

Mužstvo trenéra Augustína Chromého po vítězství v hanáckém derby nad Prostějovem odjelo s prázdnou z Karviné a drží se ve vyrovnaném středu tabulky, kde mělo na začátku tohoto kola k dobru tři body na sestupové pásmo. Olomouc B hlavně doma využívá pomoci hráčů prvního týmu, což se odráží na výsledcích, před vlastními fanoušky totiž získala tři čtvrtiny (18) z celkových 24 bodů.

Líšeň po porážce v Příbrami nezvládla ani další souboj s přímým konkurentem Vyškovem a zaznamenala třetí porážku z posledních čtyř druholigových zápasů (1-0-3), přesto se udržela těsně za barážovými příčkami. Mužstvo z brněnského předměstí dvakrát za sebou prohrálo venku, navzdory tomu však se ziskem 17 bodů zůstává na půdách soupeřů nejlepší (spolu s Příbramí).

Oba soupeři se ve FNL potkali až na podzim a Líšeň v domácím prostředí naplnila roli favorita přesvědčivou výhrou 4:0, když třikrát skórovala v závěrečné půlhodině.

Koho sledovat: Tomáš Zlatohlávek se prosadil v předešlých dvou domácích střetnutích olomouckého béčka a všechny čtyři góly v sezoně vsítil na Andrově stadionu. Adrián Čermák je s šesti brankami nejlepším kanonýrem Líšně – pouze v úvodním vzájemném zápase neskóroval z penalty!

Zajímavost: Líšeň se ve čtyřech z posledních pěti kol neprosadila (aktuálně 209 minut) a poprvé ve druhé lize nemusí zapsat vstřelený gól třikrát po sobě.

Slavia B - Opava

Důležitý záchranářský souboj se odehraje na Xaverově, Slavia Praha B přivítá Opavu. Červenobílá družina se jakožto nováček nachází na dně Fotbalové národní ligy (FNL), hosté však mají k dobru pouze dva body.

Slávistické béčko po vítězství nad Třincem nebodovalo v malém pražském derby Na Julisce, takže i nadále okupuje poslední místo druholigové tabulky, na dosah má ale hned několik konkurentů. Svěřenci trenéra Marka Jarolíma se musí odrazit od domácího prostředí, v němž třikrát za sebou nepoznali přemožitele (2-1-0) a vybojovali tam 84,21 % (16) z celkových 19 bodů.

Opava před dvěma týdny nestačila na Vlašim a ze tří utkání pod vedením nového trenéra Petera Hlinky má na kontě pouhé dva body, sérii bez výhry dokonce prodloužila na devět zápasů FNL (0-5-4). Slezané tři z uvedených pěti remíz zaznamenali venku, kde získali jenom o tři body méně (9) než doma (12).

Podzimní vzájemná premiéra ve druhé lize skončila smírem, Opava sice v poločase vedla, slávistická rezerva však v závěrečné půlhodině vyrovnala na konečných 1:1. Dočkáme se tentokrát vítěze?

Koho sledovat: Štěpán Beran se v předchozích třech domácích kláních podílel na dvou třetinách (6) z devíti gólů Slavie B (3+3) a stal se nejproduktivnějším hráčem nováčka (pět branek, čtyři asistencí). Jakub Yunis zůstává po příchodu do Opavy za očekáváním a v jedenácti soutěžních startech jedinkrát skóroval.

Zajímavost: Slavia B vstupovala do 20. kola FNL s nejhorší obranou (39), zatímco Opava se 17 vstřelenými góly měla nejméně produktivní útok (spolu s Táborskem a Spartou B).

Táborsko - Karviná

Dobré rozpoložení budou v nedělním zápase Fotbalové národní ligy (FNL) potvrzovat Táborsko a Karviná. Oba celky drží jarní neporazitelnost, zatímco však domácí se chtějí vzdálit od sestupového pásma, družina trenéra Tomáše Hejduška se zlepšenými výsledky vrátila do boje o postup.

Táborsko v dohrávce 18. kola druhé ligy dotáhlo manko a z Chrudimi si odvezlo bod za remízu 1:1 – i ve třetím jarním utkání dělilo body se soupeřem a před víkendem bylo s osmi nerozhodnými výsledky nejčastěji remizujícím týmem (spolu s Chrudimí) – sérii bez porážky prodloužilo na sedm zápasů FNL (1-6-0), přesto do tohoto kola vstupovalo těsně nad zónou sestupu. Jihočeši doma v soutěži sedmkrát za sebou nepoznali přemožitele (4-3-0) a získali tam 69,57 % (16) z celkových 23 bodů.

Karviná naplnila pozici favorita proti Sigmě Olomouc B a po nejtěsnějším vítězství má ze tří jarních utkání sedm bodů, proto do víkendu vstupovala z barážové pozice. Jestliže chce slezský celek myslet na okamžitý návrat mezi elitu, musí se zlepšit venku, odkud si přivezl jenom čtvrtinu (8) z 32 bodů.

Táborsko opanovalo pouze dva z devíti vzájemných druholigových zápasů, ale ve čtyřech z nich si s Karvinou body rozdělilo. Slezané prohráli jediné ze čtyř střetnutí na táborské půdě (2-1-1).

Koho sledovat: Jakub Šašinka se gólem podepsal pod remízu v Chrudimi a ve druhém startu poprvé skóroval za Táborsko. Jaroslav Málek se prosadil v šesti z posledních sedmi kol FNL a pouze jednou tím nepomohl k bodovému zisku Karviné (4-1-1).

Zajímavost: Táborsko jenom čtyřikrát vsítilo více než 1,5 branky na zápas a se 17 vstřelenými góly se po 19 kolech dělilo o nejhorší útok soutěže (spolu s Opavou a Spartou B).

Druhá liga je vyrovnaná, nikdo v ní není dominantní favorit ani jasný outsider, tvrdí navrátilec Šašinka