eFotbal

Dva týmy z TOP 5 lig a srbský vicemistr aneb O soupeřích Slovácka v základní skupině Konferenční ligy

Dva týmy z TOP 5 lig a srbský vicemistr aneb O soupeřích Slovácka v základní skupině Konferenční ligy
Dva týmy z TOP 5 lig a srbský vicemistr aneb O soupeřích Slovácka v základní skupině Konferenční ligyFlashscore
O postupu Slovácka do základní skupiny Evropské konferenční ligy (i o soupeřích, s nimiž se v pohárech utká) se rozhodlo již v předminulém týdnu. Jsou jimi tradiční účastník francouzské nejvyšší soutěže, zástupce německé bundesligy a úřadující srbský vicemistr.
Reklama
Reklama
Partizan Bělehrad

I když je teď v Srbsku až druhým týmem v pořadí za Crvenou Zvezdou Bělehrad, která na srbský trůn nepustila nikoho jiného již od roku 2018, byl Partizan při losu základních skupin Konferenční ligy možná trochu překvapivě umístěn do prvního výkonnostního koše.

V posledních pěti letech se totiž třikrát dostal do skupinové části evropských pohárů a dvakrát z nich postoupil do vyřazovací fáze. Parní válec, jak se klubu také přezdívá, začal svoji letošní pouť ve třetím předkole Evropské ligy, kde ve dvojzápase o jeden gól nestačil na kyperskou AEK Larnaca. Pokračoval v play-off Konferenční ligy, ve kterém narazil na maltský celek Hamrun, jemuž nedal šanci a s přehledem postoupil.

Tým je převážně tvořen místními hráči, jsou zde ale i fotbalisté z Kapverd, Mali, Bosny, Izraele či Maroka. Trenér Gordan Petrič se může v ofenzivě spolehnout na kapverdského útočníka Ricarda Gomeze, jenž se stal loni s 29 brankami nejlepší střelcem celé srbské soutěže. Toho dobře doplňuje útočně laděný záložník Bibras Natcho.

Foto: FK Partizan

Kolín nad Rýnem

O klubu ze západu Německa můžeme říct, že je až na malé výjimky bundesligovou stálicí. Ovšem v posledních 30 letech se pouze jednou ukázal ve fotbalové Evropě. Fotbalový fanoušci si mohou pamatovat v sezóně 2017/18 skupinovou fázi evropské ligy a výhru nad Arsenalem, která ale i tak nepomohla k postupu.

Do základní části se Kolíňané kvalifikovali trošku krkolomně, když v posledním předkole nejprve na domácím hřišti prohrály 1:2 s maďarským Fehérvárem, načež v Székesfehérváru vyhráli přesvědčivě 3:0 a stvrdili postup.

Na začátku ročníku odešel klíčový střelec Anthony Modeste do Dortmundu. Na jeho pozici teď nejčastěji nastupuje 24letý Florian Dietz, pro kterého je to teprve premiérový ročník v elitní německé soutěži. Je otázkou, zdali ještě kolínské vedení hodlá někoho přivést na pozici útočníka číslo jedna typu Modesteho, nebo si vypomůže z vlastních zdrojů.

Foto: 1. FC Köln

Nice

Jihofrancouzský tým se sice nacházel až ve třetím výkonnostním koši, avšak co se týče jmen v kádru jedná se o nejzvučnějšího soupeře Slovácka. Nice (podobně jako Kolín v Německu) patří ke stálým a tradičním účastníkům francouzské Ligue 1.

Naposledy se Orli objevili v evropské soutěži před dvěma lety, a to ve skupině se Slavií Praha, na kterou ani v jednom zápase nestačili, a proto do vyřazovací části nepostoupili. Letos v posledním předkole přetlačili izraelský Maccabi Tel-Aviv v prodloužení odvetného dvojzápasu.

Velmi zkušený trenér Lucien Favre má v týmu takové hráče jako je třeba Dán Kasper Schmeichel (vítěz anglické ligy s Leicesterem City), brazilský stoper Dante, který je znám především z působení v Bayernu Mnichov či Morgana Schneiderlina, který strávil 10 let v předních klubech na britských ostrovech. Zmínit je třeba i reprezentanta Walesu Aarona Ramseyho, jenž má v kolonce předešlých zaměstnavatelů Arsenal či Juventus, nebo dosud nejčerstvější posilu z Chelsea Rosse Barkleyho.

Hrozbou jistě budou dvě ofenzivní esa, loni šestnáctigólový střelec Andy Delort či z Arsenalu zapůjčený rychlík Nicolas Pepe. Zajímavou statistikou z minulé sezóny je skóre v tabulce obdržených branek, které čítá číslo 36. To znamenalo nejlepší obranu soutěže, jíž Nice společně sdílelo s tamním hegemonem PSG.     

Foto: OGC Nice