eFotbal

Dvě gesta fair play. Brankář přiznal neviditelnou teč, kapitán zase odvolal penaltu, jejich týmy pak ztratily body

Dvě gesta fair play. Brankář přiznal neviditelnou teč, kapitán zase odvolal penaltu, jejich týmy pak ztratily body
Dvě gesta fair play. Brankář přiznal neviditelnou teč, kapitán zase odvolal penaltu, jejich týmy pak ztratily bodyFlashscore
To se jen tak nevidí. S českým fotbalem to určitě není tak špatné, jak by se mohlo zdát. V hlavním městě třeba v nižších soutěžích dvakrát zaznamenali gesto fair play. V krajském přeboru se blýskl přiznanou tečí gólman Královic Ivo Drahorád, nebýt jeho počinu, tým ČAFC by nešel do vedení 1:0. Nakonec vyhrál zápas 3:0. Jako druhý si vysloužil potlesk v I.A třídě kapitán Uhelných skladů Lukáš Zilvar. Na jeho popud sudí v Řeporyjích odvolal penaltu a zápas skončil 0:0.
Reklama
Reklama

První situace byla hodně pikantní. Ivo Drahorád totiž dlouho chytal za ČAFC a v klubu má spoustu známých. Na zápas se moc těšil a moc si přál, aby se mu zápas v brance Královic povedl. V utkání byl jednou z nejdůležitějších postav. Za stavu 0:0 sudí odpískal ofsajd hráče ČAFC a nařídil nepřímý kop. Ten rozehrál hráč hostů směrem na Drahoráda a míč nakonec skončil v brance. Kdyby se brankář nedotkl míče, gól by neplatil. Sudí si teči nevšiml, ale gólman přispěchal s přiznáním, že to bylo jinak a ČAFC šel do vedení.

"Byla to pro mě otázka cti. Míč jsem tečoval, takže nebylo co řešit. Jasně, že jsme si z Čafky chtěli odvézt tři body, ale tu teč jsem prostě zapřít nemohl," uvedl gólman pro web fotbalpraha.cz. I v táboře ČAFC nikdo neměl tušení, jak to bylo. "Vypadalo to tak, že mu míč přeskočil nohu a najednou byl v síti. Ani rozhodčí nevěděl jistě, jak to bylo. A on mu přiznal, že míč tečoval, to je neskutečné gesto fair play," složil poklonu kamarádovi v brance soupeře Jiří Machurka, obránce ČAFC.

"Prostě jsem řekl pravdu, nic víc," zopakoval Drahorád a zdůrazní, že by se příště v podobné situaci zachoval stejně. "Bylo to 1:0 a my jsme měli možnost k vyrovnání, ale neklaplo to," dodal s tím, že jej porážka 0:3 zklamala. Za svůj počin to prý v kabině po závěrečném hvizdu neschytal. "Kluci mě podrželi. Takhle to prostě mělo být," dodal Drahorád.

Rozhodčí za odvolanou penaltu děkoval hned dvakrát

Uhelné sklady by se rády v pražské I.A třídě rády dostaly na druhé místo a výhra v Řeporyjích by se jim náramně hodila. Jenže. Bezbranková remíza znamená pro "Uhlíře" komplikaci. Do vedení mohli jít přitom hned v úvodu duelu. Kapitán hostů si nabíhal na přihrávku a nakonec skončil v pokutovém území na zemi. Sudí zadul do píšťalky. Jenže penalta se nakonec nekopala. Zilvar totiž zašel k arbitrovi, aby jeho výrok opravil. „Nebylo co řešit, věděl jsem okamžitě, co musím udělat. Dral jsem se, jak je mým zvykem, do zakončení, u balonu jsem byl první, v rozhodujícím momentu jsem však nešťastně podklouzl. K žádnému kontaktu s protihráčem nedošlo,“ vysvětlil zkušený hráč.

"Byl jsem opravdu překvapen, když jsem pak viděl pana rozhodčího, jak ukazuje na značku pokutového kopu. Nebylo co řešit, věděl jsem okamžitě, co musím udělat, a udělal bych to s největší pravděpodobností znova," konstatoval Zilvar.

Hned dvakrát mu poděkoval za jeho počin arbitr utkání Pazderský s tím, že se mu nic podobného během rozhodcovské kariéry nestalo. "Přiznám se, že ani já jsem odvolanou penaltu jako hráč nezažil. Relativně nedávno ale přesně tohle udělal Cristiano Ronaldo, takže úplně unikátní záležitost to evidentně také není," usmál se Zilvar.

foto: © Jiří Ipser/fotbalpraha

Poklony a poděkování se mu dostalo také od řeporyjského klubu. "Nejhezčí moment utkání nastal hned ve 30. sekundě, kdy rozhodčí ukázal na penaltový puntík. Kapitán hostujících však přispěchal k hlavnímu arbitrovi s tím, že se v žádném případě o faul nejednalo a rozhodčí svůj původní verdikt odvolal. Parádní gesto fair - play, který se jen tak nevidí. Moment, který by neměl zůstat bez odezvy. Proto Lukášovi Zilvarovi, zkušenému hráči a zároveń legendě pražských soutěží děkujeme a velmi si ho vážíme," píše se o situaci na webu řeporyjského klubu.

To jeho spoluhráči byli o poznání zdrženlivější. "Během zápasu to nikdo příliš nekomentoval a rovněž po zápase mi to nikdo vysloveně nevyčítal, zároveň mě za to nikdo z nich po zádech ale ani neplácal a já se jim ani moc nedivím, když jsme to utkání nakonec nezvládli dovést do vítězného konce," mrzela konečná remíza 0:0 a tím i bodová ztráta Zilvara.