eFotbal

Euro 2024 jako otevřená kniha bez favorita? Kdepak, tyto velmoci jsou pasovány na celkový triumf

Euro 2024 jako otevřená kniha bez favorita? Kdepak, tyto velmoci jsou pasovány na celkový triumf
Euro 2024 jako otevřená kniha bez favorita? Kdepak, tyto velmoci jsou pasovány na celkový triumfFlashscore
Rok 2024 je dalším ze sudých let, které fotbaloví fanoušci v Evropě milují. Letos sezona prakticky nekončí, protože jen co hráči sundají klubové dresy, přichází prostor pro Euro. Turnaj začíná už 14. června v Mnichově a pořadatelské Německo bude patřit mezi favority. Není však jediným. Přestože je evropský šampionát otevřenou knihou, kde může do příběhu promluvit celá řada překvapení, některé velmoci jsou přeci jen pasovány na celkový triumf.
Reklama
Reklama
5) Anglie

Anglie prohrála s Itálií ve finále minulého ročníku v mučivém penaltovém rozstřelu na domácí půdě ve Wembley. Zklamání bylo obrovské a kritika fanoušků nebrala konců. Ostrovní velmoc však na posledních mezinárodních turnajích zaznamenala obrovský progres a cítí, že by konečně mohla nějakou tu cennou trofej získat. Kouč Gareth Southgate má k dispozici velké hvězdy typu Harryho Kanea, Jude Bellinghama, Phila Fodena či Bukaya Saky.

Foto: Anglická fotbalová reprezentace

4) Francie

Didier Deschamps je u kormidla výběru země galského kohouta již tucet let a nebylo třeba jej měnit. Výsledky přináší, i když ne vždy jsou trumfové. Mistři světa z roku 2018 se o zlato hlásili také v Kataru, kde však ve finále nestačili na Argentinu. Francie by ráda uspěla také na turnaji starého kontinentu. Kádr k tomu rozhodně má. Družina kolem Kyliana Mbappého disponuje velkými jmény jako Antoine Griezmann, Ousmane Dembélé či Aurélien Tchouaméni. V kvalifikaci nastříleli celkem 29 branek a inkasovali pouze ve třech případech.

Foto: Francouzská fotbalová reprezentace

3) Německo

Hostitele turnaje nelze nikdy ignorovat, o to více, když se jedná o Německo. Naši západní sousedé sice na posledních dvou MS a Euru vyhořeli, ale tým pod dozorem Juliana Naglesmanna má letos ty nejvyšší ambice. Vsázet budou nejen na zkušené matadory Ilkaye Gündogana či Toniho Kroose, ale i mladé talenty Floriana Wirtze a Jamala Musialu. Ve spojení s dvanáctým hráčem na tribunách by se mohlo jednat o vytoužený návrat na evropský trůn.

Foto: Německá fotbalová reprezentace

2) Španělsko

Kdysi bezkonkurenční šampioni zažili generační výměny a lehké období temna. Se Španělskem je však nutné vždycky počítat, protože když je nejvíce podceňováno, umí všechny zaskočit a překvapit. Nový trenér Luis de la Fuente provedl svůj tým hladce kvalifikací a poskládal směs zkušeností a dravého mládí. Na jedné straně ostřílení Rodri a kapitán Álvaro Morata, na té druhé třeba Gavi či tanagerská senzace Lamine Yamal. Ostrý test přijde již na startu turnaje ve skupině smrti, kde kromě Španělska figuruje ještě Itálie, Chorvatsko a Albánie.

Foto: Španělská fotbalová reprezentace

1) Portugalsko

Mnozí tento výběr již dlouhé roky označují za tým Cristiana Ronalda, avšak tento velikán není jediným lákadlem, které nabízí. Kouč Roberto Martínez byl postaven před nesnadný úkol, který byl však příjemný. Portugalských talentů najdeme po celé Evropě velké množství a pozvánka na Euro se prostě neodmítá. Nebude to jen o značce CR7, svou kvalitou pomohou i Bernardo Silva, Diogo Jota, Rúben Dias či João Cancelo. Vítězové Eura z roku 2016 budou mít opět možnost dokázat, že k evropské elitě opravdu patří.

Foto: Portugalská fotbalová reprezentace