eFotbal

Existuje přísně tajná analýza hry českého národního týmu. Sportovní rada FAČR ji nesmí zveřejnit. Proč?!

Existuje přísně tajná analýza hry českého národního týmu. Sportovní rada FAČR ji nesmí zveřejnit. Proč?!
Existuje přísně tajná analýza hry českého národního týmu. Sportovní rada FAČR ji nesmí zveřejnit. Proč?!Flashscore
V úterý jsem na tomto místě zmiňoval  poslední televizní „analýzu“ neúčasti českého národního týmu na MS 2022 v Kataru v podání hlavního trenéra Jaroslava Šilhavého („Tak samozřejmě bychom tam raději byli. Vypadli jsme se Švédy. I když herně… Kluci bojovali, nakonec to nevyšlo, ale takový je život, musíme to vzít a koukat se dál.“). A kritizoval jsem, že se k činnosti české reprezentace, která na podzim poté vypadla i z elitní divize Ligy národů, nijak nevyjádřila Sportovní rada FAČR. Považoval jsem to téma za vyčerpané, ale musím se opravit. Sportovní rada FAČR totiž takovou zevrubnou analýzu v utajení přece jen vypracovala, ale nesmí ji zveřejnit.
Reklama
Reklama

Proč? Sportovní rada by přece měla být nezávislým orgánem. Podle všeho není, protože to nejspíš někdo nechtěl. 

„Sportovní rada vypracovala rozsáhlou analýzu k působení národního týmu v Lize národů. Tuto analýzu předložila výkonnému výboru FAČR, kterému je podřízená, přičemž svá stanoviska a materiály, bohužel, zveřejňovat nesmí,“ vysvětlil k diskusi o úterním článku efotbalu.cz na Facebooku Ondřej Lípa, člen sportovní rady, jeden z hlavních zástupců proreformního hnutí F-evoluce, předseda OFS v Berouně, dříve mj. tiskový mluvčí FAČR či Viktorie Plzeň, předtím fotbalový komentátor a moderátor České televize.   

Analýza jen od Šilhavého, o té ze Sportovní rady ani muk

Přiznávám se, že jsem to nevěděl, ale jak bych to mohl vědět, když z posledního jednání výkonného výboru FAČR ze dne 3. listopadu 2022 jsme se dozvěděli jen toto: 

„VV jmenoval Tomáše Pešíra vedoucím mužstva reprezentace s výkonem kompetencí manažera do konce kvalifikace EURO 2024 a VV vzal na vědomí analýzu trenéra Jaroslava Šilhavého za vystoupení reprezentace v Lize národů."

Tečka, o analýze Sportovní rady FAČR ani muk... 

Možná by bylo za dané situace dobré, kdyby ta analýza nějak „unikla“ do médií, jako se to děje v řadě jiných oblastí politického života. Myslím, že by to za současné situace bylo v zájmu českého fotbalu  Nechápu, když už je tedy tato analýza v „režimu přísné tajné“ - i když ani tomu nerozumím - proč nemůže fotbalová veřejnost minimálně vědět, že byla vůbec vypracována.  Vždyť se pravidelně píše dokonce o tom, že vznikla pravidelná výroční zpráva BIS, byť ta samozřejmě nemůže být zveřejněna. Ale fotbal je věc veřejná, nikoli přísně tajná. 

Nechme nyní stranou můj předešlý komentář, kde jsem psal o tom, že by v radě měli podle mého názoru zasedat zkušení a úspěšní sportovní manažeři, což pánové Grygera a Rosický momentálně rozhodně nejsou. Nově v ní ale třeba pracuje i zkušený expert, předseda Unie fotbalových trenérů Verner Lička. Je v ní i úspěšný skaut několika klubů anglické Premier League Jan Říčka – od takových odborníků by fotbalová veřejnost jistě ráda slyšela názor na poslední výsledkově i herně nepovedená vystoupení českého národního týmu.   

Kauza „Nedvěd“? Důsledek hráčských „rychlokvašek“ ve vedení klubů. I v českém fotbale je to velký problémTransparentnost, nebo utajování zřejmých věcí?

„Jen dodám, že dalším bodem z priorit, které se pro český fotbal dlouhodobě (od začátku) ve F-evoluci snažíme prosadit, je transparentnost. Myšleno transparentnost informační, komunikační, procesní i finanční. My otevřeně komunikovat chceme,“ dodal na Facebooku Ondřej Lípa.  

Co mohlo být v analýze Sportovní rady FAČR tak třaskavého, že nemůže být zveřejněna a zůstává na Strahově v režimu „přísně tajné“? Že vystoupení českého národního týmu v Lize národů nestálo herně a posléze ani výsledkově za nic? Že hra Šilhavého výběru prokazuje od loňského ME setrvalý sestup (kvalifikace MS loni na podzim, baráž MS letos v březnu, Liga národů letos na podzim), že by v realizačnímu týmu měly nastat změny, nebo dokonce, že by měl být včetně hlavního trenéra po třech velkých neúspěších v řadě (kvalifikace MS, baráž MS a Liga národů) odvolán? 

No a co? Vše z toho by byly zcela legitimní názory a měly by být veřejně diskutovány, nikoli utajovány. 

Nevěřím tomu, že by mohl být v dnešní době – 33 let po listopadové revoluci v roce 1989 - někdo ze členů Sportovní rady FAČR potrestán či dokonce odvolán ze své funkce za to, kdyby zveřejnil odbornou analýzu ohledně vystoupení českého národního týmu v Lize národů. Nevěřím a ani tomu nechci věřit. Proto by bylo dobře, kdyby tato analýza byla co nejdříve zveřejněna, jinak se samozřejmě pokusíme tuto zprávu získat a zveřejnit. 

Jen pravdivý pohled sama na sebe může dostat Čechy na MS

Zástupcům F-evoluce jsem opakovaně vyčítal netrpělivost, překotné a nepřipravené akce, jisté jakobínství. Ovšem f-evoluční požadavek transparentnosti v českém fotbale považuji za jedině správný, jen tak se může nejpopulárnější sport v této zemi někam pohnout. Abychom se na příštím MS 2026 v USA, Kanadě a Mexiku nemuseli zase jen dívat, jak to tam válí jiní. A to přesto, že na tomto šampionátu bude hrát už 48 týmů, z toho 16 z Evropy. 

S Lípovou větou „bylo by fajn psát pravdu, ale už pochybuji, že o ni někdo v českém fotbale má zájem“, se nehodlám smířit, byť platforem, kde by se to dalo svobodně a nezávisle dělat, v Česku ubývá. Nyní třeba končí sport, a tím samozřejmě i fotbal, na Seznamu Zprávy, odkud proto oznámil svůj odchod i jeden z nejlepších fotbalových komentátorů poslední doby– ne-li vůbec nejlepší – Luděk Mádl. 

O to víc na tomto webu, stejně jako v jediném (a nezávislém) fotbalovém časopise HATTRICK, máme „o pravdu v českém fotbale“ zájem. Jak už bylo řečeno, jako první by bylo dobré zveřejnit zmíněnou analýzu Sportovní rady FAČR. 

Mentor v kabině, nebo pouhý tvůrce atmosféry? Matějovský nemá problém přijmout ani takovou roli...