eFotbal

Gedeon o dopingu i konci ve Spartě: Priske mě srovnával s hráčem áčka. Sledovat fotbal mě bolí

René Machálek
Filip Gedeon (uprostřed) na tréninku Sparty
Filip Gedeon (uprostřed) na tréninku SpartyAC Sparta Praha / Filip Gedeon
Když mu zazvoní budík ve 3:45 ráno, nejraději by se neviděl. Ten zvuk možná i trochu nenávidí. Jenže někdejší talent Filip Gedeon (22) nemá jinou možnost. Pozitivní dopingový test během čtvrtfinále futsalového play off letos v dubnu mu vystavil sportovní stopku až do května 2027. "V tu chvíli si uvědomím, jaký jsem debil," přiznává v upřímném rozhovoru pro eFotbal.cz.
Reklama
Reklama

Život profesionálního fotbalisty vypadal jinak, co?

"To ano. Vstával jsem tak v osm, od deseti jsme měli trénink a po něm volno. Co se dá dělat. Můžu si za to sám. Život se mi teď totálně změnil. Když děláte profesionálně fotbal, tak si neuvědomujete, co je to chodit do práce. A navíc k tomu ani nemůžu nejen hrát, ale ani trénovat. Žil jsem nějakým způsobem a mohl jsem tušit, že se třeba něco stane, ale přišlo to vážně rychle."

Na Letné jste měl našlápnuto k velké kariéře. Dá se říct, že jste Spartu úplně neustál?

"Byl jsem jako mladý kluk v Praze, měl jsem relativně dost peněz. Určitě nechci říct, že by mě Sparta zkazila. Ale narazíte na spoustu lidí, snadno něčemu podlehnete. Bylo to hodně složité."

Jak se cítíte, když vidíte Spartu, jak válí v Lize mistrů?

"No, je to pocit na h...o. Vždyť já jsem s těmi kluky trénoval. Když vidím Ryneše, Vitíka, Karabce, Hložka… A někdy je ani třeba nevidím v tom zápase, protože musím být v práci. Vzpomínám na setkání s trenérem Priskem."

Copak se vám vybaví?

"Hodně se jely ty technické věci jako čipy a on mě tehdy srovnával se Sadílkem. Akorát on naběhal asi osmnáct kilometrů a já deset. Ale myslím, že jsem byl jiným typem hráče. Bylo to zvláštní, že mě srovnává zrovna s ním. Když jsme měli testy na FTVS, tak jsem byl asi nejhorší."

Filip Gedeon na tréninku Sparty.
Filip Gedeon na tréninku Sparty.AC Sparta Praha / Filip Gedeon

Každopádně to ve Spartě nevyšlo a začal jste se fotbalově propadat, až to skončilo přes Ústí nad Labem ve Slavii Karlovy Vary. Tam s vámi byl trenér Marián Geňo spokojený. Už od Ústí se ale s vámi táhly další nepříjemné věci, že prý třeba hrajete automaty,

"Když začnu u těch Karlových Varů, tak s trenérem Geněm jsem měl a mám hezký vztah. Na téhle úrovni jsem si uvědomoval, jak to mají kluci těžké, když chodí do práce, k tomu mají rodiny a taky hrají na téhle úrovni fotbal. Musí ho mít fakt rádi, protože sám teď vidím, že se mi řada věcí ani nechce."

A co ta údajná věc s automaty?

"Šéf klubu se mi pak omluvil. On tu věc, která unikla ven, vztahoval na sebe. Pokud chtěl nějak tyhle věci řešit, tak to mělo zůstat uvnitř týmu a neměl s tím chodit na internet. Klidně vám řeknu, že se ve volnu rád napiju, přiznávám i problém s tím kokainem, ale automaty jsem nikdy nehrál."

Když jste zmínil kokain, právě jeho užití odhalil doping během čtvrtfinále futsalového play off. Tam jste asi hned musel vědět, že lítáte v pořádném maléru, co?

"Pořád nám v klubu říkali, že dopingoví komisaři přijdou. A oni pořád nešli. A tak se stalo to, co se stalo. Že jsem byl vybraný na ten test, to bylo z bonzu. Vím, kdo to řekl, ale nechám si to pro sebe. Taky vím, že to byla jen a jen všechno moje chyba. A když pak přišel ten verdikt, věděl jsem, že je to pořádný průšvih, co mi změní život. Bylo to pro mě hodně špatné období, navalilo se toho víc. Nebýt přítelkyně, mámy a pár kamarádů, bylo by složité to ustát."

Filip Gedeon na tréninku Sparty
Filip Gedeon na tréninku SpartyAC Sparta Praha / Filip Gedeon

Pochopil jsem, že přítelkyně je vaší velkou oporou, že?

"Přesně tak. Je se mnou od začátku, ona ví všechno. Těžko říct, zda bych to bez ní zvládl. Jediné, co je průšvih, je, že ona moc dobře vaří. Takže jsem ztloustnul, protože nemůžu ani na tréninky. Budu s tím muset něco dělat, třeba aspoň začít běhat. Ale přinutit se sám a po práci, to je fakt složité."

Zmiňoval jste podporu maminky, co na to říkal váš táta, někdejší ligový fotbalista?

"Řekl mi, že jsem blbec. Ale nakonec to vzal. Viděl, že chodím do práce, že se mi to všechno v životě otočilo, ale peru se s tím."

Zajdete na fotbal nebo na futsal jako divák?

"Přiznávám, že fotbal zase tolik nevnímám. Bolí to, takže to nevyhledávám. Na futsale jsem až na výjimky na každém zápase a pěkně mě štve, že nemůžu hrát. Až si trest odpykám, určitě bych si rád ještě zahrál. Držím klukům v lize palce. Míša (šéf klubu Michal Nový) mi pořád hodně pomáhá, od samého začátku."

Vypadá to, že jste si všechno uvědomil. Jde tedy říct, že Filip Gedeon teď seká latinu?

"Pokud to budeme brát podle toho, že jsem každý den v práci, tak určitě ano. V pátek, když teď nemám o víkendu zápasy, tak si zajdu na pivo, to nezastírám. Ale pokud to takhle budu brát, tak latinu sekám. Vím, že do konce toho trestu je ještě daleko, třeba se povede ho nějak snížit. Uvidíme."

Měl být hvězdou Sparty, teď pracuje na tři směny. Kokain ho poslal na dno