eFotbal

Měl být hvězdou Sparty, teď pracuje na tři směny za pár tisíc. Kokain poslal fotbalistu na dno

René Machálek
Filip Gedeon patřil mezi obrovské talenty.
Filip Gedeon patřil mezi obrovské talenty.FC Baník Chomutov / Petr Džambasov
Pracuje v třísměnném provozu ve firmě, bere pár tisíc korun a je rád, že žije. Obrovský talent Filip Gedeon (22) se snaží odrazit ode dna. Na sport ale musí šikula, kterého chodil rád sledovat i sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický, až do roku 2027 zapomenout. Za všechno může pozitivní dopingový test, který podstoupil jako hráč FC Baník Chomutov během jarní čtvrtfinálové série play off futsalové ligy proti Slavii. "Tehdy šli komisaři najisto. Jindy se hráči losují, tady si vybrali konkrétní jména," vrací se ve vzpomínkách Michal Nový, šéf klubu.
Reklama
Reklama

V genech to měl Gedeon rozdané směrem k velké kariéře. Jeho táta Patrik válel za Slavii, kopal i v zahraničí. Syn v dresu pražské Sparty poutal pozornost a traduje se, že mladíka rád chodil sledovat i legendární Tomáš Rosický.

Profesionální smlouva na sebe nenechala dlouho čekat, kromě skvělých podmínek a radostí ale na mladíka čekaly i nástrahy spojené s luxusem. Přišly tak první průšvihy, některé za pomoci kamarádů ustál, u dalších už to bylo horší.

Velkému talentu se postupně začala situace vymykat z pod kontroly. Spartě zamával na rozloučenou a nastartoval sešup. Přes Duklu, Ústí nad Labem dokráčel až do Karlových Varů. Prozatímní tečku za kariérou mladíka ale udělal futsalový průšvih v jarním čtvrtfinále play off, kdy Baník Chomutov měřil síly s pražskou Slavií.

Dopingový test u hráče prokázal požití kokainu a jeho metabolitu benzoylecgoninu. Následoval původně čtyřletý trest zastavení činnosti, vzhledem k přiznání se dvanáct měsíců odmazalo, i tak ale musí na sport zapomenout. Kopnout si s kamarády na plácku, to ano, ale hrát o body? Ani náhodou.

"Chodí normálně do práce u nás ve firmě. Máme třísměnný provoz a bere pár korun, aby mohl vůbec normálně žít. Ve sportovním světě ztratil tu hodnotu, co měl. Teď kvůli trestu nemůže hrát soutěžně nic. Ani vodní pólo,“ pojmenoval smutnou realitu šéf chomutovského futsalu.

Gedeon jeho klubu zavařil, to dobře ví každý, kdo kauzu zaznamenal. Podnikatel a sportovní nadšenec Nový ale stejně nabídl známému průšviháři pomocnou ruku. Gedeon jeho klubu také neváhal v nouzi v minulosti píchnout.

"I když měl ve Spartě profi smlouvu, našemu klubu vždycky pomáhal, klidně nastoupil za béčko, hodně mu na klubu záleželo,“ konstatoval. Z jeho hlasu byl cítit smutek, dobře ví, že místo v továrně teď měl Gedeon válet v české nejvyšší soutěži, pokud ne za hranicemi. 

"Asi neznám větší talent, měl být úplně jinde,“ povzdechl si futsalový boss s tím, že si myslí, že tříleté zastavení činnosti je hodně tvrdým trestem.

Stál o něj Real. Útočník s růžovými vlasy dostal v ČFL během minuty dvě žluté za protesty

Před zmíněným čtvrtfinále futsalového play off prý bylo jasné, že se komisaři testující užití dopingu objeví. "Stejně byl Filip pozitivní na kokain. Normálně se hráči, kteří budou podrobení testům losují, tady šli ale najisto. To bylo na udání. Je to napsané i ve zprávě delegáta,“ povzdechl si šéf futsalového Chomutova.

"Na druhou stranu ho to možná svým způsobem zachránilo, těch průšvihů nasekal opravdu dost,“ dodal smířlivě.

A tak Gedeon místo kopání do míče poctivě zařezává v Ostrově, kde pracuje. Během dvou let prožil pořádný sportovní sešup a srovnat se musel celkově s životním kotrmelcem. "Po vypršení trestu určitě dostane u nás v klubu Filip šanci, tedy pokud bude mít zájem,“ neodepsal Gedeona šéf chomutovského klubu. Trest skončí hráči 28. května 2027.

Fajn kluk, dojížděl vlakem, klidně odnesl bránu

Poslední fotbalovou štací bylo pro Filipa Gedeona angažmá ve Slavii Karlovy Vary. Tam se dostal ve druhé polovině podzimu minulé sezony a trenér Marián Geňo o hráči nemůže říct nic špatného. "U nás působil jako fajn kluk. Dojížděl k nám vlakem, neměl jsem s ním problém. Jako mladý dokonce klidně vzal po tréninku bránu, do toho se mladým někdy nechce,“ vzpomínal.

Gedeon prý na trávníku oplácel trenérovi důvěru dobrými výkony. "Občas měl nějaké úlevy, protože hrál taky futsal. Bylo znát, že mu na tom hodně záleželo. Ale to, na čem jsme se dohodli, to splnil," řekl bez okolků.

Po konci podzimu ve Slavii KV Gedeon dohrál, měl údajně laso ze zahraničí. O tom, že může mít syn bývalého hráče Slavie nějaké problémy mimo hřiště, to také zaslechl, ale nehodlá to komentovat.

O mladém hráči se traduje, že v minulosti měl mít i další prohřešky proti životosprávě a měl propadnout i hazardu. Podle zmíněného pozitivního dopingového testu i drogám. "Jestli to udělal, tak je blbej. Ale my jsme vztahy měli fakt dobré,“ pravil přesvědčivě Geňo.

Neváhá přitom přiznat, že hráč jako Gedeon by se Slavii Karlovy Vary hodil náramně i v právě probíhající sezoně, kde zatím západočeský klub bodově paběrkuje a je s pěti body za nerozhodné výsledy u dna tabulky divize B. "Filipa bychom určitě brali, nedá se nic dělat, musíme se s tím poprat bez něj,“ dodal.

Vystřílí si talentovaný útočník další šanci ve Spartě? Kladno je pecka, září Tesař v ČFL