eFotbal

S Angličany jsem měl schůzku, pak se ozval Hoffenheim, popsal Hložek. Ve hře byl i další klub

René Machálek
Český reprezentant Adam Hložek v dresu Hoffenheimu.
Český reprezentant Adam Hložek v dresu Hoffenheimu.TSG Hoffenheim
Talent, jaký se v Česku narodí jen výjimečně. Český reprezentant Adam Hložek se s rolí hvězdičky či hvězdy vyrovnává už pěkných pár let. Zářil ve Spartě, pak se posunul do nejvyšší německé soutěže. S Leverkusenem posbíral pár trofejí. Vyhrál ligu i pohár, herní vytížení ale nebylo takové, jaké chtěl, a tak se rozhodl pro změnu, když se stěhoval do Hoffenheimu. Hložek se v nové epizodě podcastu na platformě Sparta Unlimited rozpovídal o tom, jak blízko bylo v létě jeho stěhování do Anglie, promluvil o reprezentaci a zavzpomínal i na svoji roli v Bayeru. Nezapomněl ani na trenéra Alonsa, Spartu, národní tým i Cristiana Ronalda.
Reklama
Reklama

Hložek se sice mohl v Leverkusenu po uplynulé sezoně polaskat hned s dvěma trofejemi, jenže také dobře věděl, že by měla být jeho role zásadnější. V Bayeru tolik šancí na trávníku nedostal, a tak bylo letním tématem číslo jedna stěhování na jinou adresu. "Musel jsem udělat krok zpátky, abych mohl jednou zase udělat další dva vpřed, což mi hodně pomůže. Musím sbírat góly a asistence,“ naznačil Hložek, že nebylo jiné cesty, než aby změnil dres.

V jednu chvíli to vypadalo, že musí každou chvíli oznámit dotažený transfer nováček Premier League z Leicesteru. I Hložek připouští, že bylo vše blízko. Jemu se ale z Německa nechtělo. "Hoffenheim se ozval na poslední chvíli, s Angličany už jsem absolvoval i schůzku a zbývaly poslední detaily. Jenže za den bylo všechno jinak, za což jsem moc rád,“ neskrývá na platformě Sparta Unlimited Hložek, že náramně uvítal možnost setrvání v Německu.

Dvě trofeje v minulé sezoně by možná leckoho přesvědčily, ale zatnul zuby a setrval v Bayeru. Hložek si promluvil se sportovním ředitelem Leverkusenu a shodli se, že bude lepší, když zamíří ke konkurenci. "Oni mi v tom nechtěli bránit a já se rozhodl odejít," konstatoval Hložek. Problém byl ve financích. Leverkusen měl finanční hranici, pod kterou nechtěl jít, což některé zájemce muselo odradit. Řada jich ale zůstala. "Ve hře byl kromě Leicesteru i Stuttgart, ale ten nakonec podepsal Undava, takže to padlo,“ přiznal mladý český reprezentant.

Z Leverkusenu se mu neodcházelo úplně lehce, třeba kvůli báječnému vztahu s trenérem Alonsem. "Měli jsme spolu skvělý rozhovor, když jsem odcházel. Při nedávném zápase s Leverkusenem jsem šel do kabiny a moc rád jsem s ním pokecal. Poslední sezona, i když jsem tolik nehrál, byla neskutečná," neviděl minulost v barvách Bayeru černě Hložek.

Prozradil, že kouč oceňoval jeho charakter, jak se v těžších chvílích pral s osudem. "Líbilo se mu, jak jsem přistupoval k tréninkům, i když jsem nebyl v sestavě. A to i potom, co jsem dal gól a pak byl zase na lavičce," doplnil mladý Čech. Nikoho asi nepřekvapí, že mu v těžších chvílích byli nejblíže krajané Patrik Schick a Matěj Kovář. "Mohli jsme spolu o všem vtipkovat.“

Ten konstatoval, že když do Německa přišel ze Sparty, nebyl tolik takticky připravený a neměl ani tolik natrénováno. "Byl jsem zafuněný, což ale všichni věděli, takže mi dávali čas a v první sezoně jsem odehrál dobré zápasy. Většinu času se mnou byli spokojení, možná jsem měl trochu smůlu, že jsem měl na pozici další generační talent, jen německý," povzdechl si. "Florian Wirtz měl pozici neomylného, i kdyby hrál pět zápasů špatně, tak by hrál dál. Byla to cenná zkušenost a doufám, že už takovou situaci v klubu nezažiju,“ naznačil, že přijmout roli náhradníka nebylo snadné. 

Z každého slova je znát, jak během působení v Německu dozrál a fotbalově se posunul. Znát to bylo třeba v pasáži věnované taktické přípravě. "O tom jsem začínal přemýšlet až v Leverkusenu, ve Spartě jsem o tom vůbec nepřemýšlel a myslel si, že mi stačí to, co umím já. Taktika nám tenkrát k úspěchu chyběla, měli jsme mužstvo i na titul, nechci říkat, že nám chyběl trenér, ale nebyli jsme správně takticky připravení, přemýšlím teď o tom úplně jinak,“ přiznal.

Je jasné, že i když Letné zamával už před řadou měsíců na rozloučenou, pořád sleduje, jak si jeho následovníci v rudém dresu vedou. "Teď po prohraném derby to asi není úplně veselé, ale Sparta se neskutečně posunula," nabídl svůj pohled na klub a tým z Letné. I s odstupem ale tvrdí, že odešel do ciziny v pravý čas. "Každý hráč se chce v kariéře posunout ve správný moment a nejvíc tomu rozuměl Tomáš Rosický, který za tím stál, přestože nechtěl, abych odcházel. Prošel si tím sám, podle mě jsme odcházeli ve stejném věku, ale bylo to správně,“ konstatoval s tím, že stále sní o tom, že jednou se Spartou získá mistrovský titul.

Řeč přišla i na působení v reprezentaci. Hložkovi je teprve 22 let, ale přitom patří mezi ostřílené borce. Neskrývá, že by byl rád, aby jeho gólové konto v národním týmu narůstalo daleko rychleji. "Nevím, čím to je, ale nepadá mi to tam. Mít osmatřicet startů je sice pěkné, ale mít k tomu jenom dvě trefy, to je na útočníka prostě málo. Ne že by mě to limitovalo, ale trochu mě to trápí," přiznal bez skrupulí.

Hložek rovněž prozradil, že jeho největším vzorem je Portugalec Cristiano Ronaldo. Na hřišti se s ním párkrát potkal a ikona na něj neudělala zrovna nejlepší doje. "Je těžké z jeho pozice se chovat pořád dokonale, ale vždy byl arogantní, i na posledním Euru. Trošku jsem byl zklamaný, když k takovému idolovi vzhlížím a on se pak chová takto; rozhazoval rukama, simuloval," konstatoval mladý Čech. "Když se s ním člověk baví, tak má pocit, že je úplná nula a on je boss, což takové asi teda opravdu je. Na druhou stranu, když jsem žádal o fotku a mávl na něj, on ještě vylezl z autobusu a vyfotil se, takže to trochu zachránil," dodal.