eFotbal

Rošády na severu. Csaplár začal v České Lípě i trénovat, legendární Štajner odešel do divize

Josef Csaplár je emotivní kouč.
Josef Csaplár je emotivní kouč.FK Arsenal Česká Lípa
S velkou pompou se vrátil do světa fotbalu zkušený funkcionář Josef Csaplár. Po mnoha letech vycítil, že by kromě role experta, kdy komentoval fotbalové dění pro média, opět mohl zkusit nastartovat aktivní kariéru ve vrcholovém fotbale. Přijal proto roli sportovního ředitele třetiligové České Lípy a v posledních týdnech už sedí také na lavičce v roli trenéra. Z klubu naopak odešel ke konkurenci do Turnova legendární kanonýr Jiří Štajner. Informovaly o tom weby obou klubů.
Reklama
Reklama

Při svém nástupu prezentoval Csaplár svůj úkol jasně. Chtěl vybudovat něco velkého. Nestanovil však horizont, v jakém se jeho vize naplní. Odtajnil však, proč si pro svůj restart vybral právě menší klub ze třetí nejvyšší soutěže.

„Jak jednou milujete fotbal, milujete ho bez ohledu na funkci. Když jsem kdysi skončil v první lize, šel jsem klidně trénovat do 1. B třídy, abychom z ní vykopali postup výš. A co mě nalákalo do České Lípy? Moje jediné kritérium bylo, aby to byla smysluplná nabídka. Abych dostal prostor klub budovat podle toho, jak by se budovat měl,“ svěřil se v rozhovoru pro eFotbal.cz.

Tvrdil tehdy, že je mu jedno, zda jde kácet stromy do lesa, nebo dělat fotbal. Zda ho osloví Real Madrid nebo Česká Lípa. "Nedělám v tom rozdíl. Když už se jednou rozhodnu, že do toho jdu, budu se tomu věnovat naplno, protože jinak to ani neumím. Csaplár buď něco dělá na sto procent, nebo to nedělá vůbec," tvrdil s tím, že kdyby se České Lípě v budoucnu povedlo postoupit třeba až do nejvyšší soutěže, nikdo by se tomu nebránil.

"Nemůžete něco budovat a zároveň furt zůstávat na stejném místě, musí z toho být komplex několika výstupů. Ať už vyšší soutěž, lepší ekonomika, zajímavější hráči, celkově větší společenská prestiž, tím myslím vyšší zájem fanoušků i mecenášů. Zkrátka aby se v klubu fotbal dělal způsobem, jakým se dělá ve vyspělé Evropě,“ dodal s tím, že změna musí být viditelná od prvního dne jeho působení.

Minimálně výsledkově to ale zatím z pozice Arsenalu není úplně ono. Za osm zápasů získal klub sedm bodů a v tabulce je dvanáctý. A to si v posledních třech kolech přibral Csaplár k pozici sportovního ředitele i roli kouče. Začal výhrou nad Živanicemi, pak ale následovaly dvě porážky s rezervami Liberce a Jablonce. A fandové začali nespokojeně brblat.

"Bylo by fajn ukončit toho zoufalce na lavičce. Zlatej Hráďa," napsal na facebookovém profilu klubu z České Lípy fanoušek Luděk Vachek a rýpl si zjevně do Csaplára. Další z fandů Jan Munzar se ale za jednašedesátiletého experta postavil a poprosil o více času, aby se mohla práce nového kouče projevit. "Rád bych připomněl že pan Hradiský, ač ho jako trenéra obrovsky uznávám, tak s Arsenalem zachránil ČFL jen shodou velkých náhod a herně se pod ním tým nikam neposouval. Dejte novému vedení čas, změnit něco ve fotbale zabere čas a v ČFL jsme teprve druhý rok, to je na adaptaci sakra málo času."

Jasné je také fakt, že z klubu odešel bývalý legendární kanonýr a český reprezentant Jiří Štajner, který nyní trénuje Turnov ve čtvrté nejvyšší soutěži. "Jiří Štajner dostal nabídku z FK Turnov na post hlavního trenéra A mužstva, kterou přijal i přesto, že vedení České Lípy trvalo na tom, že mají zájem o to, aby zde pokračoval! Děkujeme za všechno Štajny! V Lípě máš vždy dveře otevřené," loučil se klub s asistentem kouče.

Csaplár pak jeho odchod okomentoval pro Českolipský deník. "Tady to bylo hlavně o komunikaci. Jirka za mnou přišel a řekl, že z Turnova odvolali Pepu Petříka. Zeptal se, jak to vidím. Jasně jsem mu řekl, že se musí rozhodnout sám. Jirka tu strávil pět let, musíme mu poděkovat za jeho služby. V Liberci jsem s ním kdysi zažil úžasné chvíle. Má zkušenosti a jeho pohled na fotbal je hodně cenný. Teď jde prostě jinou cestu, kterou si vybral. Říkal jsem mu, že kdyby cokoliv potřeboval, může se ozvat,“ uvedl Csaplár na adresu bývalého reprezentanta, jenž hrál řadu let i v Německu.