eFotbal

Nebezpečný Jablonec? Slavia nedopustí ztrátu, věří expert. Šanci místo Oscara dostane Prebsl

David Zlomek
Filip Prebsl by v Jablonci mohl nahradit potrestaného Oscara.
Filip Prebsl by v Jablonci mohl nahradit potrestaného Oscara.SK Slavia Praha
Nedělní šlágr Chance Ligy? Bez debaty duel Jablonce s pražskou Slavií, tedy týmů, které jsou ve velké pohodě. Sešívaní jsou v čele tabulky a před reprezentační pauzou vyhráli derby „S“. Také domácí Jablonec má parádní fazonu, za všechno stačí zmínit, jak v předchozím duelu znemožnil pěti góly rivala z Liberce. „Těžký duel by měl bez debat připadnout Slavii,“ myslí si bývalý trenér a expert Stanislav Levý. Zápas označil za hit kola.
Reklama
Reklama

Až na prohru v Karviné má v posledních pěti duelech Jablonec parádní bilanci. Ze Slovácka přivezl bod, předtím vyhrál v Ďolíčku. Před reprezentační pauzou doma porazil Hradec Králové 2:0 a v Liberci zosnoval domácím ostudu pětibrankovým přídělem. Díky těmto výsledkům Severočeši poskočili do elitní šestky.

"Čekal jsem, že s takovým kádrem udělá Jablonec pod Lubošem Kozlem výkonnostní posun, že bude hrát důstojnější roli. Proti Liberci mě fakt hodně zaujali,“ přiznává Levý. "Jablonec je kádrem tým pro první šestku, tam mi sedí a tam dle mě patří," dodává. Před bitvou s vicemistrem ale jedním dechem krotí případný optimismus na straně Severočechů.

"Pro Jablonec by mohly hrát faktory jako sebevědomí nebo domácí prostředí, ale sebevědomá je i Slavia, navíc pražské týmy si v Jablonci svými fanoušky umí udělat příjemnější atmosféru,“ připomíná Levý i sparťanskou návštěvu, která byla v srpnu velmi výrazná.

Slavii by podle Levého neměly brzdit ani absence několika důležitých hráčů. Kvůli kartám je ze hry David Douděra, mimo jsou zranění Lukáš Masopust, Igoh Ogbu, Ivan Schranz a nejistý je start Tomáše Holeše. Za vyloučení v derby „S“ pyká Oscar.

Na absence v průběhu ročníku je sice slávistický trenérský štáb zvyklý, nicméně v této sezoně se ustálila základní sestava a její osa Antonín Kinský – Tomáš Holeš – Oscar – Tomáš Chorý. Možná si bude muset trenér Jindřich Trpišovský vystačit pro nedělní duel jen s dvojící hráčů ze zmíněného kvarteta.

"Jsem přesvědčený, že Slavia má i přes tyto ztráty tak široký a kvalitní kádr, že si ani proti kvalitnímu Jablonci nedovolí nějakou lacinou ztrátu," odmítá Levý pochybnosti, kdo získá tři body "Sešívaní to zvládnou a zvítězí, byť to v žádném případě nebude nic jednoduchého," opakuje.

Diskutovaným tématem číslo jedna je, jak si Slavia poradí bez Oscara. Z dříve nenápadného Liberijce se stal nepostradatelný borec. "Nedokážu si představit, že bychom šli do nějakého zápasu bez něj," přiznal už v srpnu Trpišovský.

Teď tato situace nastane. A to po pořádně dlouhé době. V této sezoně nastoupil Oscar do všech zápasů. Derby nedohrál, proti Plzni byl stažen v poločase, proti Slovácku po hodině. Jinak je jeho konto odehraných minut na maximu.

"Za mě přichází v úvahu Filip Prebsl," nabízí Levý řešení a zdroje eFotbal.cz opravdu potvrzují, že dostane mladý hráč v Jablonci šanci. "Podobný typ hráče to moc není, ale bude se tam hodit. Pokud nebude hrát Holeš, je možné, že by šel i na stopera. Pro hru Slavie je sice Oscar stěžejní, ale myslím, že ho Slavia bude schopna nahradit a jeho ztráta nebude tentokrát tolik znatelná."

Obvyklým strašákem největších klubů je reprezentační pauza. Hráči se rozjedou do všech koutů světa, v tréninkovém areálu zůstane jen hrstka z nich. A trenéři trnou, v jakém stavu se reprezentanti vrátí. I tohle ale Slavia dokáže řešit. Po prvním reprezentačním srazu v této sezoně vyhrála v Mladé Boleslavi 2:0, v březnu po pauze smetla Slovácko 3:1.

"Jasné je, že nehrozí nerozehranost. Kluci v reprezentacích hrají, navíc jsou na to zvyklí. Stejně jako realizační štáb, který se s tímto potýká dlouhodobě a naučil se s tím pracovat. Taky vědí, jak pracovat se zbytkem hráčů, který v Praze zůstal. Nepředpokládám, že by to bylo cítit," přikyvuje Levý.

Dle něj Jablonec sice zabojuje, ale tři body zamíří do Edenu. "Nedokážu si představit scénář, ve kterém by Slavia utkání podcenila. Je na tom skvěle, válí na všech frontách a ví, že Jablonec svoji kvalitu má. Vypracovala si náskok šesti bodů, nebude to chtít zahodit, čekám absolutní koncentraci,“ domnívá se.