eFotbal

Nepoučitelné Slovácko zase čelí problémům. Už v lednu mu mohou utéct miliony!

Václav Jurečka je jedním z hráčů, kteří ze Slovácka odešli zadarmo.
Václav Jurečka je jedním z hráčů, kteří ze Slovácka odešli zadarmo. 1. FC Slovácko
Jestli má v Chance Lize některý klub pověst týmu, který otálí s prodlužováním smluv a není schopen dotáhnout jednání do zdárného konce, je to Slovácko. V posledních letech mu odešly bez náhrady opory, za které by díky přestupům mohlo dostat miliony. A situace se asi bude opakovat i v této sezoně.
Reklama
Reklama

Výčet je to skutečně zajímavý. V roce 2021 odešla dvojice hráčů ze základní sestavy Jan Juroška a Tomáš Zajíc do Baníku. Druhý jmenovaný už měl přitom téměř podepsáno, ale nakonec dal na tlak zvenčí a rozhodl se pro odchod. Za rok tým opustil Jan Navrátil a Jan Kliment, tehdejší kometa ligy s deseti brankami.

V zimě 2023 bylo pořádně horko kolem Michala Tomiče, který si chtěl dupnout a nehrát, i proto se nakonec klub domluvil se Slavií, která ho k sobě lákala od léta. Do Edenu se přestěhoval také Václav Jurečka. Kanonýrovi ve Slovácku novou Smlouvu nabídli, nedokázali na něj ale nejít dostatek peněz. Ty mu dala až Slavia. 

Situace zašla tak daleko, že sportovní ředitel týmu Veliče Šumulikovski měl uvést, že půjde mimo A-tým. "Měl jsem tehdy možnost mluvit s trenérem Martinem Svědíkem. Ten se za něj jasně postavil. Řekl, že by ho bez debat pořád hrál, kdyby měl stejnou formu. Nechat hnít nejlepšího střelce v B-týmu by nedávalo smysl. Tenhle nátlak byl od vedení, ale trenér by se jasně postavil za hráče," naznačuje rozkol mezi trenéry a vedením Petr Nerad, někdejší ligový fotbalista.

I před rokem se rýsoval malér. Marek Havlík byl hvězdou podzimní části ligy, nasázel dvouciferný počet branek. Smlouva mu měla končit letos v červnu a dlouho se nic nedělo. V tomto případě se hodí dodat fakt, že vztah mezi ním a klubem je výborný a ani jedna strana si nechtěla dělat naschvály, a tak i díky nadstandardnímu platu došlo k dohodě.

Havlík sice zůstal, Slovácko ale bez finanční náhrady opustili Jan Kalabiška a Daniel Holzer.

"Děje se to tam rok co rok," kroutí hlavou Nerad. "Celkem se divím, že si ještě nevyhodnotili, že se takhle ke svým hráčům nechová. Jde vyčíst, že vedení čeká s návrhy smluv až do poslední možné chvíle podle toho, jak se hráči bude dařit nebo nedařit. Anebo nejsou schopni dovést jednání do zdárného konce."

Stejná situace se děje opět letos. A bohužel pro Slovácko u tří hráčů ze základní sestavy. Smlouva dobíhá Michalu Kohútovi, o kterého měl v létě zájem Baník, Slovácko jej ale nepustilo. "Dokáže zahrát na osmičce i desítce, umí i dobře bránit. Měl by ale více podporovat útok, čísla na to moc nemá, skoro vůbec. Pro kluby je i tak zajímavou volbou," přemítá Nerad.

Dalším v řadě je Merchas Doski, kterého si před pár lety tým z jihu Moravy vyhmátl z nižší rakouské soutěže, on ale hned zapadl a je jasnou součástí základní sestavy nejen Slovácka, ale také irácké reprezentace. "U něj je největší problém zdraví,“ připomíná Nerad jeho patálie. „Ale je to levák, navíc univerzál. Variabilita je jeho velká zbraň, dokáže se přizpůsobit hodně formacím. Má zajímavé finální řešení situací."

A Vlasij Siňavskij je podobný případ. "Ten ukazoval už v Karviné, že dokáže být produktivní. Pro top pětku to asi není, ale do nějaké širší špičky by zapadl. Dokáže být hodně prospěšný, obsáhne velkou plochu," popisuje Estonce, který v srpnu zazářil na Spartě gólem a asistencí.

Tihle tři mají dohromady podle webu Transfermarkt hodnotu přes 30 milionů korun. Pochopitelně jde o odhad a těžko se podle něj budou řídit vyjednávání, ale pokud by je Slovácko zpeněžilo, byť za třetinovou částku, šlo by o výrazné finance. Takhle to zatím vypadá, že o ně reálně může přijít zdarma. Červen, kdy smlouvy končí, je sice daleko, ale leden, od kdy se mohou podepisovat kontrakty jinde, se kvapíkem blíží.

I proto je zajímavé, co se v posledních dnech děje kolem Doskiho. Ten přešel pod agenturu RBR Sport Consult, v níž je například Lukáš Kalvach, Michal Hlavatý, Domink Janošek nebo Adam Vlkanova. Zároveň v ní začal pracovat Michal Kadlec, který se díky své znalosti němčiny o Doskiho, který vyrůstal v Rakousku, na Slovácku staral a v kabině byl jedním z největších kamarádů. V zákulisí se ale ví, že Kadlec s klubem či kabinou v žádném výrazném kontaktu není, a tak možné odvození, že by chtěl Doskiho v Uherském Hradišti udržet, může být mylné.