eFotbal

Slavia potvrdila, že na Jablonec umí. Desátou ligovou výhru v řadě vystřelili Lingr a Michez

Šimon Frodl
Vítězný gól Slavie v Jablonci dal Ondřej Lingr.
Vítězný gól Slavie v Jablonci dal Ondřej Lingr.Beranek / CNC / Profimedia
Slavia zvítězila ve 12. kole Chance Ligy v Jablonci 2:1 a uhájila šestibodový náskok v čele tabulky před druhou Spartou. Sešívaní měli oproti svému soupeři navrch prakticky od samého začátku a svou převahu přetavili ve dva zásahy. Nejprve totiž svůj první gól v červenobílém dresu zaznamenal Simion Michez a rozhodnutí nakonec přinesla premiérová trefa Ondřeje Lingra po návratu do Česka. Hosté tak potvrdili, že se jim na Střelnici daří, neprohráli zde totiž už více než devět let.
Reklama
Reklama

Vynikající forma sešívaných neustala ani během reprezentační pauzy, výbornými výkony v národním týmu se totiž prezentovali například Tomáš Chorý či Jan Bořil, přičemž právě kapitán hostů si díky startu na severu Čech připsal velký milník. Nastoupil už ke svému 300. ligovému duelu, a stal se tak členem Klubu legend. Tuto metu chtěl oslavit 10. výhrou Slavie v nejvyšší soutěži v řadě, domácí ale šli do utkání povzbuzeni dominantním triumfem z derby s Libercem.

Zelenobílí navíc zahrozili jako první, když David Puškáč jen těsně nedosáhl na dobrý centr Vakhtanga Čanturišviliho. Následně ale Pražané přepnuli na vyšší rychlostní stupeň, což se jim poměrně záhy vyplatilo. V 18. minutě se na levém křídle parádně uvolnil Malick Diouf, přízemním centrem našel Micheze, a ten přesným zakončením zblízka okořenil svůj první start v základní sestavě sešívaných premiérovým gólem.

Přesně po půlhodině hry Lukáš Provod během protiútoku výborně prostrčil míč na nabíhajícího Lingra, jehož ale tváří v tvář vychytal někdejší hráč Slavie Jan Hanuš. Další příležitosti si aktivní hosté vypracovali až chvíli před odchodem do šaten. Nejprve si navedl balon z levé strany na střed Bořil a tvrdě vypálil, jenže své jubileum gólem kvůli Hanušově zákroku neoslavil. Následně mohl netypicky hlavou udeřit Christos Zafeiris, nikým nehlídaný ovšem poslal balon po centru z pravé strany jen nad.

Červenobílí po změně stran navázali přesně tam, kde před pauzou skončili. Provodův centr dolétl k Chorému, ale vyhlášený hlavičkář tentokrát zamířil těsně vedle. Po uplynutí hodiny hracího času se Provod dostal pro změnu na pravé straně k míči, přesnou přihrávkou našel ve vápně Lingra, jenž přesnou ranou z první zaznamenal svůj premiérový přesný zásah po návratu do Česka.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Ačkoliv to v tuto chvíli vypadalo, že Slavia by si měla bez problému dojít pro tři body, dostalo utkání nečekanou zápletku. Čanturišvili si za vápnem navedl míč na svou silnější levačkou a famózním obstřelem na zadní tyč překonal bezmocného Antonína Kinského. Gruzínský křídelník mohl na prahu závěrečné desetiminutovky dokonce srovnat, jeho ránu z úctyhodné vzdálenosti ale tentokrát gólman Slavie vykryl.

S blížícím se závěrečným hvizdem četnost domácích šancí nadále rostla, neuspěl však ani po rohovém kopu hlavičkující Martin Cedidla. Znovu se totiž blýskl Kinský. Slavia tak po 10. ligové výhře v řadě vévodí tabulce opět o šest bodů před Spartou. Navýšit svou sérii bude moct příští neděli v derby s Duklou, Jablonec, který doma Slavii neporazil už 10 zápasů – naposledy v dubnu 2015, bude o den dříve hrát v Olomouci.